avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 988 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... actiune pentru radierea unui autoturism
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

actiune pentru radierea unui autoturism

Buna seara!
Am o problema pe care, in acest moment, nu vad cum sa o rezolv. Concret, am vandut in luna mai 2008 un autoturism, am incheiat contract de v-c si nici pana in acest moment nu am reusit sa radiez masina de pe numele meu, nici sa o scot din evidentele d ela impozite si taxe, motivul fiind acela ca noul proprietar tergiverseaza acest lucru. De la politie mi s-a spus ca numai pe calea justitiei imi pot rezolva aceasta problema.
Care este obiectul actiunii, ca aici m-am impotmolit? Multumesc mult pentru ajutor si astept un mesaj!
Cel mai recent răspuns: Bodybuilder , utilizator 09:30, 7 Ianuarie 2015
buna ziua,
readuc in discutie subiectul "radiere masina". eu sunt in situatia inversa, adica: in martie 2008, am primit o dacie 1300 veche de la cineva, fara contract autentic de vanzare-cumparare, ci in baza unei hartii facute la una din tonetele de la targul de masini (chiar nu-mi aduc acum aminte cum se numeste), pentru suma simbolica de 10 ron. ulterior, asa-zisul vanzator, a radiat masina de pe numele sau la administratia financiara. dat fiind ca masina cu pricina nu mai avea, la momentul ala, ITP valabil, nu m-am agitat nici s-o inmatriculez, nici s-o trec pe numele meu la finante, asta cu atat mai mult cu cat, ca s-o fac utila, ar fi trebuit sa bag in ea peste 2000 lei. asadar, masina este neinmatriculata, radiata, toate actele ei sunt la mine, iar masina e intr-o parcare de peste 8 luni. :D as vrea s-o dau la fier vechi si sa scap de-o grija, pentru ca altceva nu vad ce-as putea face cu ea. intrebarea este: pot? adica, este posibil sa fac asta in conditiile in care nu a fost platit niciun impozit pe ea atatea luni? sunt pasibila de amenda? daca da, de la cine si cat? luminati-ma, va rog!
multumesc!
Mi se face rau... juristi spun oamenilor ca, desi legea cere act sub semnatura privata, sa faca si unul autentic!
Sa nu amintesc si ca se cere o hotarare care sa tina loc de act autentic! :O Hotararea judecatoreasca e act autentic! X-(
Ce sa faca si cu hotararea aia, deja are un act perfect valabil?!! Propun sa mai mearga si la avocat, sa faca un contract atestat! Sa incheie unul si la politie, si la primarie... si la prefectura! Si sa faca doua actiuni in instanta care sa tina loc de vanzare (nu de act autentic!), ca, cine stie, poate pierde una din hotarari! Stim, se poate cere alta, dar cine stie, pierd naibii aia dosarul... asa, din doua, sanse mai mari!

Pitoresque, trebuie inmatriculata etc. Apoi radiata si tot asa...

NIcoleta, nu cred ca mai ai nevoie de hotarare... Vanzatorul trebuie sa:
1. faca un contract de V/C
2. faca rost de o fisa de inmatriculare (se gasesc la birourile de acte, pe langa politia rutiera), o completeaza
3. incaseaza banii, completeaza pe talon rubrica "Instrainat la data de...catre..." (pe spatele talonului) si da cumparatorului actele
4. cu una din foile contractului de V/C, cu o copie dupa CIV-ul masinii si cu fisa de inmatriculare se duce la directia de taxe si impozite de care apartine si radiaza fiscal masina (ca sa nu mai plateasca impozit la ea), obtinand si o stampila pe fisa de inmatriculare
5. tot de la directia de taxe si impozite (si de preferat in acelasi timp, ca sa reduca numarul de drumuri) cere un certificat fiscal pentru care o sa aiba nevoie de un timbru fiscal de 4 ron.
6. ii da cumparatorului fisa de inmatriculare (stampilata la rubrica Vanzator) si certificatul fiscal
7.se duce si bea o bere, ca nu mai e sofer... momentan.
Cumparatorul trebuie sa :
1. sa participe la pasii 2-4 de mai sus (impreuna cu vanzatorul)
3. se duca la RAR pentru identificare; de acolo primeste o hartie valabila 60 de zile care atesta ca masina are seriile din acte.
4. se mai duca la Administratia Financiara de care apartine, cu fisa de inmatriculare primita de la vanzator (cea de la pasul 5 de mai sus, deja stampilata la "Vanzator") si cu certificatul fiscal (nu sunt sigur daca aici ii trebuie sau la politie, dar sa-l aiba cu el) si sa ia masina in evidenta pentru impozit; asta in maxim 30 de zile de la cumparare.
5. Plateasca impozitul (o sa primeasca de la Administratia financiara o foaie cu cuantumul impozitului), RCA67. plateasca taxele la cec pentru inmatriculare si talon
7. dupa asta, trebuie sa stranga toate actele cerute la politie: cele de mai sus + o cerere de inmatriculare (se gaseste la chioscurile de acte auto) + o gramada de copii xerox; trebuie sa mai plateasca si numerele si sa puna actele; cam intr-o zi, primeste talonul si numerele.
8. Cere o bere fara alcool. Care e facuta, dupa cum am auzit, din hamei si malt fiert. Adica e un fel de ceai de bere!

Sper ca nu difera mult procedura actuala de cea de mai sus pe acre o stiam eu... si, astfel, sa va ajute.

P.S.: e bine sa pastrati cate o copie xerox a tuturor actelor pe care le aveti sau le strangeti...
cam asta i-am recomandat si eu doamnei. iar marturia clara ca asa trebuie procedat este chiar Pitoresque, care are in curte o masina radiata in baza unui contract de vanzare cumparare batut la masina pe o capota de dacie in targul vitan...
Da, asa e, tu ai incercat sa spui ca nu e nevoie de act autentic, dar nimeni nu pare sa fi citit!
Tu ai vazut dacii in Vitan? Eu nu-mi amintesc... :D
ma gadesc, ca daca noul proprietar nu doreste inmatricularea autoturismului pe numele sau are un interes, sa o vanda mai departe , deci este un intermediar. Va intreb, dvs. ia ti dat toate actele, inclusiv cartea de identitate a autoturismului?

Alte discuții în legătură

Probleme radiere masina. dadym dadym Buna ziua. Probabil ca acest subiect s-a mai discutat in cadrul acestui forum, dar o cautare rapida nu a gasit nici un rezultat. Pe scurt iata care este ... (vezi toată discuția)
Am vandut o masina si cumparatorul refuza sa facem actele legale genessis63 genessis63 cumparatorul dupa ce a dat banii pe masina si a completat si semnat contractul si a primit talonul si cartea masinii nu a mai vrut sa vina la politie ptr ... (vezi toată discuția)
Radiez masina si circul cu ea, ce risc? ContSters233402 ContSters233402 buna ziua!am auzit la cineva ca a radiat masina, pt ca avea impozit de 2500lei si circula asa cu ea.ce risca el sa pateasca daca este depistat??si daca se ... (vezi toată discuția)