Sint un barbat divortat de mai multi ani si care am dubii privind paternitatea copilului meu (l-am recunoscut dupa nastere) inca de cind s-a nascut. Copilul a ramas in custodia fostei sotii si are 8 ani (va spun asta deoarece cunosc prevederile art.55 din Codul Familiei).
Prima mea intrebarea pentru dvs. este daca pot avea neplaceri (daca fac ceva ilegal) din partea fostei sotii daca fac copilului un test ADN de paternitate neoficial fara consimtamintul ei.
A doua intrebare se refera la cazul cind fac testul fara stirea fostei sotii iar rezultatul testului este negatv (adica rezulta ca acest copilul NU este al meu): ce pot face? Proces de paternitate oficial cu testare ADN oficiala? Daca pot face asemenea proces ce poate rezulta in urma lui ca si consecinte? Ce pot cere?
Multumesc anticipat.
Nu cred ca exista tata care sa nu isi fi pus intrebarea : OARE E AL MEU?
Cu metodele moderne se poate face un test adn simplu si fara sa stie nimeni in afara de cel care cere testul.
Barbatul care nu isi limpezeste temerile le va purta cu el toata viata si va trai in neliniste.
insa se poate face totul cu discretie abia apoi daca rezultatul permite sa se apeleze la instante.
Nu cred ca nu va dati seama ca un copil va fi ranit de o astfel de actiune.
Pt el tatal e unul singur-cel pe care il cunoaste.
Pentru utilizatorul "Frezii": studiati asta [ link extern ] .
Si, daca va convine, aveti grija cu prelevarea probelor. Trebuie sa inventati ceva pentru a-l convinge pe E.D.
Daca ajungeti sa faceti testul in caz ca e negativ sfatul meu e sa faceti ce e mai simplu (pentru mine, pentru altii poate parea foarte foarte complicat): sa spuneti ADEVARUL. E calea cea mai sigura si mai linistitoare pentru VIITOR. Pentru prezentul imediat poate ca nu.
gregh,
"Calculul cinic” a fost facut inainte de a va casatori, sau dupa? Daca ea a ramas insarcinata inainte de casatorie POATE aveti o sansa la contestarea paternitatii, in sensul ca semnarea actului de casatorie sa insemne o recunoastere a paternitatii, o "declaratie” de recunoastere a copilului din afara casatoriei – desi e cam fortata o asemenea interpretare. Cu un avocat, insa, nu se stie...! Dar varianta ar putea fi speculata NUMAI daca ea era insarcinata inainte de momentul casatoriei. Contestarea paternitatii e imprescriptibila si e cu totul altceva decat tagaduirea.
Nu acuzati copilul, dar vreti sa tagaduiti ca sunteti tatal lui... In consecinta, cine are cel mai mult de pierdut, de suferit? Mama sau copilul? La aceast aspect se refera toti aceia care va intreaba ce vina are copilul: suferinta, dezamagirea privind ambii parinti, in final, oprobiul public potential pe care copilul il va resimti mai acut.
Dv doriti sa va protejati veniturile (in prezent) si averea, in general, fara sa dati doi bani pe sentimentele unui copil – care n-a cerut el sa vina pe lume! Dovediti ca nu e copilul dv si, poate, fosta sotie va renunta sa va mai cheme in judecata in caz ca nu va achitati de obligatia pensiei de intretinere... Cu averea nu stiu cum veti proceda... Poate exista o cale sa il excludeti pe acest copil de la mostenire... Poate ca, in viitor, veti mai avea copii (multi) si partea din averea dv ce va reveni actualului se va diminua considerabil.
Multe dintre cele scrise pot fi interpretate in defavoarea dv! Ati fost dat afara din domiciliu si ati acceptat situatia... Ati fost luat pe sus si aruncat in strada? Evident, nu trebuie sa raspundeti – punctez numai ideea ca ati acceptat sa parasiti domiciliul si nu ati facut niciun demers legal pt a fi reprimit in domiciliul comun sau pt a obtine motivarea gestului femeii respective.
Ati asteptat (?) sa creasca acest copil pt a vedea cu cine seamana! Grupa lui sang. e comuna cu a dv, a sotiei cu a ambilor? Daca dv si mama copilului aveti grp.sang. 0, de ex, iar copilul tot zero, probabilitatea ca acest copil sa fie al dv e de 95 % (daca cea a copilului ar fi alta, e clar ca nu e copilul dv); daca dv aveti 0, femeia B.III (sa zicem) si copilul B.III, probabilitatea e de 70-80 % sa zicem - daca, insa, grupa copilului ar fi fost 0, ca a dv, probabilitatea ar fi de 90 % sa fie al dv. Bazandu-ne numai pe grupa sang. nu se poate determina 100% paternitatea deoarece exista si... coincidentele, de aceea, cand exista dubii, se apeleaza, azi, la testele ADN. Totusi, pe langa grupa sang. sunt incidenti multi alti factori.
Eu nu cred ca ataca copilul.Omul se apara.Orice persoana vrea sa stie daca copilul este al sau ori ba.
Incertitudinea nu este in folosul nimanui in astfel de cazuri.