Codul Muncii nu a reglementat niciodata incheierea de conventii civile sau contracte de prestari servicii. Aceste au fost si sunt supuse dispozitiilor Codului civil.
Conventiile civile/contractele de colaborare se pot incheia in continuare, in conditiile prevazute de legislatia in materie.
Norma metodologica de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
art.17 (5) - Comitetul executiv poate angaja personal specializat pentru indeplinirea atributiilor ce ii revin si adopta decizii asupra cuantumului salariilor, indemnizatiilor, remuneratiilor si al eventualelor premieri care se acorda personalului incadrat cu contract individual de munca sau in baza unei conventii civile de prestari de servicii, in limita bugetului aprobat de adunarea generala.
Buna ziua!
Am preluat in 2013, mai multe asociatii unde, toti ,de la presedinte pana la femeia de servici sunt angajati cu contract civil (intocmite pe perioada nedeterminata !)si nu stiu cat este de corect .
Sunt angajata din 2007 la alte asociatii unde ma ocup de partea de resurse umane,declaratii etc. unde am intocmit CIM-uri pentru administrator,femeie de servici, lucrator salubrizare si CM pentru presedinte si cenzor .
La aceste asociatii nou preluate este cam neclara situatia si doresc sa pun lucrurile in ordine.
Am citit deunazi ca CC nu mai sunt legale pt. angajatii din Asociatii de preprietari!
Multumesc !
Toate grijile au pornit de la un articol citit saptamana trecuta in care se mentiona ca, in urma unor controale, mai multe Asociatii de proprietari din Jud. Timis au fost amendate pentru ca aveau angajati cu contract civil!#-o
Grijile trebuie sa fie ale conducerii asociatiilor in care sunt intocmite aceste contracte civile.
Dv. aveti datoria morala sa-i informati cum sa intre in legalitate, in rest, lucrati cum doresc ei.