manea 2 a scris:
Preavizul nu poate inchide CIM ci decizia, care se comunica la sf perioadei de preaviz (in cazul meu)
Repet, personal consider ca emiterea si comunicarea preavizului anterior comuncarii decizie de concediere este o greseala.
In opinia mea, nu trebuie sa existe 2 inscrisuri diferite, preaviz + decizie de concediere, si cu atat mai mult ele nu trebuie nici emise si nici comunicate in ordinea preaviz - primul , decizie de concediere - dupa.
Opinia mi-am format-o citind spete "divrgente".
Este mult mai logica existenta unui singur inscris, numit decizie, care sa aiba in cuprins si termenul de preaviz.
Concedierea in 2 etape mi se pare o inventie non- juridica, birocratica, a lucratorului de resurse umane, din motive gresite.
In speta dvs., preavizul este aproape de nulitate daca nu are in spate (cronologic) decizia de concediere.
Cu alte cuvinte, din preaviz rezulta cu certitudine intentia angajatorului de concediere. Desi aceasta intentie nu s-a manifestat formal printr-un inscris numit decizie, nu se poate tagadui ca intentia de concediere exista si s-a manifestat.
Astfel, actul "preaviz" fara decizie in spate e nul ca act juridic. Ati preavizat ce ? din moment ce decizia de concediere inca nu era luata?
Actul "preaviz" vazut ca o decizie de concediere este nul pentru ca ii lipsesc elementele impuse de codul muncii pentru decizie...
Din pacate pentru dvs., practica zice ca decizia de concediere nu se poate motiva prin elemente extrinseci (gen raport economic de restructurare). Toate motivele trebuie cuprinse in ea.
Acelasi tip de abordare l-am inatalnit si cu privire la pasul prealabil concedierii care se refera la oferirea locurilo vacante. Cand se face aceasta oferire ca sa fie inainte de decizia de concediere (lega zice ca trebuie sa oferi inainte de a decide concedierea), dar fara sa emiti pracic deciz de concediere.
manea 2 a scris:
Deci ma aflu in sit in care se ataca o decizie de restructurare care inca nu a fost emisa fizic si comunicata persoanei afectate.
In abordarea de mai sus, a fost emisa si comunicata decizia.
manea 2 a scris:
Preavizul nu poate inchide CIM ci decizia, care se comunica la sf perioadei de preaviz (in cazul meu), cu toate acestea, fara a avea o decizie de restructurare poate reclamanta obtine o anulare a restructurarii pe motiv ca nu este reala si efectiva? Asta in conditiile in care eu nu depun in instanta decizia conducerii (de restructurare) in baza careia s-a emis preavizul si s-a procedat la restructurarea postului.
Preavizul nu poate inchide CIM, corect. Nu in mod legal. Dar pe instanta nu o intereseaza cum inchideti dvs. cim, nu asta e chemata sa judece.
Reclamanta poate obtine anularea concedierii tocmai pentru ca nu are o decizie valabila, ci numai acel preaviz, care fata de ea, este decizie. Imperfecta, dar decizie.
Nici nu se va analiza fondul restructurarii, dcaa instanta va aprecia ca inscrisul preaviz e de fapt decizie.
Sansa dvs. este ca sanctiunea sa ramana in picioare.