avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort+partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort+partaj

Buna ziua, va rog sa ma ajutati si sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari legate de urmatoarea situatie: sotul verisoarei mele este plecat in Spania de 12 ani. Acum, acesta solicita divortul, presand-o pe verisoara mea sa introduca divortul in Romania. Impreuna au un fiu, medic stomatolog si ca proprietate un apartament cu 4 camere.
Intrebari:
1.daca actiunea de divort este introdusa in Spania, sotul va trebui sa plateasca verisoarei pensie de intretinere avand in vedere ca cel ce a inselat este chiar el, sotul. Va trebuie sa se prezinte verisoara mea in Spania pentru divort?
2. apartamentul a fost la vremea cumpararii 200 mii vechi, 52 de mii au fost achitate de sotul verisoarei, restul de verisoara fiind oprita rata pe stat. In ce cote se imparte apartamentul si fiul lor are vreun drept la acest apartament?
3. exista vreo diferenta privind locatia unde este introdusa actiunea de divort - Romania sau Spania?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: robertchivu , utilizator 10:31, 14 Martie 2012
1. divortul se va introduce la ultimul domiciliu comun al sotilor. bineinteles ca daca este de comun acord pot sa faca divortul in Romania

2. dupa solutionarea divortului se va face o actiune de partaj in care se poate cere cota majorata, proportionala cu aportul mai mare al sotiei. Fiul nu are niciun drept, din ce imi spuneti dvs.

3. eu personal habar nu am de cum e divortul in Spania. Avand in vedere ca bunurile comune sunt in Romania e mai comod de facut in Romania (pt a evita complicatiile cu traducerile, apostille, etc)

Regulamentul nr. 2201/2003 contine dispozitii referitoare la litigiile cu element de extraneitate in relatie cu un stat membru si anume competenta exclusiva de fond in materie civilia.

Astfel, conform articolului 3 din regulament sunt competente sa hotarasca in problemele privind divortul instantele judecatoresti din statul membru pe teritoriul caruia se afla:

* resedinta obisnuita actuala a sotilor sau
* ultima resedinta obisnuita a sotilor in conditiile in care unul dintre ei inca locuieste acolo sau
* resedinta obisnuita a paratului sau
* in caz de cerere comuna resedinta obisnuita a unuia dintre soti sau
* resedinta obisnuita a reclamantului in cazul in care acesta a locuit acolo cel putin un an inaintea introducerii cererii.


In cazul in care sotii doresc sa divorteze nu se regasesc in niciuna din situatiile enumerate anterior (prevazute de art. 3, alineatul 1, litera A) dar au ambii cetatenie romana, pot atrage competenta instantelor de judecata din Romania in baza dispozitiilor art. 3, alineatul 1, litera B din Regulament.


Conform modificarilor aduse de Codul civil, sotul care a fost inselat poate sa ceara daune morale .

Bunul va fi partajat in functie de contributia materiala a fiecaruia, imbunatatirile aduse,situatia locativa.Poate fi stabilita o sulta, pentru sumele de bani din care s-a facut plata pretului.

Fiul acestora va avea un drept cu privire la bunul imobil numai dupa decesul unuia dintre parinti, cand va fi deschisa mostenirea.


Succes.
Ultima modificare: Marți, 13 Martie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
2.In principiu bunurile comune ale sotilor, dobandite in timpul casatoriei, se partajeaza in cote egale, de cate 50%.
Daca una dintre parti considera ca a avut o contributie mai mare la dobandirea acestor bunuri poate solicita instantei o cota majorata, timbrand corespunzator si proband in cadrul procesului acest lucru.
Cota se aplica asupra intregii mase partajabile.
Gabriela_Marin a scris:

2.In principiu bunurile comune ale sotilor, dobandite in timpul casatoriei, se partajeaza in cote egale, de cate 50%.
Daca una dintre parti considera ca a avut o contributie mai mare la dobandirea acestor bunuri poate solicita instantei o cota majorata, timbrand corespunzator si proband in cadrul procesului acest lucru.
Cota se aplica asupra intregii mase partajabile.


Dupa cati ani de casnicie ?

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodia copiilor ContSters422611 ContSters422611 Buna dimineata! Atat eu cat si sotul, dorim sa divortam legal la notar. Avem o casuta de cateva zeci de mii de euro. Dar nu am pretentii, vreau doar sa ... (vezi toată discuția)
Divort sorella sorella Sora mea este stabilita in Spania impreuna cu sotul si cei doi copii minori. De curand au hotarat sa divorteze. Unul vrea ca divortul sa se desfasoare in ... (vezi toată discuția)
Actiune de divort in ro pentru cei cu domiciliul in strainatate ? alfredp alfredp Exista vreo posibilitate de a depune o actiune de divort in Romania pentru cetateni romani care domiciliaza in Germania ? Custodia minorului a fost stabilita ... (vezi toată discuția)