avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 229 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moștenire corectă? 2 bunici, X și Y au o fiica W ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moștenire corectă? 2 bunici, X și Y au o fiica W ...

Moștenire corectă?
2 bunici, X și Y au o fiica W casatorita, cu 2 copii. A și B, care stă cu chirie, în 1984.
Din anumite cauze, politice ala vremii buncii, prin testamente, în 1984, lasă moștenire fiecare, 50% din apareament, fiicei A, ca legatar universal, prin testamente notariale, dezmoștenind astfel ilegal,,pe fiica lor (rezervatară) , notată aici W, în viață, la data aceea (1984)
În 1988 decedează bunicul X, iar în 2000 decedază bunica, Y.
În 2004, se perfectează moștenirea, cu acceptul și prezența soției, W, către fiica A, fără a se aduce la cunoștință fiicei B (cara avea și un copil),.
Notarul constată în actul de moștenire, că nu există rezervatari, deși era prezentă soția, W, rezervatară, dar nu a fost convocată sora fiicei B,
Notarul acceptă declarația mamei lui ,W, că partea moștenită de la mama ei, i-a fost lăsată nepoatei A,, deși legea obligă la declarații scrise, în acest caz.
În prezent sora nepoatei moștenitoare (B), revendică dreptul ei legal la moștenire, ca rezervatar al bunicilor ei, neconvocată fiind, la dezbatareia masei succesorale, nu fără intenție, desigur.
Întrebări, care se pun, în prezent:
1. Este actul de moștenire, legal închiat?
2. Este legală pretenția sorei B, la 50% din apartementul deținut de sora A, motivând că ea este pe aceeași poziție de rudenie, atât cu bunici ei cât și cu mama ei, adică era nepoată, respectiv fiică rezervatară, la decesul (succesiv), al bunicilor ei, iar renunțarea la moștenire a mamaei ei (W), a fost făcută numai iîn favoarea unei singure fiice (A), deși avea 2 fiice la momentul deschiderii masei succesorale?
Muțumesc.
Ultima modificare: Luni, 22 Februarie 2021
elenamarta, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:50, 23 Februarie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
exista testamente, prin testament a mostenit nepoata averea bunucilor, iar mama era singura care putea ataca acele testamente, dar nu a facut-o, ci a respectat dorinta parintilor sai.
Mama nu a renuntat la mostenire ca mostenirea sa ajunga la fiicele ei, ci averea bunicilor a fost transmisa la nepoata prin testamente.
Nepoata B nu are ce ataca, nu e mostenitor rezervatar al bunicilor, ci mama sa este.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua . e vorba de o mostenire , un apartament . apartamentul ... unoarecare21 unoarecare21 Buna ziua . E vorba de o mostenire , un apartament . Apartamentul a fost pe numele a doua persoane sot - sotie(ambii decedati la ora actuala) . Cei doi soti au ... (vezi toată discuția)
Act de donatie / testament aurel1990 aurel1990 Buna ziua. Bunica mea materna traieste , iar bunicul matern a decedat inainte ca eu sa ma nasc (nepoata).Ei (bunicii) au doua fete: eu sunt una dintre nepoate ... (vezi toată discuția)
Succesiune bojucris bojucris Matusa mea (sora cu mama mea) a decedat in data de 17.06.2011, in 1992 a facut un act testamentar prin care a lasat drept mostenire apartamentul ei cu o ... (vezi toată discuția)