avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 988 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cum pot sa adopt fiul fiicei mele?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cum pot sa adopt fiul fiicei mele?

Buna ziua,
Am si eu o intrebare dupa cum titlul reflecta vreau sa adopt fiul fiicei mele. Fica mea este casatorita si a nascut recent iar din motive personale am ajuns impreuna la hotararea de a-i adopta eu copilul. INtrebara este cum as putea face acest lucru? si care sunt demersurile ce trebuie facute? si cat dureaza un asemenea demers?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: byanna , utilizator 22:32, 20 Martie 2012
Toate demersurile care trebuie facute le gasiti in legea nr. 273 din 2004 sau la Directia generala de asistenta sociala si protectie a copilului din judetul unde domiciliati. Este o procedura complexa care nu poate fi descrisa in cateva cuvinte. Durata acesteia in timp este data de indeplinirea conditiilor legale de catre dvs.
Va multumesc pentru raspuns!
Nu e chiar atat de simplu...Mai exact trebuie sa existe motive foarte serioase pentru ca adoptia nepotului de catre bunica sa fie incuviintata in conditiile in care copilul are mama si tata. De fapt in procedura de adoptie se urmareste un principiu: interesul minorului. Este deci in interesul lui sa fie crescut de proprii sai parinti? Raspunsul e in general DA si instanta va decide contrariul numai si numai daca exista motive foarte serioase pentru care copilul trebuie dat in ingrijirea altcuiva din familie (bunica, unchi, cumnat, etc.).
In general solutia la care se ajunge este luarea in grija a nepotului de catre bunica cu posibilitatea ca aceasta sa il adopte la majorat pe baza faptului ca l-a crescut in timpul in care era minor.








Ultima modificare: Duminică, 18 Martie 2012
DanDaniel, utilizator
Fica mea este casatorita


Tatal nu are nimic de spus?
Ultima modificare: Marți, 20 Martie 2012
gi-jane2, moderator
Puteti adopta copilul doar cu consimtamantul parintilor sai naturali. In plus trebuie sa indepliniti diverse conditii: sa dovediti ca aveti conditii materiale corespunzatoare, ca sunteti potriviti ca parinti din punct de vedere psihic, al sanatatii, etc. Directia pentru Protectia copilului de la domiciliul copilului va va evalua, veti primi un atestat in acest sens. Procedura este intr-adevar cea din legea 273/2004

Alte discuții în legătură

Incredintare minor de catre parinti ascendetului MarinescuO MarinescuO Buna, am si eu o speta,as dori sa stiu in mare cam care sunt pasii de urmat intr-o asemenea situatie : 1- exista un copil minor de 4 ani, care este ingrijit de ... (vezi toată discuția)
Adoptie danamatea danamatea va rog sa-mi spuneti care este procedura de adoptie copil minor de catre bunicii materni in situatia in care tatal este necunoscut? va multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Renuntarea la drepturile parintesti asboss28 asboss28 buna ziua, am o cunostinta, care din diverse motive nu se mai poate ocupa de copil, vrea sa renunte la drepturile parintesti in favoarea mea, poate face acest ... (vezi toată discuția)