avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moștenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moștenire

2 persoana, sot si sotie, detin un apartament, 50%ficare.
Cei 2, au o fata si o nepoata din partea fetei lor.
Inainte de Revolutie, din cauza zvonurilor lansate in socitare, cele 2 persoane (bunicii), lasa mostenire, prin act notarial, nepoatei lor, acel apartament.
Buniciul decedeaza primul, iar apoi bunica.
La redectarea Certificatului de prorietate, pe numele nepoatei, notarul cerei mamei, fata celor 2 persoane (deci mostenitoarea rezervatara), sa dovedeasca, ca mama ei a lasat mostenire si ceea ce i=a ramas mostenire, de la sotul ei.
Mama nu are un act scris, si declara, ca mama ei, a spus, ca lasa mostenire si ceea ce i-a ramas ei (bunicii), dupa decesul sotului ei.
Notarul consemneaza in Certificatul de mostenire, prin care nepoata celor 2 persoane, devine proprietara apartamentului, aceasta declaratie, considerand-o suficienta legal.
Totusi Codul civil, consemneaza, stiu eu, ca orice renuntare, este valabila, doar daca a fost data in fata notarului, deci nu prin declaratia unei persoane.
Desi, mama, ca mostenitoare rezervatara, renuta la dreptul ei la mostenire, notarul consemneaza in Certficatul de mostenire, ca "nu exista renuntatori".
In aceste conditii, care dupa cunostintele mele, de nespecialista, contin ilegalitati, este valabil, legal vorbind, Certificatul de mostenire, sau el trebuie refacut, pentru legalitate?
Si daca trebuie refacut, cine anuleaza Certificatul?
Tot un notar?
Este corect, ca mama, detine inca o parte din apartament, ramasa prin decesul mamei ei?
Multumesc, pentru lamuriri.
Cel mai recent răspuns: dorotheea , utilizator 18:01, 14 Decembrie 2018
Nu ati precizat ce fel de act au incheiat bunicii in favoarea nepoatei .Probabil au incheiat un testament prin care au declarat ca lasa toata averea lor, ce se va gasi in patrimoniul lor la data mortii, catre nepoata . In aceasta situatie este normal , ca , in situatia in care mama fetitei, mostenitoare rezervatara , nu contesta testamentul, nu intelege sa beneficieze de rezerva sa succesorala si intelege sa ramana imobilul fiicei sale, actul eliberat de notar este valabil , nu trebuie anulat sau modificat . In ce priveste acea cota de mostenire a bunicii este clar ca a fost data prin testament aceleiasi nepoate , intrucat la data mortii bunicii, cota respectiva swe afla in patrimoniul sau . Actele sunt legale, nu va faceti probleme. Singura persoana care ar fi putut contesta este mama fetitei, or, aceasta nu are interes.
Bunicii au facut acte notariale, prin care specifica cota de 50%, pe care o lasă fiecare neopoatei.
Bunicii au decedat pe rand, desigur, ultima decedand bunica.
La intocmrea Certificatului de moștenitor, notarul a cerut mamei, un act notarial, prin care bunica renuta la partea ei, care provenea de la bunic.
Acesta act nu există, deci mama a declarat, că ea știa că bunica dorea ca să revină tot nepoatep.
Notarul a fost multumit de simpla afirmatie a mamei si a trecut-o in actele de succesiune, ca atare.
Conform codului civil, citez mai jos (am omis sa am la indemana articolul),

a) Renunţarea la moştenire este un act juridic solemn. Declaraţia de renunţare trebuie să fie dată în faţa notarului public si se poate face la orice birou notarial. Un exemplar autentificat al declaraţiei se trimite de îndată la notarul public la care se află registrul special de renunţări la succesiune, pentru înscriere.
Declaraţia de renunţare care nu respecta aceasta conditie este lovită de nulitate absolută, caz in care succesibilul isi va redobândi dreptul de opţiune succesorală. Nulitatea renunţării nu are semnificaţia acceptării moştenirii.

Mai sunt si alte probleme in derularea actului de succesiune, ca de ex. nu au fost citati toti moștenitorii (nepoata mai are o sora), etc.

Dar cea de sus, mi se pare de importanta cea mai mare, intrucat rezulta ca mama detine, legal, o cota din apartament, lasata de bunica (mama ei).
Care este parerea dvs. după precizările mele?

Iar, dacă Certificatul de moștenitor, trebuie refăcut, cine poate face aceasta?
Același notar, alt notar, sau judecătoria:
În acest caz, nu ar avea consecinte aspura notarului care a intocmit, ilegal, Certificatul de moștenitor?

După aceste precizări, care este părerea dvs.?

Mulțumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Moștenire corectă? 2 bunici, x și y au o fiica w ... elenamarta elenamarta Moștenire corectă? 2 bunici, X și Y au o fiica W casatorita, cu 2 copii. A și B, care stă cu chirie, în 1984. Din anumite cauze, politice ala vremii ... (vezi toată discuția)
Buna ziua . e vorba de o mostenire , un apartament . apartamentul ... unoarecare21 unoarecare21 Buna ziua . E vorba de o mostenire , un apartament . Apartamentul a fost pe numele a doua persoane sot - sotie(ambii decedati la ora actuala) . Cei doi soti au ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu testament: de ce cheamă notarul din nou unul dintre moștenitorii rezervatari, dacă amândoi dăduseră declarație de renunțare? Keyla Keyla Expun cat pot de scurt situația: in 2005 bunicul moare,se dezbate succesiunea,iar tatăl meu și unchiul meu ( fratele tatei) renunță la toate bunurile in ... (vezi toată discuția)