avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Paternitate

Sint un barbat divortat de mai multi ani si care am dubii privind paternitatea copilului meu (l-am recunoscut dupa nastere) inca de cind s-a nascut. Copilul a ramas in custodia fostei sotii si are 8 ani (va spun asta deoarece cunosc prevederile art.55 din Codul Familiei).
Prima mea intrebarea pentru dvs. este daca pot avea neplaceri (daca fac ceva ilegal) din partea fostei sotii daca fac copilului un test ADN de paternitate neoficial fara consimtamintul ei.
A doua intrebare se refera la cazul cind fac testul fara stirea fostei sotii iar rezultatul testului este negatv (adica rezulta ca acest copilul NU este al meu): ce pot face? Proces de paternitate oficial cu testare ADN oficiala? Daca pot face asemenea proces ce poate rezulta in urma lui ca si consecinte? Ce pot cere?
Multumesc anticipat.
gregh a scris:

Trope_doi considerentele dvs. romantic-sentimentale referitoare la dragoste si incredere sint foarte interesnate pentru ...o telenovela, eventual. Dar nu pentru a rezolva o problema reala si pe care trebuie s-o judecam la rece.

Am avut cateva spete al naibi de reale, in raport cu care ... telenovela era minciuna. Si credeti-ma ca judecata rece nu mi-a servit la mare lucru...

Bunaoara, un cuplu face investigatii medicale. Ea afla ca sotul nu poate avea copii. (el nu stie, inca). Ea vrea inseminare artificiala, dar medicul o sfatuieste sa se ...insemineze ea natural in afara casniciei. O face si se indragosteste de masculul nou. Are loc divortul dar copilul (conceput in timpul casatoriei) este (dupa lege) al fostului barbat.
Mama promoveaza o actiune de tagada de paternitate.
In timpul procesului apar actele medicale din care fostul barbat afla ca nu poate avea copii si ...intreaga poveste.
Omul isi vrea inapoi nevasta si vrea sa creasca acest copil pentru ca isi da seama ca nu va avea niciodata un copil al sau.
Mama incepe sa incline si ea catre acesta idee pentru ca intre timp masculul nou/tatal biologic isi cam da arama pe fata de idiot patent.

Cam cat de "la rece" cedeti dvs. ca se poate raporta un avocat (al mamei) la povestea asta??
Sa "castige" procesul in numele unui adevar (biologic), ori sa-l "piarda" pentru ca uman isi da seama ca acelui copil iar fi mult mai bine daca ar creste langa fostul sot al mamei? S-a inselat oare? Cum va arata viitorul?

Ultima modificare: Miercuri, 26 Noiembrie 2008
romascanu, moderator
Consideratiile mele romantic-sentimentale ar trebui sa stea la baza relatiilor dintre aceia care isi unesc destinele prin casatorie. Daca dragostea si increderea sunt bazele telenovelei, dv pe ce baza v-ati casatorit? Doar asa, ca se poarta, ca de la o varsta trebuie sa fim casatoriti? Daca judecati totul asa la rece cum afirmati ar fi trebuit sa nu ajungeti in asemenea situatie. In alta ordine de idei, un om care are 20 de ani la orice varsta trece mai usor peste vicisitudinile vietii. Dv doriti o lume ideala si credeti ca legea poate rezolva aceasta. In ceea ce ma priveste, stiu ca nu traiesc intr-o lume ideala, stiu ca legea nu poate rezolva mare lucru dar ma straduiesc sa imi fac viata cat mai placuta si sa am 20 de ani la orice varsta.
Ce nu e adevarat in ideea ca, practic, ne batem joc de copii cand zicem ca ne incrancenam impotriva celei care ii este mama, dar ne referim la copil? Ma intreb: cat de socat veti ramane sa constatati ca acest copil este al dv? Daca nu doriti sa fiti tata nu pot decat sa va sustin in dorinta si sa va doresc sa nu fiti tata!
Cat despre dna AVLIL, poate ca cei care citesc si nu sunt in situatia dv – orbiti de dorinta de a dovedi ceva – inteleg corect cele afirmate si realizeaza ca trebuie sa actioneze din timp, nu sa se complaca intr-o situatie duplicitara.
E aproape absurd testul ADN inca de la nasterea copilului – dar cine s-a casatorit numai pt ca "asa se cade la o anumita varsta” nu are decat sa il ceara la nasterea copilului.
Cu stima.
romascanu a scris:

Cam cat de "la rece" cedeti dvs. ca se poate raporta un avocat (al mamei) la povestea asta??
Sa "castige" procesul in numele unui adevar (biologic), ori sa-l "piarda" pentru ca uman isi da seama ca acelui copil iar fi mult mai bine daca ar creste langa fostul sot al mamei? S-a inselat oare? Cum va arata viitorul?

sa ne imaginam ca viitorul ar putea arata asa : dupa 30 de ani acelasi avocat (al mamei) ar fi chemat sa pledeze intr-un proces de divort in care sotii s-au descoperit frati de tata in urma efectuarii unor investigatii genetice efectuate din cauza faptului ca nu puteau avea copii. Cum va pleda oare ?

trope_doi a scris:

Consideratiile mele romantic-sentimentale ar trebui sa stea la baza relatiilor dintre aceia care isi unesc destinele prin casatorie. Daca dragostea si increderea sunt bazele telenovelei, dv pe ce baza v-ati casatorit? Doar asa, ca se poarta, ca de la o varsta trebuie sa fim casatoriti? Daca judecati totul asa la rece cum afirmati ar fi trebuit sa nu ajungeti in asemenea situatie. In alta ordine de idei, un om care are 20 de ani la orice varsta trece mai usor peste vicisitudinile vietii. Dv doriti o lume ideala si credeti ca legea poate rezolva aceasta. In ceea ce ma priveste, stiu ca nu traiesc intr-o lume ideala, stiu ca legea nu poate rezolva mare lucru dar ma straduiesc sa imi fac viata cat mai placuta si sa am 20 de ani la orice varsta.
Ce nu e adevarat in ideea ca, practic, ne batem joc de copii cand zicem ca ne incrancenam impotriva celei care ii este mama, dar ne referim la copil? Ma intreb: cat de socat veti ramane sa constatati ca acest copil este al dv? Daca nu doriti sa fiti tata nu pot decat sa va sustin in dorinta si sa va doresc sa nu fiti tata!
Cat despre dna AVLIL, poate ca cei care citesc si nu sunt in situatia dv – orbiti de dorinta de a dovedi ceva – inteleg corect cele afirmate si realizeaza ca trebuie sa actioneze din timp, nu sa se complaca intr-o situatie duplicitara.
E aproape absurd testul ADN inca de la nasterea copilului – dar cine s-a casatorit numai pt ca "asa se cade la o anumita varsta” nu are decat sa il ceara la nasterea copilului.
Cu stima.

eu m-am casatorit la o varsta destul de inaintata.
credeam ca am prins pe Dzeu de un picior.
La numai cateva luni - si asta inseamna 1 sau 2- am luat o tranta de am coborat din nori urgent.
Vorba aia, dragostea e oarba...
Testul ADN este absurd, intr-adevar , pt mama. Ca ea stie exact daca are de ce sa ii fie teama sau nu. Insa nu si pt tata.
Fara sa fi avut acces la vreo statistica sunt convinsa ca multe casatorii se destrama si din asemenea motive: nesiguranta tatilor.
Citeam pe un site oltenesc cum 2-3 tati indemnau pe cei in situatii de acest gen sa apeleze la testele adn private pt ca le aduc linistea si ca merita.
Cred ca asa e. Nesiguranta e al naibii de prost tovaras intr-o casatorie.

Pe de alta parte iata ca exista si un motiv medical-moral pe care l-a punctat foarte bine domnul Bora!
Ultima modificare: Miercuri, 26 Noiembrie 2008
lili5, utilizator
Este adevarat ca nesiguranta poate naste tensiuni.
Mamele nu trebuie sa se simta totusi jignite daca tatal a fost plecat o vreme si nu a stat alaturi de sotie sau concubina.
Dupa ce tatal va stii sigur ca este tatal copilului relatiile dintre soti sau concubini vor fi din nou sigure si loiale, fara urma de incertitudine.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Tagada paternitatii (multumim anticipat) tavipanciu tavipanciu buna seara.avem si noi o problema.dupa cum spune titlul , avem un copil (nascut in timpul casatoriei sotiei) si nu stim exact cum sa procedam pas-cu-pas pentru ... (vezi toată discuția)
Paternitatea - daca tatal nu este tatal biologic, mai poate avea grija de copil? va rog sa ma ajutati! multumesc! r_ruxa r_ruxa buna ziua, am intalnit urmatoarea situatie: un cuplu. locuiesc impreuna 4 ani. ea ramane insarcinata. fac cununia civila pt copil ca toti sa abia acelasi nume. ... (vezi toată discuția)
Probleme cu o fata care a ramas insarcinata si a nascut Anonymous93 Anonymous93 Nu stiu exact cum sa ma exprim dar voi spune dupa cum stiu: Am un prieten care la o petrecere a fost intr-o aventura cu o fata (el spune ca a folosit ... (vezi toată discuția)