avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Este acesta un mod legal de a rezolva garantia ?
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Este acesta un mod legal de a rezolva garantia ?

Buna ziua,

Mai multe cunostinte d-ale mele s-au plans ca in urma defectarii unei componente de la calculator, problema garantiei s-a rezolvat prin inapoierea sumei platite intial pentru acea componenta.

Cei care au vandut piesa , au ales aceasta cale deoarece preturile respectivelor componente s-au marit foarte mult in urma inundatiilor din Asia. (este vorba de hard-disk-uri).

Este legal ce fac magazinele respective?
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 21:08, 14 Martie 2012

As vrea sa va pot da un raspuns clar insa in opinia mea depinde de cine va analiza eventuala reclamatie la Protectia Consumatorilor.

Legea nr. 449/2003 republicata spune:

Art. 11
(1) In cazul lipsei conformitatii, consumatorul are dreptul de a solicita vanzatorului, ca masura reparatorie, inlocuirea sau repararea produsului in functie de optiunea sa, in fiecare caz fara plata, cu exceptia situatiei in care aceasta solicitare este imposibila sau disproportionata.

In cazul in care pretul actual al componentei este semnificativ mai mare, vanzatorul poate spune ca masura reparatorie este disproportionata si sa aleaga despagubirea clientului prin restituirea pretului la momentul livrarii.

Pe de alta parte, daca are respectiva componenta si o poate inlocui, garantia il obliga sa faca acest lucru.

O reclamatie la Protectia Consumatorilor nu cred ca are mari sanse de rezolvare pentru ca vanzatorii nu au refuzat despagubirea clientilor, insa puteti incerca - de ce nu.

Aveti aici un mic ghid de intocmire a unei reclamatii:

www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantie telefon mobil tdr- tdr- Buna ziua, am un telefon mobil(in garantie) care se tot strica are trei reparatii nu sunt sigur dar am inteles ca dupa 3 reparatii ai dreptul sa ceri banii ... (vezi toată discuția)
Produs defectat in cadrul termenului de garantie dddgab dddgab Am cumparat un toaster care s-a defectat dupa 10 luni si cateva zile de la cumparare. Garantia este, conform certificatului, de 12 luni. Daca il voi da la ... (vezi toată discuția)
Inlocuirea unui produs care nu a putut fi reparat EPurpl3 EPurpl3 Buna ziua, am o problema cu un produs cu care am fost in service de mai multe de 4 ori fara nici nu rezultat. Este evident ca nu poate fi reparat iar eu as ... (vezi toată discuția)