avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 970 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... mandat remunerat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

mandat remunerat

Buna ziua,
As dori sa stiu si eu, in cazul unei asociatii de proprietari, cenzorii, presedintele si vicepresedintele asociatiei sunt obligati sa incheie contract de mandat si sa fie remunerati chiar daca suma este modica?
Va rog sa-mi spuneti si actul normativ care reglementeaza acest lucru, de asemenea orice asociatie e obligata sa aiba si administrator, si contabil, si casier, aceste functii putand fi cumulate?
Va multumesc
Pentru functiile alese se intocmeste contract de mandat cu sau fara remunerare, contract in care se evidentiaza si atributiile acelor functii. In general se incheie contract de mandat pentru presedinte si cenzor ales, dar daca si vicele este indemnizat, atunci i se incheie si acestuia contract de mandat.
Veniturile obtinute pe contract de mandat sunt similare salariului, cu exceptia contributiilor pentru somaj si pentru fondul de garantare.

Pentru activitatile de administrare, contabilitate si casierie asociatia poate opta pentru angajarea de persoane diferite pentru functii diferite sau se pot cumula functiile la o singura persoana sau la doua.
La ședința de bloc, administratorul care este și casier și contabil și care în prezent urmează și cursurile cerute pentru a fi administrator a afirmat ca pentru presedinte, vicepresedinte si cenzori este ABSOLUT OBLIGATORIU ca mandatul sa fie remunerat NU poate fi cu titlu gratuit, de aceea, va rog sa-mi spuneti care e legea si articolul unde se prevede ca mandatul poate fi gratuit.
Va multumesc
Este ABSOLUT OBLIGATORIU ca administratorul in devenire sa studieze Legea 230 si normele de aplicare ale acesteia. In Legea 230 se precizeaza ca aceste functii "pot fi remunerate" , deci nu este obligatoriu acest lucru.
Va multumesc, o sa studiez si eu legea ca sa stiu sa-i argumentez ca mi se parea aberanta partea cu remunerarea. Expresia "pot fi remunerate" mie mi se pare cat se poate de clara, nu stiu de ce a inteles el altceva.
O seara buna
Intrebarea aceasta a mai fost discutata pe forum. Deci remunerarea alesilor nu este obligatorie, insa nu cunosc multi alesi care, de obicei fac destula treaba in asociatie, basca au si raspundere cat incape, sa nu solicite o anumita suma pe care o negociaza in AG.
Dar sa presupunem ca s-a hotarat ca alesii dvs. sa nu primeasca nimic, adica sa munceasca pe moka, cum se mai zice. Acest lucru "merge"o anumita perioada, dupa care alesii se lasa de acest sport si in prima AG doresc sa fie schimbati cu alta echipa care sa munceasca in aceleasi conditii. Daca asociatia este mica, este f. bine, astfel ca in intr-o perioada de 10-12 ani toti membrii asociatiei sa fi trecut prin functii de conducere - cu activitate voluntara. Costurile cu salariile sunt mai mici si toata lumea multumita. Acum depinde si de opinia "alesilor" dvs. Vor sa faca acestia treaba neremunerati sau este obligatoriu sa asculte de administratorul invatacel?
Sunt de acord cu opiniile scrise mai sus de @elga50 si @nelu.h .
Succes!

Alte discuții în legătură

Transmiterea in revisal liliana_balan liliana_balan Va rog sa ma lamuriti cu urmatoarele probleme: Contabilului dintr-o Asociatie de proprietari ii revine in exclusivitate atributia de a opera in ... (vezi toată discuția)
Comisia de cenzori si presedinte brgp123 brgp123 Va rog sa-mi spuneti daca o comisie poate fi formata dintr-o singura persoana, cenzorul poate fi si contabil, cenzorul poate fi si administrator, ... (vezi toată discuția)
Contract civil ilegal pentru angajatii asociatiilor de proprietari? Crina70 Crina70 Buna ziua! Este adevarat ca potrivit noului Cod al muncii nu se mai pot face angajari cu contract civil in Aosociatii de proprietari ?#- (vezi toată discuția)