avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... grupa 1 de munca-7 ani
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

grupa 1 de munca-7 ani

Buna seara!
As dori trei raspunsuri punctuale, cu voia dvs.
(Am varsta de 62 de ani.)

1.Am auzit ca la 10 ani lucrati in grupa 1 , se adauga 5 ani in campul muncii,pentru pensie la limita de varsta.
Dar daca am 7 ani lucrati in grupa 1 de munca se adauga ceva ani in campul muncii (e obligatoriu sa am 10 ani?).
2. Eu am facut armata-1 an si patru luni-intre anii februarie 1974-iunie 1975.
Acesti ani se adauga la vechimea totala in campul muncii?
3. In luna iunie 2010 am dat examenul de licenta absolvind o facultate acreditata la Universitatea Sipru Haret.
Conform unei Hotarari de Guvern (sau Ordonanta 10/2009, nu mai stiu), studentii universitatii se transfera de la forma de invatamant la distanta(ID), la la forma de zi, adica la forma de invatamant autorizata si acreditata("la zi", deci).Nu mai stiu exact, dar mi se pare-am citit candva-ca acei absolventi care au sustinut licenta in iunie 2010(ca mine), nu au nicio problema.Probleme au cei care au absolvit in 2007-2009 si parca februarie 2010.

Intrebarea mea este:facultatea(psihologie)-adica cei 3 ani...sau daca am trecut la zi, sunt considerati 4 ani?!- pentru care am dat licenta in iunie(iulie) 2010.

(Nu am ridicat diploma nici acum.)

Dar pe ea se pare ca va scrie "absolvent la zi"sau "transferat, conform legii, la zi, in ultimul an".

se poate adauga pentru vechimea in campul muncii,pentru pensie?

Va multumesc frumos.
Ultima modificare: Joi, 20 Octombrie 2016
CYBORG, utilizator
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 14:45, 21 Octombrie 2016
1 Pentru 7 ani grupa I primiti un stagiu aferent(perioada suplimentara la vechimea in munca) de 3 ani si 6 luni(6 luni/an).
2.Armata este stagiu asimilat si intra in calculul pensiei de limita de varsta si de invaliditate.
3.Daca dovediti ca ati urmat cursuri universitare de zi cu licenta atunci acea perioada ese stagiu asimilat si intra in calculul pensiei de limita de varsta si de invaliditate.
O alta conditie este ca in acea perioada sa nu fi avut si contract de munca.
Va multumesc pentru raspunsurile scurte si edificatoare.
Dar mai am ceva:"cursuri universitare de zi cu licenta",spuneti...
licenta nu am sustinut-o in modul clasic-scrisa pe hartie-,ci am dat-o pe calculator, completand grile(de altfel, foarte grele).
1.Intrebare: conteaza sau nu tipul de licenta(cu grile sau "pe hartie") pe care am dat-o?
2.Perioada legala de somaj intra in calculul pensiei(eu am avut vreo doua-trei perioada cu prelungiri)?
Va multumesc frumos.
Ultima modificare: Vineri, 21 Octombrie 2016
CYBORG, utilizator
Legea 263/2010 spune:

Articolul 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:

b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;

H.G.257/2011

Art. 76
(1) Actele la care se face referire la art. 103 alin. (2) din lege sunt, dupa caz:

diploma de absolvire a invatamantului universitar (original si copie) si adeverinta din care sa rezulte durata normala, perioada studiilor si faptul ca acestea au fost urmate la zi;

Somajul intra in stagiul de cotizare al tuturor formelor de pensionare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! Între anii 1993-1996 am absolvit colegiul universitar ... IoanaFlorin IoanaFlorin Bună ziua! Între anii 1993-1996 am absolvit Colegiul Universitar Tehnic, profil Electronică, cu diploma de licență. În această perioadă nu am lucrat. ... (vezi toată discuția)
Perioada masterului este considerata vechime in munca? iancau_Anamaria iancau_Anamaria Buna ziua, Am incheiat contractul de munca pe data de 7.01.2011 cu acordul partilor. Nu mi-am gasit de lucru si as vrea sa ma inscriu la somaj, va rog sa-mi ... (vezi toată discuția)
Buna ziua.am 61 ani si 34 ani vechime.se sau in considerate studiile ... ioan dragomir ioan dragomir Buna ziua.Am 61 ani si 34 ani vechime.Se sau in considerate studiile superioare (5ani) pentru a iesi la pensive anticipat? (vezi toată discuția)