avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Taxa bancara a scrisorii de garantie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Taxa bancara a scrisorii de garantie

buna ziua
in calitate de presedinte al comitetuli executiv al asociatiei de propietari am incheiat un contract de administrare cu o firma de profil
in urma acestui contract am solicitat o scrisoare de garantie de la societatea de administrare

intrebare:
cine trebuie sa plateasca taxa bancara pentru suma din scrisoarea de garantie

va multumesc
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 23:53, 16 Martie 2012
Scrisoarea de garantie bancara se solicita bancii de prestator si nu de asociatie. Ganditi-va ca aceste scrisori de garantie bancara sunt solicitate in multe cazuri ca o piesa la un dosar ce cuprine mai multe documente, dosar introdus pentru a participa la o licitatie pentru realizarea unui obiectiv, a unul proiect, a unei achizitii... Pai nu cred ca primaria, prefectura sau oricare institutie publica va suporta costurile, comisioanele bancare cu aceste scrisori de garantie.
Apoi, in marea majoritate a cazurilor, aceasta scrisoare de garantie bancara ramane doar pe hartie pentru ca firma isi indeplineste obligatiile contractuale. Apelarea la aceasta modalitate de asi recupera banii, este o exceptie si nu o regula, este o asigurare.
Asociatia de proprietari nu trebuie sa plateasca nimic pentru ca nu beneficiaza de nimic. Atat timp cat firma prestatore isi respecta angajamentul, asociatia nu poate sa scoata bani si sa-i foloseasca pe baza acelei garantii bancare.
Doar atunci cand asociatia va solicita bancii, ca in baza scrisorii de garantie, sa-i elibereze o suma din acea garantie, deabia atunci asociatia va plati comisioanele firesti, normale, pentru aceasta tranzactie, ca pentru oricare alta tranzactie bancara.
@adriantot,
Nu sunt obisnuit cu asemenea termeni, ai dreptate, ce sa zic... Insa ce-am scris mai sus cred ca este corect. Adica, vorbind despre ..... persoane juridice specializate si autorizate pentru realizarea, respectiv furnizarea serviciilor necesare administrarii, intretinerii si reparatiilor asupra proprietatii comune;
Conf. dispozitiilor H.G. nr. 1588/2007, art. 22, alin. (3), lit. c) sa dovedeasca ca au bonitate financiara;
Da, bine au bonitate financiara, si ? Ce inseamna acest lucru pentru o as. proprietari? Trebuie sa depuna in contul as. prop. o anumita suma pe care o poate "scoate" la incheierea relatiilor contractuale, daca totul este in regula? Eu nu am auzit de asa ceva, aici la noi la Iasi, unde functioneaza vre-o 2-3 firme de administrare. Interesant este ce zici aici:

Doar atunci cand asociatia va solicita bancii, ca in baza scrisorii de garantie, sa-i elibereze o suma din acea garantie, deabia atunci asociatia va plati comisioanele firesti, normale, pentru aceasta tranzactie, ca pentru oricare alta tranzactie bancara.

Asa trebuie sa se intample, insa in realitate este mai greu si nu stiu daca ce-a mai mare firma din Iasi, care se lauda cu zeci de mii de apartamente pe care le administraza, mai poate garanta cu ceva pentru fiecare as. prop.
Consider ca comitetele executive si comisiile de cenzori ale as. prop. administrate, fie de persoane fizice, fie de persoane juridice, trebuie sa-si faca datoria astfel incat administratorul sa stie ca este controlat in cele mai mici amanunte. Eu am o vorba: com. executiv si comisia de cenzori are vioara, iar administratorul danseaza dupa melodia cantata...
Probabil ca este ceva adevar in toate acestea.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scrisoare de garantie bancara firma administrare imobil mikifulgutz mikifulgutz Am contractat o firma de administrare imobile, pentru un an. In contract nu era mentionata scrisoarea de garantie bancara deoarece nu se putea stabili un cost ... (vezi toată discuția)
Plati suplimentare la intretinere Rose06 Rose06 Buna ziua, va rog frumos daca puteti sa-mi explicati si mie daca fiecare locatar trebuie sa plateasca \"comision bancar\"! Mama mea este proprietara intr-un ... (vezi toată discuția)
Chetuieli Întreținere asociație proprietari a_silvian a_silvian Buna ziua, De curând, la o asociație de proprietari administratorul a afișat un cont bancar unde se pot depinde cheltuielile de întreținere lunare, ... (vezi toată discuția)