avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Paternitate

Sint un barbat divortat de mai multi ani si care am dubii privind paternitatea copilului meu (l-am recunoscut dupa nastere) inca de cind s-a nascut. Copilul a ramas in custodia fostei sotii si are 8 ani (va spun asta deoarece cunosc prevederile art.55 din Codul Familiei).
Prima mea intrebarea pentru dvs. este daca pot avea neplaceri (daca fac ceva ilegal) din partea fostei sotii daca fac copilului un test ADN de paternitate neoficial fara consimtamintul ei.
A doua intrebare se refera la cazul cind fac testul fara stirea fostei sotii iar rezultatul testului este negatv (adica rezulta ca acest copilul NU este al meu): ce pot face? Proces de paternitate oficial cu testare ADN oficiala? Daca pot face asemenea proces ce poate rezulta in urma lui ca si consecinte? Ce pot cere?
Multumesc anticipat.
@lucylle.
Raspunsurile pentru probleme juridice nu se cauta pe net ... ci la o consultanta in biroul avocatului (si acesta, daca se poate, recomandat sau unul despre care ati aflat, pe diverse cai, ca stie despre ce vorbeste).

E drept ca si noi aici tot pe net dam sfaturi, dar am mai spus-o si o s-o tot repet: raspunsurile noastre nu sunt consultanta, ci un soi de plasture dezinfectant cand omul ar avea nevoie de o interventie chirurgicala.

Articolul acela (pentru care ne-ati dat link-ul) fie e scris mai demult, fie daca ar fi sa iau de buna data care apare acolo (ianuarie 2008 !?) imi rezulta ca autorul n-a mai deschis codul familiei de prin vara lui 2007 (codul a fost modificat in noiembrie 2007), ca sa nu mai vorbesc ca, de prin 2001, ca urmare a admiterii unei exceptii de neconstitutionalitate a fost recunoscut dreptul mamei de a face tagada.

Iar propozitia cu care se termina articolul ma da pe spate :stunned:
"nu a fost morala coabitarea sotilor".

Eu credeam ca ... exercitiile preliminare facerii copiilor n-ar fi tocmai moral executate in afara casniciei, nicidecum in interiorul ei... si anume cu sotul/sotia. :) (a vrut el sa spuna acolo ceva, ce in extremis, inteleg bine, dar n-a prea ... preluat ideea cum trebuie si a iesit alta bazaconie).
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Noiembrie 2008
romascanu, moderator
lucylle a scris:

Buna seara! Este un caz foarte interesant si sincer nu inteleg subiectivitatea anumitor avocati( AVLIL). Ati uitat stimata doamna rolul dvs. pe acest forum? Pe acest forum sunteti mai mult femeie decat avocata. Dl Greg am gasit acest link si poate decretul 167/1958 va ajuta..daca nu..mergeti inainte pt ca trebuie sa existe dreptate, iar decizia de repunere in termen ii apartine judecatorului.
[ link extern ]
O mama poate face tagada paternitatii dupa ce termenul de 3 ani s-a prescris? Am gasit caz pe net, iar raspunsul este DA, si atunci de ce nu se aplica si in cazul tatalui?

Si pt mama termenul e tot de 3 ani.Mai greu ar fi pt ea sa sustina ca nu a stiut cine a fost tatal copilului din motive lesne de inteles.Dar, chiar si asa adevarul ar trebui sa prevaleze.
Totusi, nu ar fi exclus sa nu stie cine este tatal copilului.Circumstantele pot fi variate.

avocat Claudiu Lascoschi
Mi-am luat angajamentul ca nu mai intervin pe forum in legatura cu subiectul respectiv dar mai am ceva de adaugat.
In primul rind eu am deschis subiectul avind nevoie de un sfat pentru a afla ce trebuie sa fac in continuare in caz ca descopar (mai este cca o saptamina pina aflu rezultatul) ca platesc pensie alimentara pentru un copil care de fapt nu este al meu.
Fiind un forum au fost fireste si opinii contrare actiunii si/sau propunerii mele in ce priveste testarea ADN a copiilor.
Daca e sa trag linie pina in momentul de fata situatia sta in felul urmator:
- Pentru: au fost 7 persoane (4 barbati - intre care ma includ si pe mine, si 3 femei);.
- Contra: au fost 3 persoane (toate femei).
Sint neplacut surprins, trebuie sa marturisesc asta, de numarul mic de barbati care au intervenit pe forum, si nu neaparat in favoarea mea.
Evident din punctul meu de vedere au contat ca si ajutor si prin sfaturile pe care mi le-au dat cei care au avut opinii pro. Ceilalti (mai bine spus celelalte) nu au reusit sa ma convinga. S-au marginit sa ma jigneasca mai mult (printre rinduri, ca sa nu incalce regulile forumului pe fata) facindu-ma in traducere misogin, neadaptat, cu o constiinta mizerabila etc.
Aceste persoane printre jignirile mascate ma mai acuza de lipsa de incredere in femei, in ideea de dragoste dintre un barbat si o femeie care nu trebuie stirbite prin banuieli mizerabile etc.
Vreau sa le marturisesc ceva (chiar daca sigur nu vor crede): mie imi plac foarte mult femeile (nu ca unui Casanova sa ne intelegem).
Dar nu pot sa ma prefac ca uit in ce lume traim astazi. O lume in care interesul material primeaza in fata oricarui sentiment uman cit de inaltator ar fi (doamnele avocate, care sint si moderatoare, stiu foarte bine asta din cazuistica de la tribunal) si o lume in care tinerii isi incep viata sexuala foarte devreme, casniciile se destrama - tot mai multe - inainte de 2 ani iar dezmatul sexual, incurajat de mijloacele contraceptive tot mai performante, a atins cote alarmante.
In aceste conditii eu cel putin nu mai pot sa acord asa o incredere oarba cuiva fie el barbat sau femeie. Pur si simplu nu mai e ca acum 50 ani.!
In continuare vreau sa adresez o intrebare foarte serioasa celor 2 avocate care au luat cuvintul in legatura cu subiectul propus de mine:
1. Ar reprezenta in instanta un barbat intr-un proces de tagaduire a paternitatii?
Daca raspunsul la prima intrebare este afirmativ urmeaza alte 2 intrebari:
2. Ar incasa onorariul si ar reprezenta cauza potrivit a ce au aratat ca gindesc pe acest forum (deci ca sa piarda procesul) sau ar face abstractie de ce ce cred ele in mod intim si ar lupta sa cistige procesul?
3. In acest caz cum ar formula actiunea in instanta (in mare, fara divulgarea unor secrete profesionale) ?
Daca imi dati un raspuns rugamintea ar fi sa folositi un limbaj comun - nu pe cel juridic de specialitate - ca sa pot pricepe mai usor.
Multumesc anticipat.
A fost ultima (sper) luare de cuvint. Sint insa in continuare atent la ce se scriu altii pe forum.
GREGH

Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Noiembrie 2008
gregh, utilizator
Sper ca nu se va simti nimeni ofensat(a)
Dle Gregh? Cine sunt cele 4 doamne "contra" ? si cum ati dedus ca sunt contra?
Contra ce?
Lucylle, care credeti dv. ca este rolul meu pe acest forum? Pentru ca sincer, din ceea ce am discutat eu cu alti useri, moderatori si admini, daca respect Regulamentul, pot face ce vreau eu... Cas si orice alt user, dealtfel...
Nu exista in plus sau in minus ceva pentru mine, poate doar urmarirea ca mesajele sa respecte si ele Regulamentul, atat.
In afara de asta, sunt doar un alt user...

Nu am inteles daca erati incantat sau dezamagit de faptul ca sunt mai mult femeie... chiar daca nu sunt de acord cu dv. CRed ca mai mult femeie as putea fi pe saituri dedicate femeilor, mai putin juristilor... Si consider ca sunt jurist mai mult decat femeie.
POate pentru ca inteleg, stiu si sustin considerentele pentru care legea actuala este asa cum e. Nu vad de ce sustinerea legii in forma ei actuala ar insemna ca sunt mai mult femeie... :O

Cu repunerea in termen... Slabe, dar foarte slabe sanse... Dupa cum zice bancul... "ezajerat de" slabe. Si daca au existat cauze care sa-l impiedice pe om sa introduca tagada, repunerea in termen se cere in termen de o luna de la incetarea cauzelor de impiedicare... asa incat...

Alte discuții în legătură

Tagada paternitatii (multumim anticipat) tavipanciu tavipanciu buna seara.avem si noi o problema.dupa cum spune titlul , avem un copil (nascut in timpul casatoriei sotiei) si nu stim exact cum sa procedam pas-cu-pas pentru ... (vezi toată discuția)
Paternitatea - daca tatal nu este tatal biologic, mai poate avea grija de copil? va rog sa ma ajutati! multumesc! r_ruxa r_ruxa buna ziua, am intalnit urmatoarea situatie: un cuplu. locuiesc impreuna 4 ani. ea ramane insarcinata. fac cununia civila pt copil ca toti sa abia acelasi nume. ... (vezi toată discuția)
Despre paternitate Calin2130 Calin2130 Buna ziua.Speta este in felul urmator: Femeia are o relatie amoroasa si ramane insarcinata cu respectivul,dar afla dupa ce nu mai sunt impreuna.Copilul este ... (vezi toată discuția)