Reprezint o firma de constructii.In derularea activitatii, firma a incheiat contracte de construire (precontracte) cu diversi cetateni pentru constructia unor viitoare locuinte pe un teren proprietate a firmei. La data incheierii acestor contracte, firma nu obtinuse autorizatia de constructie, urmand sa o obtina ulterior. Constituie infractiune faptul ca s-au incheiat acele contracte? Specific ca ulterior, acele locuinte s-au construit, au fost predate beneficiarilor, dar autorizatiei nu s-a obtinut inca,din motive neimputabile firmei.
In opinia mea incheierea acelor contracte nu constituie infractiune .Si spun aceasta pentru ca este permisa si vanzarea unor bunuri viitoare, urmand ca la data realizarii bunurilor care fac obiectul antecontractului sa se transmita proprietatea acestora catre promitentii cumparatori.
Faptul ca acele imobile nu au fost realizate in conditiile prevazute de lege insa, lucru ce poate aduce atingere dreptuui de proprietate al cumparatorilor, care au fost de buna credinta, le confera acestora posibilitatea de a solicita restituirea pretului si deci rezolutiunea contractului.Ei pot fi evinsi in dreptul lor si daca nu se obtine autorizatia .Acum , daca nu este vina constructorului , acesta trebuie sa o dovedeasca si atunci si el, la randul sau , va putea trage la raspundere pe cei vinovati.Depinde cum stau lucruile in concret, in orice caz, cumparatorii in niciun caz nu au vina si atunci ei urmeaza a fi despagubiti , mai ales ca ,in functie de toate imprejurarile care au condus aici, este posibila desfiintarea constructiilor .
Daca ar fi sa vorbim despre inselaciune ,ar trebui sa se dovedeasca intentia constructorului de a-i insela pe promitentii cumparatori la data intocmirii precontractelor, acesta stiind ca nu va lucra in conditii legale si ca promitentii cumparatori vor fi prejudiciati.
Executare silita.....
blakkiss
va salut. am si eu o mica mare problema.........am incheiat in 2007 un precontract de vanzare-cumparare a unui apartament nou. din motive personale am renuntat ... (vezi toată discuția)