In ultima vreme ma tot apasa o problema si nu i-am gasit raspuns inca:
In 2008 am fost de sarbatori la tara, am petrecut acasa cu familia noaptea de craciun, noapte in care a avut loc un incident in discoteca locala. Dupa o un an de zile politia dintr-un orasel invecinat l-a citat pe cumnatul meu si inca 2 persoane (adevarat vinovate din auzite) acuzat ca ar fi luat parte la incident (o bataie mioritica, ca in discotecile rurale :D ) Bineinteles eu vazandul alaturi de noi toata noapte acasa, am dat fuga la politie cu inca o cunostiinta ce ne-a fost alaturi si am dat o declaratie cum ca a stat cu noi toata noaptea, pana acum 3 sapt au tot fost lunar la judecatorie, ba s-a amanat, ba nu se prezentau.....
De curad au angajat un alt avocat ce le-a vrut binele si i-a sfatuit sa recunoasca fapta ca scapa decat cu o amenda si nu mai alearga atat, nu mai cheltuie bani, timp... Doar ca judecatorul le-a dat 4 luni cu suspendare si de platit 6000 lei daune morale.
Eu daca am dat declaratia respectiva pot fi acuzat de marturie mincinoasa? Mentionez declaratia data a fost singura implicare in caz, nu am mai fost chemat la politie si nici nu am fost citat la judecatorie ca martor.
Nu cred ca se pune problema de marturie mincinoasa. Cel putin, cata vreme pe parcursul judecarii dosarului, parchetul sau judecatorul nu s-au autosesizat cu privire la aceasta infractiune, acum, cand deja s-a pronuntat o hotarare in cauza, nu exista posibilitatea constatarii unei asemenea infractiuni.Oricum pentru a fi vorba despre o infractiune, ea trebuie in primul rand savarsita si trebuie intrunite toate elementele constitutive prevazute de lege. Daca dvs nu ati savarsit aceasta infractiune nu aveti de ce sa va faceti griji. Oricum marturia dvs, nu a avut nicio influenta asupra hotararii, din moment de au fost condamnati.
da puteti fi acuzat de marturie mincinoasa ...
insa plangerea trebuie sa o faca o persoana interesata sau sa se sesizeze din oficiu intr-un anumit termen care oricu cred ca s-a prescris....
stati linistit
Marturie
mihaela89
am si eu o intrebare....care sunt sansele ca o persoana care a depus marturie mincinoasa sa scape fara inchisoare???
si ce ar trebui sa faca?? sa isi retraga ... (vezi toată discuția)
Calculul pedepsei
tobescu
As avea sa va supun speta urmatoare : un infractor a comis mai multe infractiuni (ex. inselaciune, fals in documente sub semnatura privata, uz de fals, ... (vezi toată discuția)