Buna seara,as dori sa va intreb care mai sunt caile de atac in Romania,dupa hotararea data de catre Inalta Curte de Casatie si Justititie?pun aceasta intrebare,deoarece intentionez sa adresez o cerere catre CEDO si nu vreau ca aceasta cerere sa-mi fie respinsa pe motiv ca nu am apelat la toate caile de atac posibile in Romania.Am auzit ca ar mai exista anumite cai extraordinare de atac,care se judeca tot la ICCJ de catre un complet de 5 judecatori,exista asa ceva? si daca da este absolut necesar sa apelez la aceasta cale de atac(daca raspunsul este afirmativ as dori sa stiu si in ce perioada trebuie realizata aceasta cerere)sau pot sa fac o cerere la CEDO sarind peste aceasta etapa.O alta intrebare la care as dori sa primesc un raspuns este daca se pot anexa cererii catre CEDO pe langa actele obisnuite(cererea de la fond,concluzii scrise fond,hotararea de la fond,cererea de la recurs,concluzii scrise recurs,hotararea curtii de apel,cererea de la ICCJ,concluzii scrise ICCJ,hotararea ICCJ)se pot anexa si copii dupa rapoartele de expertiza realizate in dosar si una din alt dosar(depusa inca de la curtea de apel ca drept dovada a nesimtirii expertilor si lipsei de obiectivitate cu privire la cauza mea)unde s-a acordat de catre aceasi experti o suma mult superioara pentru un teren invecinat,care culmea era si de calitate inferioara(fanat)terenului expus in cauza mea(de constructii),deoarece cred ca asa cei de la CEDO ar intelege mult mai usor situatia dosarului meu,decat daca doar as aminti despre aceste aspecte in cadrul cererii catre CEDO.Un ultim aspect as dori sa aflu daca aceste documente trebuie traduse si ele in limba engleza/franceza?Va multumesc
CEDO nu este o instanță de recurs la nivel european.... asadar , la aceasta instanta nu se ataca hotararile pronuntate de catre instantele din tara ... la CEDO se poate adresa orice persoană fizică, organizaţie neguvernamentală sau de orice grup de particulari care se pretind victimă a unei încălcări, din partea unui stat parte la Convenţia Europeana a Drepturilor Omului
In principiu, ca si condiiţii de admisibilitate avem, printre altele:
1. să fie făcută de către o persoană îndreptăţită;
2. cerere să fie compatibilă cu dispoziţiile Convenţiei;
3. să privească o perioadă în care statul era legat prin Convenţie;
4. să se afle sub jurisdicţia acoperită de Convenţie;
5. să fie epuizate toate căile interne de recurs;
6. să fi fost invocată violarea unor drepturi şi libertăţi prevăzute de Convenţie;
7. să fie respectat termenul de şase luni de la data epuizării ultimului recurs privind adresarea la Curte.
Multumesc foarte mult pentru raspunsurile primite,am primit raspunsuri la aproape tot ce vroiam sa aflu.Ce as dori sa mai aflu este cam cat dureaza rezolvarea unui proces la CEDO dupa aprobarea cererii(care se face in aprox. 6 luni),din cate am mai citit pe net durata de rezolvare a unui dosar este de 3-4 ani,oare sa dureze atat de mult?
Sper sa nu fie adevarat, daca se redacteaza in 6 luni ce e de facut? Eu astept decizia sa trimit dosarul spre CEDO cat mai repede.. tot de la Curtea de Apel Alba - Iulia.
Proceduri cedo
marinica71
am o hotarare definitiva si irevocabila la iccj intr un proces civil de stabilire a succesiunii unde mi s au incalcat mai multe drepturi.pot face o sesizare la ... (vezi toată discuția)