avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Cum imi pot schimba numele?
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Cum imi pot schimba numele?

Doresc sa imi schimb numele, dar nu regasesc in cadrul legal de mai jos un anume punct, desi acest drept ar trebui sa imi fie garantat prin Constitutie.
www.avocatnet.ro/content/art...
Motivul este unul personal, Vreau sa dau o palma onorifica familiei mele. Tatal meu s-a nascut intr-o familie numeroasa de 9 frati. Desi sunt singurul sau fiu, iar bunicii mei au detinut mai multe proprietati (case si pamanturi) eu nu am nimic de pe urma acestei familii.
Ceilalti frati s-au inteles si-au impartit averea, iar pe tata l-au pus sa semneze ca le doneaza dreptul sau (casa si pamanturi) in schimbul intretinerii intrucat este alcoolic si bolnav psihic (epilepsie, lipsa discernamant).
Nu vreau sa mai port acest nume, dar nu regasesc in legea de mai sus decat posibil motiv divortul parintilor, ceea ce ar insemna sa preiau numele mamei de familie. DE CE NU POT ALEGE PROPRIUL MEU NUME pe care il agreez?
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns!
Multumesc mult!

In opinia mea, cerea de schimbare a numelui din acest motiv nu va fi aprobata.
Cand va veti casatori, veti putea lua numele partenerei (banuiesc ca sunteti barbat).

Mai asteptati, poate va trece supararea. Schimbarea numelui nu duce la anularea legaturilor de sange cu familia si, tinand cont de ce ati scris, nici pentru ei nu cred ca ar fi o palma prea usturatoare.

Puteti sa actionati in judecata pe unchii si matusele dvs. ducand acte justificative din care sa rezulte ca tatal dvs. nu avea discernamant in momentul in care a renuntat la drepturile sale dupa bunicii dvs..Ori, puteti demonstra ca nu au fost indeplinite clauzele stabilite la incheierea actului si anume acelea de a-l intretine pe tatal dvs. Asta in cazul in care il intretineti dvs.Credeti ca ii afecteaza pe unchi, matusi si alte rude ca va schimbati dvs. numele? Nicidecum.
Ultima modificare: Vineri, 16 Martie 2012
Justitiarul71, utilizator
Ares_3: Nu ar fi o palma usturatoare, nici nu le-ar pasa. Gestul este pentru mine. Nu doresc sa port acest nume, iar faptul ca am fost dezmostenit abuziv, desi sunt unic mostenitor al tatalui meu, ar trebui sa fie prevazut ca motiv intemeiat pentru a-mi putea schimba numele.
Nu am antecedente penale, se poate verifica de catre oricine (politie, SRI, nu am fost in alte tari), nu am savarsit niciodata infractiuni. Sunt curat ! E dorinta mea de a schimba acest nume care imi repugna!

Justitiarul71: Lipsa discernamantului se poate observa la momentul actual, dar cum dovedesc pentru 2003 cand a semnat contractul de intretinere? Imi trebuie biletele cu diagnostic din spital, care sunt la unchi si doar nu o sa mi le dea mie. Trebuie sa fac actiune, dar am inteles ca numai valoarea de timbru de 8-12 % la valoarea aprox. casa si teren 2 mld. ar fi undeva pe la 200-300 mil. lei + cheltuieli judecata + avocat + trebuie sa atac si actul notarial recent de succesiune si sa ii chem pe toti cei 7 frati in viata, nu numai pe cei 2 care beneficiaza de dreptul tatalui pentru a se face o reimpartire a tuturor loturilor (case si pamanturi).
Trebuie sa fac un calcul cost / beneficiu posibil aproximat sa vad daca merita.
Parintii mei s-au despartit, eu am locuit cu mama, tata a ramas acolo si ei au grija de el. Nu pot dovedi ca nu il intretin sau ca il intretin eu.
Si nici nu vroiam sa le contest tot: au pensie pe urma lui + pensie de handicap + pensie de insotitor + au luat casa si pamantul + celelalte loturi de pamant.

Vroiam doar sa stiu ca am si eu parte de macar un lot de pamant pe undeva, dar nici asta nu au vrut sa imi dea.

Ok, Asta e povestea. Dar acum ON-TOPIC: De ce nu pot alege un nume? De ce sa fiu obligat sa astept ca sa adopt numele unei posibile viitoare sotii (in cazul in care ma casatoresc)?
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Martie 2012
pascal8, utilizator
Eu zic sa incercati. Mergeti la starea civila de la locul de domiciliu , faceti formalitatile prealabile, anunt in MO, copii legalizate dupa actele de stare civila, cazier fiscal, cazier judiciar, si solicitati sa luati numele de fata al mamei dvs. pe motiv ca relatiile dintre dvs. si tatal dvs. au avut mereu de suferit inca de la varsta frageda ati fost renegat de rudele paterne, bla, bla, bla., depuneti cererea si vedeti daca va aproba presedintele Consiliului Judetean. In privinta certificatelor medicale puteti solicita medicului de familie al tatalui sa va dea o copie dupa fisa personala medicala din care rezulta data imbolnavirii tatalui dvs. ori bolile de care sufera acesta in prezent. Succes!
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Martie 2012
Justitiarul71, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot ataca contractul de intretinere? pascal8 pascal8 Buna ziua, Bunicul meu fiind la o varsta foarte inaintata impreuna cu tatal meu, care are probleme de discernamant (alcoolism cronic, epilepsie) au semnat un ... (vezi toată discuția)
Schimb de loturi de pamant intre urmasi. pic81t pic81t Buna dimineatza. Ca sa fiu cat mai scurt intr-o problema lunga am sa expun problema astfel : Bunicul meu (decedat) are mai multe pamanturi. Succesiunea ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire kike kike Matusa mea(sora tatalui meu)nu are copii,iar sotul ei a murit de curand.Detine o casa in provincie pe care 'se presupune\"ca a vandut-o unei alte nepoate de ... (vezi toată discuția)