Se da urmatoarea situatie de fapt si de drept:
-Bunic mort in 1991
-Bunica disparuta in 1992.
-Un apartament lasat intr-o stare extrem de proasta(semana cu un ghetou;fara usi si ferestre)
Apartamentul a fost luat in rate in perioada aceea.
-2 frati(tatal meu si fratele sau)
In urma intelegerii fratele tatalui a renuntat la cota parte din apartament si l-a lasat pe tatal meu unic mostenitor( act la mana facut la notariat,semnat stampilat,inregistrat)
Tatal meu avand certificat de mostenitor.
Tatal meu s-a luptat sa zicem asa prin tribunal timp de 18 ani pentru a solutiona problema cu bunica mea(disparuta)
Hotararea judecatoriei a fost''Declarata decedata in data de...'' Hotarare devenita definitiva si irevocabila.
Tatal meu a platit toate ratele si a achitat apartamentul in perioada aceea.(acte la mana semnate si stampilate)
Din starea in care se afla l-a scos si a investit foarte multi bani in el.
Pe timpul proceselor au fost invitati martori care au confirmat situatia si modul in care a fost lasat apartamentul si cine a avut grija de el.
Acum problema este in felul urmator:
Tatal meu vrea sa faca succesiunea,iar unchiul meu(adica fratele lui) nu este de acord si are pretentii la cota parte din apartament(cu scaderile de pret de rigoare din cheltuiala pe care a facuto cu imbunatatirea apartamentului.
Fratele lui nu mai recunoaste acel certificat de mostenitor si nu mai recunoaste ca a semnat ca NU MAI ARE NICI O PRETENTIE LA NICI UN DREPT DIN ACEL APARTAMENT.
Ce credeti ca este de facut? Mai are vreo sansa fratele sa ''pacaleasca justitia'' si sa isi ia cota parte la care initial a renuntat intr-un ACT OFICIAL??
Orice raspuns este binevenit.
Va multumesc!
Fratele tatalui dvs a renuntat la succesiunea dupa tatal saua care era decedat, insa dupa mama nu! Pentru ca hotararea de declarare judecatoreasca a mortii a venit la mult timp dupa emiterea certificatului de mostenitor...deci dansul are vocatie succesorala la partea mamei de mostenire.nu se poate anula certificatul de mostenitor initial s declaratia facuta in fata notarului ca renunta la mostenire si nu dupa atatia ani. Insa este adevarat ca drept de mostenire poate avea la succesiunea dinspre mama dansului. De cat timp aveti hotararea judecatoreasca de declarare a mortii mamei tatalui dvs? Daca e data inainte de 1 oct 2011, succesiunea se dezbate pe vechiul cod si fratele tatalui dvs avea un termen de optiune succesorala de 6 luni de la pronuntarea acelei hotarari, daca nu a acceptat expres prin act autentic sau tacit, facand acte de acceptare a succesiunii, platind impozite, inchiriind bunuri din masa succesorala, incasand chirii de pe urma acestora, este decazut din acest drept si poate fi declarat strain de succesiunea si a mamei in conditiile art 700 VCC. Daca hotararea judecatoreasca de declarare a mortii s a pronuntat dupa 1 oct 2011 ramanand definitiva si irevocabila dupa aceasta data, termenul de acceptare este de 1 an de la data de cand aceasta a ramas definitiva si irevocabila.
Va adresati notarului pentru dezbaterea succesiunii de pe urma disparutei si dupa ce notarul va cita partile si va constata ca nu se inteleg, va emite o incheiere si le va indruma la instanta.
Aceasta Hotarare Judecatoreasca a fost data inainte de data 1 octombrie 2011.
Problema este ca acea hotarare a fost putin cam eronata deoarece au gresit numele,prenumele si anul nasterii parintilor tatalui meu si a facut cerere pentru indreptarea erorii.(problema rezolvata)
Am un post si pe problema asta, pus la vremea respectiva.
Fratele tatalui acum pur si simplu nu vrea sa recunoasca actele respective(certificatul de mostenitor si declaratia respectiva precum ca nu are pretentii la nimic din respectivul apartament.
Precizez ca fratele tatalui nu a fost chemat niciodata in procesele deschise(pe timpul cand disparuta inca nu era declarata moarta)
Moștenire
dorotheea
2 persoana, sot si sotie, detin un apartament, 50%ficare.
Cei 2, au o fata si o nepoata din partea fetei lor.
Inainte de Revolutie, din cauza zvonurilor ... (vezi toată discuția)