avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Paternitate

Sint un barbat divortat de mai multi ani si care am dubii privind paternitatea copilului meu (l-am recunoscut dupa nastere) inca de cind s-a nascut. Copilul a ramas in custodia fostei sotii si are 8 ani (va spun asta deoarece cunosc prevederile art.55 din Codul Familiei).
Prima mea intrebarea pentru dvs. este daca pot avea neplaceri (daca fac ceva ilegal) din partea fostei sotii daca fac copilului un test ADN de paternitate neoficial fara consimtamintul ei.
A doua intrebare se refera la cazul cind fac testul fara stirea fostei sotii iar rezultatul testului este negatv (adica rezulta ca acest copilul NU este al meu): ce pot face? Proces de paternitate oficial cu testare ADN oficiala? Daca pot face asemenea proces ce poate rezulta in urma lui ca si consecinte? Ce pot cere?
Multumesc anticipat.
Daca uita ca sunt maritate se mai intampla...:slap:

Majoritatea cazurilor sunt din neglijenta nu cu intentie.
Ele nu stiu ca trebuie finalizat divortul.
Oricum e bine ca pot afla de pe forum.Nu?:yes:

avocat Claudiu Lascoschi
Cu sau fara intentie, cand se intampla trebuie sa isi asume raspunderea pt propriile fapte si sa nu introduca in ograda altuia ce nu-i apartine acestuia! Poate ca adevaratul tata ar vrea sa creasca acest copil...
Nu stiu, poate ca toti acei barbati care tagaduiesc paternitatea ar trebui sa caute sa afle cine e potentialul tata (daca sunt convinsi ca nu sunt ei) si sa... il informeze pe acesta ca e posibil sa aiba un copil... Cine stie?! Poate da peste unul care vrea sa fie tata si care cere sa isi recunoasca potentialul mostenitor... Sigur, e utopie, in linii generale, dar mai exista si cazuri particulare, cand utopia se transforma in realitate.
ststistica spune ca doar unul din sase tati care tagaduiesc paternitatea si solisita test adn la IML au dreptatea de partea lor , rezultatul adica.
restul de 5 din 6 sunt doar domni nesiguri sau paranoici.
Nu e un fenomen atat de ..... impamantenit
in general mamica care stie sa imbrobodeasca o face pana la capat.
lili5,
5 din 6 barbati care cer testul ADN sunt parintii naturali ai copilului; discutam la modul general, nu referitor la nr-ul celor care cer test (din ce motive or avea). Nr-ul celor care cer testul e infinit mai mic decat al celor care nu-l cer – asta despre statistica... Avand in vedere o parte din activitatea pe care o desfasor am intalnit 5 astfel de cazuri – in doua, tatii care cresc (e un fel de a spune, caci doar le cheltuie banii din alocatie) acesti copii nu sunt interesati de aspect, iar trei dintre ei chiar ii iubesc...
Am intalnit mult prea multe femei care se numesc „mama” dar se comporta ca orice altceva... De aceea nici nu cred in „instinctul matern”. Probabil ca exista ceva, dar e numit impropriu „instinct” – i-as spune mai degraba posesivitate. Nu cred ca e firesc ca, dupa ce naste, o femeie sa ajunga sa il deteste pe tatal copilului! Si, din nou, nu inteleg un fapt: oamenii afirma ca isi unesc destinele din dragoste, casatorindu-se. Ce fel de dragoste e aceea care face din copil o minge de... golf?! Nu se spune despre copii ca ar trebui sa fie rodul Iubirii? Sa credem in studiile (mai mult sau mai putin) recente in care se afirma ca dragostea nu e decat chimie la nivelul creierului? Comportamentul oamenilor care ajung la divorturi urate ma determina sa cred ca asa este.
Buna chestiunea cu imbroboditul, dar trista... :sorry:

gregh,
Fara suparare: m-ati facut sa zambesc! Poate ca n-ar fi tocmai rau sa se petreaca lucrurile asa cum scrieti... dar prea ar costa mult Statul (iar daca trebuie sa plateasca parintii... nu toti isi permit). Apoi, cred ca pierdeti din vedere un aspect esential: increderea pe care trebuie sa o aiba unul in altul doi oameni care hotarasc sa perpetueze specia. Cum credeti ca va va privi femeia careia ii pretindeti sa accepte un asemenea test? Sigur, il va accepta – pt ca va iubeste – dar gestul dv va eroda increderea pe care v-o acorda, o va aduce – incet dar sigur – in pragul divortului, pt ca dv nu aveti incredere in ea. Si de ce sa ramana impreuna doi oameni care nu se incred unul in celalalt? Si, in acest fel, s-ar putea sa pierdeti ocazia de a fi fericit; in fine, multumit – fericirea e o stare mai greu de atins pt oamenii prea mult dependenti de latura materiala a vietii. Fericirea e o stare exceptionala, pt oameni exceptionali si – din pacate – putini dintre noi reusim sa aflam ce inseamna. Sa nu-mi amintiti „fericirea” de moment (care e, de fapt, o mare bucurie), cand se naste un copil mult dorit sau altele asemenea... Fericirea e ceva mai mult, un sentiment care aduce implinire totala si o intelegere a vietii si a faptelor oamenilor mult peste ceea ce reusim de regula. Cine atinge starea de fericire ramane in ea!

Din 3 tati prezumtivi indicati de mama nu se dovedeste ca unul e tata.... Ce fel de femei cunoasteti dv? Sau, mai corect: cu asemenea parere despre femei veti fi vesnic nefericit si toti cei din jurul dv vor fi nefericiti pt ca increderea dv in oameni se va altera din ce in ce mai mult si se va rasfrange asupra celor care incearca sa va fie aproape. E probabil sa ramaneti singur...
Benefic cred ca ar fi dreptul de a tagadui paternitatea oricand... tocmai pt a nu se ivi situatii neplacute. Sa se elimine acest termen de 3 ani n-ar fi un lucru tocmai rau...
Ultima modificare: Miercuri, 26 Noiembrie 2008
trope_doi, utilizator
Troupe_doi, instantele nu sunt interesate cine este tatal copilului.Conteaza numai daca fostul sot este sau nu tatal copilului.
ACEST ASPECT AJUTA NUMAI PE ASPECTUL DACA MAMA MINORULUI ARE sau nu interesul de a ajuta la aflarea adevarului, adica la stabilirea situatiei de fapt cu privire la adevaratul tata al minorului.
Daca un tata solicita tagaduirea paternitatii minorului si mama are interes de acelasi fel cu minorul in sensul ca nu este bine pentru el ca tagada paternitatii sa fie admisa, tatal care se trezeste prea tarziu va suporta consecintele juridice ale ignorantei sale.
Legea apara minorul iar mama poate apara si ea minorul din punctul de vedere al probatiunii.De aceea, termenul de 3 ani poate fi considera prea scurt dar in acelasi timp poate genera efecte juridice injuste impotriva tatalui...dar in favoarea minorului al carui tata nu este cunoscut nici macar de mama.
Recomandarea mea, ca avocat, ar fi aceea ca in ipoteza in care mama (sotia) nu cere divortul sa o faca tatal, tocmai pentru a evita probleme care nu isi au rostul ( din punctul de vedere al tatalui).
Aici trebuie sa fie atenti si tatal si mama pt ca altfel este posibil ca minorul sa aiba alt tata decat...tatal real.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Tagada paternitatii (multumim anticipat) tavipanciu tavipanciu buna seara.avem si noi o problema.dupa cum spune titlul , avem un copil (nascut in timpul casatoriei sotiei) si nu stim exact cum sa procedam pas-cu-pas pentru ... (vezi toată discuția)
Paternitatea - daca tatal nu este tatal biologic, mai poate avea grija de copil? va rog sa ma ajutati! multumesc! r_ruxa r_ruxa buna ziua, am intalnit urmatoarea situatie: un cuplu. locuiesc impreuna 4 ani. ea ramane insarcinata. fac cununia civila pt copil ca toti sa abia acelasi nume. ... (vezi toată discuția)
Despre paternitate Calin2130 Calin2130 Buna ziua.Speta este in felul urmator: Femeia are o relatie amoroasa si ramane insarcinata cu respectivul,dar afla dupa ce nu mai sunt impreuna.Copilul este ... (vezi toată discuția)