avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Paternitate

Sint un barbat divortat de mai multi ani si care am dubii privind paternitatea copilului meu (l-am recunoscut dupa nastere) inca de cind s-a nascut. Copilul a ramas in custodia fostei sotii si are 8 ani (va spun asta deoarece cunosc prevederile art.55 din Codul Familiei).
Prima mea intrebarea pentru dvs. este daca pot avea neplaceri (daca fac ceva ilegal) din partea fostei sotii daca fac copilului un test ADN de paternitate neoficial fara consimtamintul ei.
A doua intrebare se refera la cazul cind fac testul fara stirea fostei sotii iar rezultatul testului este negatv (adica rezulta ca acest copilul NU este al meu): ce pot face? Proces de paternitate oficial cu testare ADN oficiala? Daca pot face asemenea proces ce poate rezulta in urma lui ca si consecinte? Ce pot cere?
Multumesc anticipat.
teste adn mult mai accesibile - poate chiar obligatorii- la nasterea copilului ar fi o solutie, astfel s`ar descuraja "mamicile" tatii ar dormi linistiti si copilul nu ar risca sa ramana fara tata doar din cauza ca acesta a fost lipsit de tact cana a cerut testul.

dragostea, trope_doi ,e un dar.
si stii cum se zice :dzeu da dar nu iti vaga in traista.
in unele cazuri mai speciale baga si in traista dar ce te faci cand norocosul baga mana, si picioarele si imprastie totul?
poi ce? Dzeu e capsunar sa adune dupa toti prostii?
sa te indragostesti e usor!!! mai greu e cu pastratul dragoste vii, sau macar ... pe aproape.
UN test adn de cateva zeci de milioane... cum ii fortezi pe cei care au salariul de 3 ori mai mic sa-l faca? Devine imposibil sa nasti un copil daca nu ai bani... :D
Societatea in care se respecta drepturile omului e societatea care nu pune la indoiala de principiu sustinerile unui om, o face numai si numai daca exista temeiuri serioase sa o faca. Pana atunci, toate actele si toate declaratiile se considera a fi adevarate, legale si produc efecte.
Mai mult, in dreptul chiar penal in societatile care respecta drepturile omului se spune ca mai bine mai scapa cate un vinovat decat sa inchidem vreun nevinovat.
Asa incat, propunerea aceea este total contrara tuturor drepturilor garantate de c Constitutie dar si de tratate la care Romania e parte...
Ca sa nu spun ca punerea ei in practica ar fi imposibila, cum am aratat mai sus, cheltuielile bugetare ar fi imense si nu ar avea niciun profit pentru statul roman care le face.
In plus, nu vad care e logica sa ne batem joc de un copil "condamnandu-l" sa aiba tata necunoscut... punandu-i o eticheta...
E jenant sa ne gandim atat de aprig la noi si la drepturile noastre, incat sa uitam de tot de copil.
Observ insa ca si propunerea dv. legislativa are un termen, chiar un termen mic, si va asteptati ca o mama careare o depresie post-partum sa actioneze in acea perioada de cateva luni, dv. insiva insa nereusind. =D> Cat de cinstit este acest plan?
Cred ca disvutia degenereaza, alunecand spre idei care isi bat joc de copiii nostri, punand toata raspunderea pe umerii lui si, eventual, ai mamei... tatal stand linistit ca, daca nu iese ADN, nu are copil... fara sa faca nimic, fara sa fie tinut de un termen... B-)
Adica scopul dv. e sa nu faceti nimic si sa va fie bine, bravos, natiune!
Din pacate pentru dv., statul trebuie sa protejeze familia si in sensul asta a instituit prezumtii care sa ajute sotii la a nu mai trece prin declaratii cand, de regula, copilul e al lor. Ca nu se fac legi pentru exceptii. Si nici ca sa apere pe cei care isi vor drepturile fara sa miste un deget.

Ma scuzati pentru indarjire, dar chiar sa ne pedepsim copiii pentru lenea noastra... E jenant! Sa ne fie rusine tuturor celor care gandim astfel! :">
In Germania, pt a primi de la primarie alocatia nu stiu care un fel de alocatia noastra de 2+6 milioane plus inca ceva, trebuie efectuat un test adn din saliva.
Daca testele easyadn si nu stiu care altele costa 250 euro, cu toate adausurile posibile, cred ca nu sunt chiar atat de scumpe.
Logica testarii adn a nemtilor nu o prea pricep, dar ea se face. Si nu e nimeni ofensat. Rezultatul este ca puiul de om mai primeste ceva bani de la statul german pt ca are mama si tata.
(pe langa acei 2+6 mil ai lor)
Daca s-ar efectua acest test adn nu ar mai fi atat de multe mame care se puie la intamplare si daca o fac ar face-o pe raspunderea lor.
Tatii ar dormi linistiti si copiii nu ar fi ulterior expusi atator .... rautati.
Nu cred ca ar fi vreo persoana ofensata sau jignita , mai putin cele cu musca pe caciula , carora nu ar trebui sa le tinem partea.
Cred ca nesiguranta tatilor plus lipsa lor de tact duce la multe divorturi si rupturi,
EU zic ca totusi nu ar fi rea o asemenea testare , care sa fie gratuita,pt ca la cate dari plateste poporul roman cred ca nu ar fi asa o mare paguba ca o data la o nastere sa se faca aceasta cheltuiala.
O mama corecta ar fi incantata sa faca acest test daca i-ar fi cerut intr-un mod demn , cu un scop diferit de cel al tagaduirii paternitatii de catre sot.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Noiembrie 2008
lili5, utilizator
Trope_doi considerentele dvs. romantic-sentimentale referitoare la dragoste si incredere sint foarte interesnate pentru ...o telenovela, eventual. Dar nu pentru a rezolva o problema reala si pe care trebuie s-o judecam la rece. Referitor la presupunerile dvs. legate de cum consider eu femeile in general nu spun decit ca nu mai am demult 20 ani si dupa o experienta de viata ca a mea nu mai poti fi la fel de inflacarat si sa te arunci cu capul inainte.
Procentul mic de barbati care tagaduiesc paternitatea este cel inregistrat la judecatorii si nu reflecta deloc realitatea. Cine stie citi barbati cresc, sau platesc pensie alimentara, pentru copii care de fapt nu sint ai lor? Cine stie citi din ei banuiesc ceva dar nu au curajul sa intreprinda nimic?
Indiferent de ce spun oameni precum AVLIL sustin in continuare ca NUMAI prin testare ADN obligatorie si legiferata la nasterea copiilor se poate face lumina si elimina orice alte probleme legate de paternitate pe viitor. De ce nu va convine asta AVLIL?
Intr-un viitor nu prea indepartat o testare ADN va deveni la fel de accesibila precum sint astazi vaccinurile. Problema ar fi complet rezolvata numai daca s-ar schimba si legislatia in ce priveste filiatia fata de tata prin testare genetica.
Celelalte argumente ale dvs. AVLIL nu stau in picioare! Dar stiti ceva: nici macar nu ma mai obosesc sa va spun de ce; ar fi pierdere de timp.
Oricine citeste isi da seama.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Noiembrie 2008
gregh, utilizator
gregh a scris:

Pentru utilizatorul "Frezii": studiati asta [ link extern ] .
Si, daca va convine, aveti grija cu prelevarea probelor. Trebuie sa inventati ceva pentru a-l convinge pe E.D.
Daca ajungeti sa faceti testul in caz ca e negativ sfatul meu e sa faceti ce e mai simplu (pentru mine, pentru altii poate parea foarte foarte complicat): sa spuneti ADEVARUL. E calea cea mai sigura si mai linistitoare pentru VIITOR. Pentru prezentul imediat poate ca nu.

Multumesc pentru sfat,insa am pus ghilimele la exemplul dat,am dat si sursa,deci nu sunt eu in cauza.

Si eu cred ca daca s-ar scoate acel termen de trei ani in care ai dreptul sa te trezesti sau si mai bine daca s-ar face testul ADN chiar la nastere(ar putea si statul asta sa mai faca ceva pe gratis,ca si-asa ne jupoaie destul,de cand ne nastem si pana murim suntem niste buni contribuabili), multe probleme de ordin social,psihologic si juridic ar fi evitate,in fond indiferent ca are 1 an,trei ani,18 ani sau mai mult,orice om are dreptul sa-si cunoasca adevaratii parinti.
Si chiar nu cred ca vreo femeie e atat de tampita sa uite dupa noua luni cu cine a facut copilul...iar daca totusi "uita"sau nu-si aduce aminte exact,tot testul buclucas ar rezolva "amnezia de moment",nu?Si ar inlatura orice indoiala ulterioara.In fine,mult succes tuturor.

Alte discuții în legătură

Tagada paternitatii (multumim anticipat) tavipanciu tavipanciu buna seara.avem si noi o problema.dupa cum spune titlul , avem un copil (nascut in timpul casatoriei sotiei) si nu stim exact cum sa procedam pas-cu-pas pentru ... (vezi toată discuția)
Paternitatea - daca tatal nu este tatal biologic, mai poate avea grija de copil? va rog sa ma ajutati! multumesc! r_ruxa r_ruxa buna ziua, am intalnit urmatoarea situatie: un cuplu. locuiesc impreuna 4 ani. ea ramane insarcinata. fac cununia civila pt copil ca toti sa abia acelasi nume. ... (vezi toată discuția)
Probleme cu o fata care a ramas insarcinata si a nascut Anonymous93 Anonymous93 Nu stiu exact cum sa ma exprim dar voi spune dupa cum stiu: Am un prieten care la o petrecere a fost intr-o aventura cu o fata (el spune ca a folosit ... (vezi toată discuția)