avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Acte necesare pentru dosarul de pensie pentru limita ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Acte necesare pentru dosarul de pensie pentru limita de varsta, salarii compensatorii la iesirea la pensie

buna ziua.
ce acte trebuie la dosarul de pesie la limita de varsta?si daca pentru 32 ani vechime mai am dreptul la 2 salarii compensatorii?
ms
Cel mai recent răspuns: Lukas29 , utilizator 21:53, 21 Noiembrie 2018
Daca scrie in contractul de munca si nu sunteti bugetar o sa primiti acesti bani(cu bunavointa angajatorului)Si eu am de primit acesti bani din mai 2010,ar trebui sa-l actionez in judecata pe fostul angajator.Pt bugetari exista Legea 283/2011,Art. 9:
In anul 2012 nu se acorda ajutoarele sau, dupa caz, indemnizatiile la iesirea la pensie, retragere, incetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea in rezerva.

Actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de lege pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta sunt cele mentionate la art. 76, alin. (1), lit. a) din HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010. Evident ca nu trebuie sa le depuneti pe toate, ci numai pe acelea care reflecta situatia dvs.
Art. 76
(1) Actele la care se face referire la art. 103 alin. (2) din lege sunt, dupa caz:
a) pentru pensia pentru limita de varsta, anticipata si anticipata partiala:
-cerere pentru inscrierea la pensie (anexa nr. 6);
-carnetul de munca (original si copie);
-carnetul de munca pentru membrii CAP (original si copie);
-carnetul de asigurari sociale pentru agricultori (original si copie);
-alte acte prevazute de lege privind vechimea in munca sau vechimea in serviciu realizata;
-actele de stare civila ale solicitantului: BI/CI, certificat de nastere si de casatorie (original si copie);
-livretul militar (original si copie);
-diploma de absolvire a invatamantului universitar (original si copie) si adeverinta din care sa rezulte durata normala, perioada studiilor si faptul ca acestea au fost urmate la zi;
-dovada echivalarii de catre statul roman a cursurilor desfasurate in cadrul unor institutii de invatamant universitar din strainatate;
-adeverinta privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca (original);
-adeverinta privind conditiile de munca deosebite, speciale si/sau alte conditii (original);
-procura speciala, pentru mandatar (original si copie);
-acte pentru dovedirea calitatii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, si/sau al Legii recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din Decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare;
-dovada incetarii calitatii de asigurat in cazul inscrierii la pensie anticipata sau pensie anticipata partiala, pentru persoanele care, la data solicitarii, nu mai au calitatea de asigurat (original);
-adeverinta care sa ateste perioadele de activitate realizate dupa data de 1 ianuarie 2011 (original);
-alte acte intocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie;
Buna seara.unchiul meu are 10 ani vechime (a muncit la camp fara acte )si varsta 68 de ani .nu are nici un venit ...are dreptul la vreo pensie ajutor din partea statului? Va multumesc anticipat ...unde ar trebui sa mearga pentru a depune actele ...si ce acte iar trebui ( daca are dreptul la vreun ajutor )
Buna seara.unchiul meu are 10 ani vechime (a muncit la camp fara acte )si varsta 68 de ani .nu are nici un venit ...are dreptul la vreo pensie ajutor din partea statului? Va multumesc anticipat ...unde ar trebui sa mearga pentru a depune actele ...si ce acte iar trebui ( daca are dreptul la vreun ajutor )

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie sau ajutor Lukas29 Lukas29 Buna seara.unchiul meu are 10 ani vechime (a muncit la camp fara acte )si varsta 68 de ani .nu are nici un venit ...are dreptul la vreo pensie ajutor din ... (vezi toată discuția)
Grupa 1 de munca-7 ani CYBORG CYBORG Buna seara! As dori trei raspunsuri punctuale, cu voia dvs. (Am varsta de 62 de ani.) 1.Am auzit ca la 10 ani lucrati in grupa 1 , se adauga 5 ani in ... (vezi toată discuția)
Detalii despre pensionare Ana_M_02 Ana_M_02 Buna seara Sunt născută in luna februarie 1959. Doresc sa stiu care e anul si luna pensionarii mele la limita de vârstă, care lege este in vigoare ... (vezi toată discuția)