avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturi de autor în ceea ce priveºte dreptul la ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturi de autor în ceea ce priveºte dreptul la imagine

Dragi colegi, ajutati-ma cu o speta. O persoana a fost fotografiata, fara voia ei, fara a fi persoana publica, intr-un supermarket. Poza acestei persoane a aparut intr-o reclama la o cunoscuta firma de medicamente.
Care este temeiul de drept pentru a trage la raspundere firma si a solicita despagubiri?
Multumiri!
Oricine are dreptul ca imaginea sa să nu fie nici reprodusă, nici publicată fară autorizarea sa. Ca şi numele, imaginea persoanei îşi găseşte protecţia cu titlu de element identificator al persoanei.
Este reglementat de Noul Cod Civil

Dreptul la propria imagine este prevazut de art. 73 din Noul Cod Civil.

"(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
(2) În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. Dispoziţiile art. 75 rămân aplicabile."

Va multumesc pentru raspunsuri si credeam ca sunt alte reglementari separate.
Oricine poate sa-mi indice vreo speta, cel putin asemanatoare va rog sa-mi comunicati.
Multumiri!!
Cred ca poate fi de interes pentru speta dvs. si Legea nr.148/2000 actualizata.

Art.6 - Se interzice publicitatea care:

f) aduce prejudicii imaginii, onoarei, demnitatii si vietii particulare a persoanelor;

Mai aveti RAC (Codul de practica in publicitate):

Art. 14 - Protejarea intimitatii
Reclamele nu trebuie sa infatiseze persoane - private sau publice - ori sa faca referire la acestea fara un acord prealabil.

Daca reclama a aparut pe canale tv atunci mai este incidenta Decizia CNA nr.248/2004 privind protectia demnitatii umane si a dreptului la imagine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la imagine AndreiEmil AndreiEmil Un persoana a pus pe internet un filmulet cu persoana mea, acel filmulet fiind negativ si care nu imi face placere, mai ales ca dupa vizionarea lui am primit ... (vezi toată discuția)
Ranirea grava a demnitatii personale. denisa90 denisa90 Un coleg de facultate mi-a zis de fata cu colegii ca \\\\"Vreau sa te fxxx pana cand iti sar masele din gura\\\\". Pot sa-l actionz in instanta? As avea ceva ... (vezi toată discuția)
Jigniri in public andrada_2 andrada_2 Buna ziua! Daca mi s-au adresat jigniri de catre o persoana in public, cum ma pot apara legal? Care imi sunt drepturile? Va mulumesc. (vezi toată discuția)