avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 241 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contract civil ilegal pentru angajatii Asociatiilor de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contract civil ilegal pentru angajatii Asociatiilor de proprietari?

Buna ziua!
Este adevarat ca potrivit noului Cod al muncii nu se mai pot face angajari cu contract civil in Aosociatii de proprietari ?#-
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 20:45, 26 Martie 2014
Crina70 a scris:
Am preluat in 2013, mai multe asociatii unde, toti ,de la presedinte pana la femeia de servici sunt angajati cu contract civil (intocmite pe perioada nedeterminata !)si nu stiu cat este de corect .

Depinde ce intelegeti prin contract civil. Dar ca sa ne lamurim inca odata:
- Toti cei alesi in adunarea generala (presedinte, membrii comitetului, cenzorii) pot primi indemnizatii in baza contractului de mandat. Eu consider ca si aceste contracte de mandat sunt contracte civile iar veniturile obtinute sunt din punct de vedere fiscal venituri asimilate salariilor si pentru care se platesc contributiile si impozitul ca si pentrui cei angajati cu contract individual de muna.
- Cei care muncesc in asociatie dar nu sunt alesi de adunarea generala (administrator, casier, contabil, cenzor, instalator, femeie de serviciu....) trebuie sa fie angajati in baza contractului individual de munca. In anumite conditii, destul de restrictive, asociatia poate apela temporar la forta de munca in baza unor conventii sau contracte civile ori chiar la zilieri.

Buna ziua!

In urma sfaturilor primite inteleg ca as aduce aceste asociatii mai aproape de legalitate intocmind Contracte de mandat persoanelor numite de catre Comitetul executiv (presedintelui si cenzorului ) dar in ceea ce priveste restul personalului am primit pareri contardictorii:

[Comitetul executiv poate angaja personal specializat pentru indeplinirea atributiilor ce ii revin si adopta decizii asupra cuantumului salariilor, indemnizatiilor, remuneratiilor si al eventualelor premieri care se acorda personalului incadrat cu contract individual de munca sau in baza unei conventii civile de prestari de servicii, in limita bugetului aprobat de adunarea generala.

[Cei care muncesc in asociatie dar nu sunt alesi de adunarea generala (administrator, casier, contabil, cenzor, instalator, femeie de serviciu....) trebuie sa fie angajati in baza contractului individual de munca.

Asadar pot sau nu, sa fie angajati cu contracte civile de prestari servicii?

Multumesc !
Cu contract de prestari servicii se angajeaza un zugrav sa faca igienizarea holurilor, un gradinar sa sape si sa planteze flori sau arbori, un electrician sa execute o lucrare la instalatia electrica si apoi sa-i faca service-ul lunar etc.

Administratorul, ingrijitorii, oameni care lucreaza zi de zi acolo se angajeaza cu CIM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transmiterea in revisal liliana_balan liliana_balan Va rog sa ma lamuriti cu urmatoarele probleme: Contabilului dintr-o Asociatie de proprietari ii revine in exclusivitate atributia de a opera in ... (vezi toată discuția)
Conventie de prestari servicii sau contract individual de munca? Maria2143 Maria2143 Buna seara! Care este forma legala de angajare a personalului: presedinte, cenzor, administrator, femeie de serviciu, portar intr-o asociatie de ... (vezi toată discuția)
Din nou despre contracte :d RaDracones RaDracones Imi cer scuze pentru ca reiau acest subiect. Am citit tot ce am gasit pe forum legat de contractele care se pot incheia in mod legal intr-o Asociatie, si tot ... (vezi toată discuția)