avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Alta situatie penibila - Hartuire si/sau Denuntare ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Alta situatie penibila - Hartuire si/sau Denuntare calomnioasa?

Buna ziua. Dreptul penal nu e specialitatea mea asa ca apelez la specialisti.
M-am despartit de prietenul meu, care, din dorinta de razbunare mi-a facut tot felul de plangeri pe la politie ( pentru furt, pentru inselaciune - cica ii datorez bani si i-am inselat increderea??? etc ). Toate sunt clar nefondate, dar totusi imi provoaca un stres. Trebuie sa ma duc la politie sa dau declaratii si doar timpul ala petrecut acolo ma enerveaza. Plus ca lucrez in alt oras si trebuie sa ma si deplasez in orasul natal. De asemenea, imi trimite tot felul de sms-uri si mailuiri cu injurii si blesteme si a trimis si asa zisele plangeri penale si la locul meu de munca, ca sa fie sigur ca lumea isi va face o parere f "buna" despre mine.
Ma gandeam sa ii fac o plangere pentru denuntare calomnioasa, dar as vrea sa stiu daca aces lucru e posibil in faza actuala - cea de dat declaratii la politie - sau ar trebui sa astept sa se dea NUP in dosarele de la politie. Plus as vrea sa stiu daca actiunile lui pot face obiectul unei hartuiri si daca in aceasta situatie e bine sa apelez la organele de politie sau direct la instanta de judecata. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: r82z , utilizator 19:41, 28 Noiembrie 2008
Fiti sincera in luarea de declaratii .Nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de inselaciune.
sau eventual furt , ati sustras anumite bunuri fara acordul fostului prieten?
Din cele relatate de dvs nu reiese acest fapt.
Daca va ameninta cu un rau , si exista o temere reala , puteti depune plangere penala la politie pt infractiunea de amenintare .
Ati putea face o plangere si pt denuntare calomnioasa.
Cel mai corect este sa apelati la un specialist pt indrumari in acest sens .
In asemnea situatii , totul se finalieaza printr-o rezolutie de neincepere a urmaririi penale.
Va doresc succes in solutionarea acestei situatii de fapt.
Voi fi sincera, nu e problema. Nu am furat sau sustras nimic si nici nu am inselat pe nimeni. Am avut o relatie cu un nebun despre care nu stiam ca e nebun. Imi cere inapoi si cadourile si contravaloarea meselor achitate de el in perioada cand am fost impreuna. Nu este vorba de nici o infractiune aici. Este vorba de razbunare pur si simplu. Ulterior am aflat ca ii facuse plangeri penale si tatalui sau. Nici nu stiam de acest aspect. Problema e ca nu mai scap de el si ma streseaza in mod frecvent. Nu am avut parte de oameni de acest gen si nu stiu cum sa procedez cu ei. Sunt si eu consilier juridic de meserie si stiu cat dureaza toate investigatiile dosarelor de politie. Faci plangerea azi si te cheama peste 3 luni. Totul dureaza. Deci pot sa fac plangere pt denuntare calomnioasa chiar inainte de finalizarea dosarelor in care el mi-a facut plangeri?
Nu este intrunit continutul constitutiv al infractiunii de furt ,nici a celei de inselaciune.
Plangerea pt denuntare calomnioasa poate fi depusa oricand .
In schimb , pt savarsirea infractiunii de amenintare , plangere se depune in termen de 2 luni de la data la care dvs ati cunoscut sau ati putut cunoaste pe faptuitor .
Situatia juridica este foarte clara : se va dispune o rezolutie de neincepere a urmaririi penale , din acest punct de vedere puteti sta linistita .Faptul ca dvs ati depune o plangere penala impotriva lui ar putea alimenta acest conflict.
Pt inceput , incercati a solutiona acest litigiu prin buna invoiala .In lipsa unui raspuns favorabil ,sesizati institutiile de stat abilitate .
Va doresc succes :)
Va multumesc anticipat pentru sfaturi. Va voi tine la curent cu rezolvarea situatiei.
O sa-i treaca pana la urma. Din pacate, nu este singurul care face acest lucru.
Schimbati mail, numar de telefon. Politistii si-au dat seama cu cine au de-a face, vorbiti cu ei sa nu va mai deplasati in alt oras.
Ca sa depuneti dvs. plangere pe denunt calomnios, nu zic ca nu aveti castig de cauza, dar nu stiu daca e bine sa va puneti la mintea lui.

Alte discuții în legătură

Denunt calomnios dreaminro dreaminro ori foarte mult sa ma ajutati in legatura cu Cercetarea penala la adresa mea si a sotiei mele,pentru fapta de \"amenintare\",din partea unui vecin (mutat de ... (vezi toată discuția)
Nelamurire ContSters30487 ContSters30487 buna seara! daca cineva mi a facut o plangere penala la Parchet, pt 5 capete de acuzare, si anume:amenintare, instigar la amenintare, fals sub semnatura ... (vezi toată discuția)
Ce pot sa fac daca am fost acuzat de delapidare pe nedrept ? rusuioan rusuioan In luna septembrie 2010 am fost acuzat de delapidare de seful meu , mai exact a pretins ca as fi sustras 5000 ron din banii firmei . Dupa ce a facut ... (vezi toată discuția)