avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Paternitate

Sint un barbat divortat de mai multi ani si care am dubii privind paternitatea copilului meu (l-am recunoscut dupa nastere) inca de cind s-a nascut. Copilul a ramas in custodia fostei sotii si are 8 ani (va spun asta deoarece cunosc prevederile art.55 din Codul Familiei).
Prima mea intrebarea pentru dvs. este daca pot avea neplaceri (daca fac ceva ilegal) din partea fostei sotii daca fac copilului un test ADN de paternitate neoficial fara consimtamintul ei.
A doua intrebare se refera la cazul cind fac testul fara stirea fostei sotii iar rezultatul testului este negatv (adica rezulta ca acest copilul NU este al meu): ce pot face? Proces de paternitate oficial cu testare ADN oficiala? Daca pot face asemenea proces ce poate rezulta in urma lui ca si consecinte? Ce pot cere?
Multumesc anticipat.
Dle av Lascoschi,
Notiunea de "a fi drept” o cuprinde si pe aceea de a fi obiectiv.
Femeile aduc numai necazuri? De ce nu renunta la ele cei care au asemenea conceptie? Si ploile aduc necazuri, dar fara ploaie necazurile ar fi, probabil, la fel de mari.
Barbatii aduc numai bucurii: "ti-a placut sa dai din craci, acu' leagana si taci” – el pleaca si ea ramane cu rodul a ceea ce credea ca este iubire. Asemenea cazuri sunt mai des intalnite decat cele in care barbatii presupun ca au crescut un copil la care nu si-au adus contributia. Poate ca, pacalita astfel de un barbat femeia pacaleste, la randul ei, un alt barbat... Pacaleala tot de la barbat porneste... Dar s-a format o coalitie pt a contracara asemenea efecte? Nu; pt ca fiecare raspunde pt ceea ce face si fiecare isi exercita drepturile (si isi asuma obligatiile) asa cum intelege.
Femeile nu se unesc impotriva tatilor – ele doresc sa isi tina aproape copilul pe care l-au purtat 9 luni in pantece (e, probabil, o chestiune fizica, psihica... habar n-am). Poate ca atunci cand nu vor sa lase copilul la tata se gandesc cat au indurat in timpul sarcinii, cat au suferit la nastere, cate semne le-au ramas in si pe trup in urma sarcinii... Si acum, vine un fost sot, fresh, si vrea totul... cand, de fapt, n-a facut mare lucru pt a avea acest copil. Sigur, e corect sa ramana in apropiere, sa ii ghideze pasii in viata. Si ar fi ideal ca femeile sa nu isi mai vorbeasca fostii soti de rau (dar si ei isi vorbesc de rau fostele sotii – ba mai vin si cu texte de genul: "asta nici nu e copilul meu). Tot o vorba veche – valabila si azi – spune: "cu ce arunci in altul, cu aceea se va arunca in tine”. In plus, cine vrea sa schimbe ceva trebuie, inainte de toate, sa se schimbe pe sine.
Nimeni nu considera pe nimeni vinovat: "cel fara de pacat sa arunce primul piatra”!
Care, "intotdeauna”, femeile isi suspecteaza sotii ca le inseala? Dar, ca tot ziceti de teste ADN pe care femeile s-ar simti lezate sa le faca, ce-ar fi ca si femeile sa ii supuna pe sotii lor la testul ligheanului cu apa ori de cate ori ei vin acasa tarziu, sau cand ele suspecteaza ca au fost inselate? Ar accepta barbatii acest "test”? Garantat: nu – fie ca au inselat, fie ca nu...
Femeile risca mai rar sa conceapa un copil cu un barbat si sa il dea drept al altuia, pe cand barbatii nu risca prea mult cand mai ridica alte fuste, mizand pe ideea ca... nu se vede.
Acestea fiind scrise, doresc tuturor o viata dupa sufletul lor.
De obiectivitate nu am dus niciodata lipsa.Dar discriminarile te fac sa incerci sa restabilesti un echibru si tocmai restabilirea echilibrului pare sa creeze lipsa de obiectivitate( doar pare pt ca in realitate nu e asa).Depinde din ce unghi privesti lucrurile.
Exemplul cu ploaia nu poate duce la o singura concluzie.Daca ploua atunci cand trebuie si atata cat trebuie e totul bine.
Din pacate nu intotdeauna se intampla lucrurile asa.
Cat priveste testul cu ligheanul cu apa, nu stiu la ce va referiti dar cu sigurnata ca confima spusele mele.
Barbatii sunt suspecti de serviciu.Prezumati vinovati pt ca ... sunt barbati...
De aceea cred eu ca si in unele instante exista probleme pentru ca...obiectivitatea si obiectul procesului este adesea umbrit de tot felul de lucruri care nu isi au sensul intr-un proces.

Oricat de obiectiv am fost, desi clientii mei m-au avertizat ca exista discriminare m-am incapatanat sa aflu daca exista sau nu discriminare.Descoperirea mea a fost surprinzatoare : exista discriminare.E trist dar adevarat.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Vineri, 28 Noiembrie 2008
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Buna seara! Este un caz foarte interesant si sincer nu inteleg subiectivitatea anumitor avocati( AVLIL). Ati uitat stimata doamna rolul dvs. pe acest forum? Pe acest forum sunteti mai mult femeie decat avocata. Dl Greg am gasit acest link si poate decretul 167/1958 va ajuta..daca nu..mergeti inainte pt ca trebuie sa existe dreptate, iar decizia de repunere in termen ii apartine judecatorului.
[ link extern ]
O mama poate face tagada paternitatii dupa ce termenul de 3 ani s-a prescris? Am gasit caz pe net, iar raspunsul este DA, si atunci de ce nu se aplica si in cazul tatalui?
Am citit doar ultimele posturi ale thread-ului si nu stiu daca sa rad :)) sau sa plang :((...
In orice caz...Trope_doi... m-ai facut curios, cum e cu testul ala cu ligheanul cu apa? Inca n-am auzit de asa ceva...
lucylle,
despre ce subiectivism scrieti? Si, de ce credeti ca pe forum cineva e mai mult una decat alta...? Nu ati reusit sa prindeti ideea "subiectivismului”.
Decretul mentionat de dv nu are... incidenta. Ce motiv ar putea invoca pt repunerea in termenul de prescriptie? Ce l-ar fi putut impiedica pe initiatorul subiectului sa se conteste ca tata in urma cu 5-6 ani?

Dle av Lascoschi,
Nu m-am gandit la dv cand scriam despre obiectivitate, ci la "dur dar drept” – ori, nu poate fi drept cineva care inclina mai mult spre propria-i persoana, spre propriile-i interese.
Cat despre ploaie, sunteti un dragutz: "Daca ploua atunci cand trebuie si atat cat trebuie...” Cum plasam femeile in acest context? Daca sunt atunci cand trebuie si atatea cate trebuie? Si, apoi...?
"Suspecti de serviciu”... Cum ziceti dv, dar pe forum am "intalnit” barbati suspiciosi....
Discriminare exista... si atunci cand, pt un loc de munca identic, femeile sunt platite mai putin decat barbatii. De ce? Pt ca exista "riscul” ca ele sa ramana gravide si sa intre in concediu prelungit iar angajatorul sa fie nevoit sa gaseasca pe altcineva... Pt ca naste, femeia trebuie sa accepte cam multe de la societate. Nu vi se pare ca e asa?

JH,
nu de la mine veti afla daca sa radeti sau sa plangeti, si nici depre test. :bow:

Alte discuții în legătură

Tagada paternitatii (multumim anticipat) tavipanciu tavipanciu buna seara.avem si noi o problema.dupa cum spune titlul , avem un copil (nascut in timpul casatoriei sotiei) si nu stim exact cum sa procedam pas-cu-pas pentru ... (vezi toată discuția)
Paternitatea - daca tatal nu este tatal biologic, mai poate avea grija de copil? va rog sa ma ajutati! multumesc! r_ruxa r_ruxa buna ziua, am intalnit urmatoarea situatie: un cuplu. locuiesc impreuna 4 ani. ea ramane insarcinata. fac cununia civila pt copil ca toti sa abia acelasi nume. ... (vezi toată discuția)
Despre paternitate Calin2130 Calin2130 Buna ziua.Speta este in felul urmator: Femeia are o relatie amoroasa si ramane insarcinata cu respectivul,dar afla dupa ce nu mai sunt impreuna.Copilul este ... (vezi toată discuția)