avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1055 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozit venituri realizate in strainatate - vanzare ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozit venituri realizate in strainatate - vanzare actiuni

Buna ziua.

Va supun atentiei o situatie care ma pune in postura de a plati nejustificat (zic eu) penalitati de intarziere catre finante:

In anul 2010 am obtinut un castig din vanzarea unor actiuni Erste pe bursa de la Viena. In data de 16.05.2011 am depus in termen declaratia 201 "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate" cu castigul realizat, pentru care urma sa platesc 16% impozit. Intreband la depunere care este termenul de plata a impozitului mi s-a comunicat verbal ca trebuie sa primesc acasa decizie de impunere si dupa aia sa platesc.
Am asteptat si am primit la inceputul lunii decembrie 2011 decizie de impunere, in care era trecut impozitul datorat si termenul de plata de 60 de zile.
Doar ca in momentul in care m-am dus sa platesc impozitul mi s-a spus ca as avea de platit si penalitati de intarziere care au ajuns la peste un sfert din suma datorata initial. Ori eu primind decizia de impunere in decembrie 2011 cu termen de plata 60 de zile, sa spunem ca ar trebui sa platesc penalitati calculate de la data de 02.02.2012, care in mod normal ar trebui sa fie de 10 ori mai putin decat au calculat cei de la finante.
Cerandu-le explicatii mi-au transmis ca pentru aceste venituri realizate trebuia sa depun declaratia 225 cu termen de depunere 25.01.2011 care din cate am vazut eu nu are nicio legatura cu veniturile realizate de mine in strainatate prin vanzarea de actiuni (titluri de valoare). Si astfel mi-au fost calculate penalitati din 25.01.2011 si pana astazi.
Va rog sa ma sfatuiti cu aceasta speta, deoarece sunt pus in postura de a plati o suma care de fapt nu o datorez, eu depunand corect aceasta declaratie 201, cu termenul de plata a obligatiei de 60 de zile de la data la care am primit decizia de impunere.

Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: alexeb , utilizator 12:45, 20 Ianuarie 2015
Buna ziua,
In anul 2007 am fost si supus la aceeasi "procedura" de catre Administratia Financiara.
Din cate inteleg ati primit decizie de impunere referitoare la Declaratia 201.
Cand ati fost sa o platiti ati aflat ca aveti de platit si alte sume pentru care nu ati primit nici o decizie de impunere ci doar ati fost informat verbal.
Ce anume s-a intamplat la Administratia financiara este o poveste foarte lunga si foarte complicata. Totusi importanta... Eu insa ma voi limita sa va semnalez drepturile de care dispuneti si sa va sugerez un drum de urmat.
Informarea verbala a obligatiilor fiscale nu tine loc de decizie de impunere corect notificata.
Primul drept: la informare.
Trebuie sa mergeti la Adm Fin si cereti un extras din rolul dvs. fiscal. Este un departament special "evidenta platitori" sau asa ceva.
Daca nu obtineti trebuie faceti adresa la Adm fin sa va comunice obligatiile fiscale neplatite inregistrate in evidenta fiscala pe numele dvs, precum si copii ale actelor administrative prin care acestea au fost instituite.
Cand primiti aceste acte administrative, respectiv cand vi sunt notificate corect, conform Codului de procedura fiscala puteti beneficia de al 2 lea drept pe care in aveti: de a contesta actele administrative gresite si de a solicita anularea sumelor de plata.
Sper ca raspunsul meu sa va fie de folos...
Mult succes.
Salut = aceleasi probleme = cum au fost finalizate demersurile pana la urma ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie impunere nikuteau nikuteau Am PFA din feb.2010 si am urmatoarele nelamuriri: -la infiintare am de depus decl.220 in baza careia mi-a venit in 2010 o decizie de impunere, pe care am si ... (vezi toată discuția)
Urgent!!!unde trebuie sa trec impozitul de 10% pentru contractele de drepturi de autor??? loredanaradu loredanaradu In ce declaratie trebuie sa trec impozitul de 10% pentru plata efectuata persoanelor cu care am incheiat contracte de drepturi de autor? Am facut un stat de ... (vezi toată discuția)
Anaf nu mi-a trimis notificare cat am de platit pt venit in strainatate; ce fac? toma.andrei90 toma.andrei90 Buna ziua, Sunt salariat, am un contract de drept de autor in Republica Moldova. Anul acesta (2017), am declarat veniturile pe anul trecut (2016) cu ... (vezi toată discuția)