avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Paternitate

Sint un barbat divortat de mai multi ani si care am dubii privind paternitatea copilului meu (l-am recunoscut dupa nastere) inca de cind s-a nascut. Copilul a ramas in custodia fostei sotii si are 8 ani (va spun asta deoarece cunosc prevederile art.55 din Codul Familiei).
Prima mea intrebarea pentru dvs. este daca pot avea neplaceri (daca fac ceva ilegal) din partea fostei sotii daca fac copilului un test ADN de paternitate neoficial fara consimtamintul ei.
A doua intrebare se refera la cazul cind fac testul fara stirea fostei sotii iar rezultatul testului este negatv (adica rezulta ca acest copilul NU este al meu): ce pot face? Proces de paternitate oficial cu testare ADN oficiala? Daca pot face asemenea proces ce poate rezulta in urma lui ca si consecinte? Ce pot cere?
Multumesc anticipat.
Pentru d-na Lili5 si Trope_doi:
Vad ca sinteti foarte preocupate de grija copilului in cazul actiunii mele posibile de tagaduire a paternitatii.
Cum ramine cu grija fata de acelasi copil care a ramas fara tata aproape imediat dupa nastere in urma actiunii mamei? Sau asta nu conteaza? Nuuuuuuuu, in cazul asta copilul nici n-a suferit si nici n-a fost traumatizat! Numai in cazul cind tagaduiesc eu paternitatea produc numai suferinta si traume copilului! Nu-i asa?!
N-aveti nici o legatura cu ideea de dreptate si nici cu grija fata de respectivul copil care nu e decit de masca.
Singurul lucru care va irita de fapt, si de care va pasa, e ideea ca eu (si din ce in ce mai multi barbati) cer sa se faca lumina intr-o problema in care pina nu de mult femeile detineau secretul absolut.
Acum, prin testare ADN, totul devine dureros de simplu pentru anumite doamne care au ceva de ascuns si nu vor sa fie deconspirate.
Si nu mai e mult pina acolo! La inceput in Codul Familiei era posibila tagaduirea paternitatii pina la 6 luni. In 2005, parca, s-a modificat in pina la 3 ani! Incet, incet creste stacheta!

:
Ultima modificare: Marți, 25 Noiembrie 2008
gregh, utilizator
Domnule Greg si eu sunt in aceeasi situatie ca si dvs., iar toata lumea m-a acuzat. Exista un precedent, exista un caz castigat in instanta a carui tagaduire a paternitatii s-a facut dupa 8 ani de la nasterea copilului ( copil nascut in cadrul unei casatorii). Intrati pe google si cautati tagaduire paternitate dupa 8 ani si veti putea vedea mai multe detalii. Cu privire la un test ADN, orice test efectuat in orice alta parte decat la INML nu va fi acceptat in instanta. In cazul despre care v-am scris, au depus la dosar testul ADN efectuat la INML. Eu spun ca exista o solutie, trebuie sa luati legatura cu aceasta avocata ce a castigat acest caz in instanta. Eu am facut testul ADN la INML si costa 26 mil in Bucuresti, astept raspunsul si apoi sper sa existe dreptate. Mult noroc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
DOLC, nu am gasit exemplul dv., insa depinde de situatie: uneori se respecta conditiile repunerii in termen, alteori nu. In cazul de fata nu le vad indeplinite.
Oricum, cand certi sa fii sters din certificatul de nastere al copilului, ataci mama? Cand ceri sa nu mai platesti pensie de intretinere copilului, ataci mama? Cand ceri sa nu mai ai legaturi cu copilul, ataci mama? Cand ceri copilului sa nu-ti mai poarte numele, se ataca tot mama?
Cand arati copilului ca, desi 8 ani l-ai suportat ca fiind copilul tau, dar nu ai ajuns sa-l iubesti atat de mult incat sa nu mai conteze ce grupa sangvina are si ce caracteristici ADN, ataci mama?

Daca un om doarme in timpul cat are un drept si se trezeste dupa prescriptia dreptului de a obtine obligarea copilului, asta sa profite copilului! Asa zice legea, atat a noastra cat si a altor state civilizate!
Caci numai interesul copilului de a avea un tata se urmareste aici... Mai mult decat acuratetea 100% din ACTUL DE NASTERE!

Cu privire la testul ADN, vad ca nu se intreaba nimeni de ce anume numai testele facute in cadrul IML sunt acceptate ca proba in instanta!
Ei bine, pentru ca niciun alt laborator din tara nu respecta conditiile de recoltare, depozitare si prelucrare a probelor ADN!
Pentru ca respectarea atator protocoale si a acuratetii recoltarii si prelucrarii probelor ar insemna costuri foarte mari, ce nu s-ar acoperi din ei 1000 de lei cat se incaseaza pentru ele! Asa incat, aceste teste sunt numai orientative si nu au aceeasi valoare ca cele efectuate de IML...
Recomand tuturor sa nu aiba incredere oarba in ele! Caci exista si probe contaminate care nu dau rezultatele corecte! In plus, testarea a 2 din 3 persoane scade probabilitatea testului...

Tagada paternigtatii se poate face (chiar in termen) numai daca e cu neputinta ca sotul sa fie tatal. Or, in cauza, nu e cu neputinta, tatal recunoscand ca au avut cintact in perioada favorabila. Deci, chiar in termen, numai cu minciuni ar avea castig de cauza un astfel de dosar.

Cu privire la perioada fertila, o femeie poate ramane insarcinata si avand contact inainte de perioada fertila cu vreo cateva zile, asa incat, mare relevanta ca a existat un singur contact in perioada aceea... nu e!
Pentru contraceptie exista metode stiintifice de folosit, care nu tin de metoda calendarului. Care, apropo, este una empirica si nu poate stabili cu acuratete care exact e perioada fertila. Si, cum ma indoiesc de faptul ca ati folosit metoda temperaturii bazale constatate de medic pentru a determina perioada fertila, un singur contact este iar nesigur, eliminand astfel posibilitatea ca sotul sa nu poata fi tatal copilului.

Asa incat, si daca ar fi 300 de ani termenul, tot ar fi in afara admisibilitatii actiunii, exceptia posibilitatii ca tatal copilului poate fi fostul sot fiind una de fond, dirimanta.
Adica duce la respingerea actiunii. :sorry:

Va doresc sa va impacati cu situatia! Si sa va iubiti copilul!
Exista un caz castigat in instanta ceea ce inseamna ca se poate. Este caz identic si nu inteleg de ce trebuie sa il descurajam. Si cum poti iubi un copil cu toata fiinta ta gandindu-te ca poate nu e al tau.?Sunt convins ca sunteti mama si probabil si divortata, insa pe acest forum sunteti avocata si trebuie sa dati sfaturi obiective.Luati-va un avocat si faceti testul ADN la INML. Impreuna cu rezultatul de la INML, cu martori si cu alte probe deschideti acest proces pt tagada paternitatii. Este foarte important ca avocatul dvs sa aiba experienta in astfel de cazuri deoarece de ea depinde decizia judecatorului. Un alt aspect este acela daca mama refuza sau nu tesul ADN..Luati-va un avocat bun..Mult succes!
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Lili 5, nu se poate face test ADN asa cum spuneti.
Ar fi fost simplu asa.

Cu placere, Greth.
Testul ADN de paternitate dovedeste ca prezumtivul tata nu este tatal biologic al copilului, acesta va fi exclus cu un procent de 100%. Testul ADN de paternitate acreditat pentru Copil si prezumtivul Tata este doar 259EUR cu rezultat garantat in doar 5-7 zile lucratoare.



easyDNA de asemenea va ofera o gama larga de testari a legaturilor de rudenie intre frati, matusi/unchi sau bunici. Aceste testari ADN sunt utilizate cu precadere in cazurile in care membrii apropiati ai familiei nu sunt disponibili pentru testare. Aduceti-ne la cunostinta cazul dvs. iar expertii nostri va vor sfatui cu privire la cea mai buna solutie de testare ADN care vi se potriveste.



Toate testele de paternitate sunt analizate cu sisteme de indentificare genetica ultra moderne folosind 16 markeri genetici. Toate teste ADN, inclusiv cele de paternitate pot fi efectuate si cu probe non-standard, cum ar fi par, haine si capete de tigari in cazul in care probele uneia din persoanele care vor fi testate nu sunt disponibile.


dar asa cum spuneam mai sus, fara valoare in instanta.

Alte discuții în legătură

Tagada paternitatii (multumim anticipat) tavipanciu tavipanciu buna seara.avem si noi o problema.dupa cum spune titlul , avem un copil (nascut in timpul casatoriei sotiei) si nu stim exact cum sa procedam pas-cu-pas pentru ... (vezi toată discuția)
Paternitatea - daca tatal nu este tatal biologic, mai poate avea grija de copil? va rog sa ma ajutati! multumesc! r_ruxa r_ruxa buna ziua, am intalnit urmatoarea situatie: un cuplu. locuiesc impreuna 4 ani. ea ramane insarcinata. fac cununia civila pt copil ca toti sa abia acelasi nume. ... (vezi toată discuția)
Probleme cu o fata care a ramas insarcinata si a nascut Anonymous93 Anonymous93 Nu stiu exact cum sa ma exprim dar voi spune dupa cum stiu: Am un prieten care la o petrecere a fost intr-o aventura cu o fata (el spune ca a folosit ... (vezi toată discuția)