Sint un barbat divortat de mai multi ani si care am dubii privind paternitatea copilului meu (l-am recunoscut dupa nastere) inca de cind s-a nascut. Copilul a ramas in custodia fostei sotii si are 8 ani (va spun asta deoarece cunosc prevederile art.55 din Codul Familiei).
Prima mea intrebarea pentru dvs. este daca pot avea neplaceri (daca fac ceva ilegal) din partea fostei sotii daca fac copilului un test ADN de paternitate neoficial fara consimtamintul ei.
A doua intrebare se refera la cazul cind fac testul fara stirea fostei sotii iar rezultatul testului este negatv (adica rezulta ca acest copilul NU este al meu): ce pot face? Proces de paternitate oficial cu testare ADN oficiala? Daca pot face asemenea proces ce poate rezulta in urma lui ca si consecinte? Ce pot cere?
Multumesc anticipat.
Multumesc. Nu o sa ma simt vinovat, dar in mod sigur linistit. Dar in caz ca NU e care este acea lege care nu "opreste" paternitatea? Pentru ca daca este una nu am decit sa ma supun ei dar nu ma pot opri sa spun ca e nedreapta si ca da drepturi nemeritate unor bastarzi dovediti. Va rog mult, vreau sa cunosc care e si sa-i citesc textul!
Art. 51. - Copilul nu poate reclama o stare civilã contrarã aceleia care rezultã din certificatul de nastere si folosirea stãrii civile conforme cu acest certificat. De asemenea, nimeni nu poate contesta starea civilã a copilului care are folosirea unei stãri civile conforme cu certificatul sãu de nastere.
FILIATIA FATÃ DE TATÃ
Art. 53. - Copilul nãscut în timpul cãsãtoriei are ca tatã pe sotul mamei. Copilul nãscut dupã desfacerea, declararea nulitãtii sau anularea cãsãtoriei are ca tatã pe fostul sot al mamei, dacã a fost conceput în timpul cãsãtoriei si nasterea sa a avut loc înainte ca mama sa sã fi intrat într-o nouã cãsãtorie. Dispozitiile Art. 51 sunt aplicabile si situatiilor prevãzute în prezentul articol.
Art. 54.- Paternitatea poate fi tãgãduitã, dacã este cu neputintã ca sotul mamei sã fie tatãl copilului. Actiunea în tãgãduirea paternitãtii poate fi pornitã numai de sot; mostenitorii acestuia pot continua actiunea pornitã de el. Dacã sotul este pus sub interdictie, actiunea va putea fi pornitã de tutore, însã numai cu încuviintarea autoritãtii tutelare. În toate cazurile, mama copilului va fi citatã.
Art. 55. - Actiunea în tãgãduirea paternitãtii se prescrie în termen de sase luni de la data când tatãl a cunoscut nasterea copilului. În cazul în care, mai înainte de împlinirea acestui termen, tatãl a fost pus sub interdictie, un nou termen curge pentru tutore de la data când acesta a aflat despre nasterea copilului.
Dacã actiunea nu a fost pornitã de acesta, ea poate fi pornitã de tatã dupã ce i s-a ridicat interdictia, înlãuntrul unui nou termen de sase luni.
Ideea e ca daca s-a scurs termenul chiar daca aflati ca nu este fiul dvs biologic , nu puteti face nimic.
Ideea de bastard nu este acceptata . Toti copii au un tata.
eu nu as numi copii bastarzi - nu au nici o vina.
Vina o au parintii lor. Mamele pt minciuna si tatii pt naivitate.
Instanta va respinge orice actiune de tagada a paternitatii care depaseste termenul de 3 ani de la nasterea copilului.
Teste adn recunoscute in instanta se fac doar la IML si IML-ul face teste ADN doar la solicitarea instantelor , asa ca dpdv legal copilul va fi copilul dvs indiferent de rezultatul testului intr-un lab privat.
Puteti incerca va costa doar cativa lei timbrul ...
Multumesc mult pentru raspuns. Credeam ca exista o alta lege care sa se refere la subiect. Articolele citate de dvs. sint din Codul Familiei, le cunosteam, inclusiv modificarile de articole aduse prin alte legi, si mi se par profund nedrepte pentru mine ca barbat. Dar, asta e! Unde-i lege nu-i tocmeala! Poate ca daca descopar ca NU e copilul meu singura solutie e sa plec in alta tara, cu legi mai drepte, al carei cetatean sa devin, si sa pornesc o actiune de acolo! Sau poate, cine stie, legislatia de aici va suferi modificari in privinta asta ...Depinde de rezultatul testului si, daca este negativ, de rabdarea si/sau hotarirea mea de a rezolva problema.
Codul fam este legea:
Art. 53 Copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei. (...).
Art. 55 (...) Reclamantul poate fi repus in termen, in conditiile legii (v. Decretul 167/1958, prescriptia).
Daca invocati art 19 din D 167/58 solicitati repunerea in term de prescriptie, dar: cf art 103 al. 2 c.procedura civila, actiunea de repunere in termen trebuia introdusa in term de 15 zile de la incetarea impiedicarii; tot in term de 15 zile trebuie aratate si motivele impiedicarii.
Sansele dv de a castiga un asemenea proces tind spre zero deoarece, printre altele probabil, indoiala pe care o aveti acum se presupune ca ati fi putut sa o aveti si cand copilul era mic, si, cu toate acestea, nu ati intreprins nicio actiune, asumandu-va rolul de tata, comportandu-va ca un tata...
Daca veti castiga (!!) un asemenea proces veti cere ca numele dv sa fie eliminat din certificatul de nastere al copilului.
Totusi, va intreb (si nu astept raspuns) ce vina are copilul pt o eventuala greseala a mamei?
P.S. Tagaduirea paternitatii trebuie facuta in termen de 3 ani; si are dreptul sa o faca si mama (modif c.fam)
Chiar daca plecati din tara si obtineti alta cetatenie ramaneti tatal acestui copil.