avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... program redus dupa CCC pana la ce varsta a copilului ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

program redus dupa CCC pana la ce varsta a copilului ?

Buna ziua,

stiu ca inainte cand mama statea acasa in CCC timp de 2 ani si se intorcea la lucru inaintea celor 2 ani, putea veni la lucru cu program redus pana la implinirea celor 2 ani ai copilului.
Acum ca a aparut optiunea de a sta 1 an sau 2 ani acasa, daca mama care a optat pentru 1 an se intoarce mai inainte, poate lucra program redus tot pana la implinirea a varstei de 2 ani ai copilului sau doar pana la varsta de 1 an (dat fiind ca a optat pentru 1 an de la inceput ?). Care este temeiul legal pentru raspunsul Dvs. ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:59, 26 Martie 2012
Pana in decembrie 2010 se aplica contractul colectiv de munca la nivel national, care avea o astfel de prevedere (pana la implinirea varstei de 2 ani de catre copil, mamele beneficiau de reducerea programului, daca isi reluau activitatea). Cum nu mai exista un astfel de contract colectiv, puteti verifica daca nu cumva o astfel de dispozitie legala nu exista in contractul de munca aplicabil pe ramura din care faceti parte / chiar la nivel de unitate.
Ordonanta de urgenta 96/2003 prevede ca mamele care alapteaza beneficiaza de program redus, dar numai pana la implinirea copilului avarstei de 1 an.
Va multumesc pentru raspuns.
La nivel de unitate CCM-ul prevede reducerea programului pana la implinirea a 2 ani, intrebarea este acum, daca la nivel national exista vreo norma care prevede in mod expres faptul ca reducerea programului de lucru se limiteaza la 1 an daca optiunea de CCC a fost de 1 an. A aparut ceva in acest sens anul trecut care sa vina peste CCM-ul nostru. Daca da, care este temeiul legal ?

Va multumesc.
La nivel national nu exista vreo astfel de norma .. daca ccm la nivel de unitate este inca in vigoare, atunci se aplica acesta.
Va multumesc pentru raspuns. Asa ma gandeam si eu. A impune acum limitarea programului redus la 1 an daca optiunea a fost de 1 an este un abuz, o incalcare a dreptului angajatilor acordat prin CCM la nivel de unitate.
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Program redus cu 2 ore in conformitate cu art. 17 alin. (1) din ccmun MikaDany MikaDany Am nascut in luna martie 2012 si am solicitat concediu de 1 an pentru cresterea copilului. Dupa revenirea la locul de munca beneficiez de program redus de 6 ... (vezi toată discuția)
Program 6h pe perioada alaptarii Dany57 Dany57 Buna seara, Am nascut in septembrie 2012 si am optat pentru a sta 1 an in CCC. Intentionez sa ma intorc la munca atunci cand copilul va avea 11 ... (vezi toată discuția)
Reducerea programului de lucru pentru alaptare rusualina rusualina Buna ziua, As avea o nelamurire in legatura cu pauza de alaptare. M-am intors din concediul de maternitate (am optat pentru 1 an) si am inteles ca pot opta ... (vezi toată discuția)