avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somaj imediat sau preaviz?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somaj imediat sau preaviz?

La firma la care sunt angajat se va face concedieri. Trebuie sa mi se spuna ca sunt concediat cu data de.. ( un nr de zile,de exemplu saptamana viitoare luni) sau trebuie sa imi dea un preaviz de 30-45 zile?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:07, 23 Martie 2012
Daca va concediaza pentru motive care nu tin de persoana dvs, atunci angajatorul trebuie sa va acorde un preaviz de minim 20 de zile lucratoare ... in practica, angajatorul instiinteaza salariatul ca incepand cu data de .... intra in preaviz de .... zile lucratoare, urmand ca la terminarea acestuia c.i.m. sa inceteze in baza art.65 alin.1 C.mun.

Dupa incetarea raportului de munca, veti putea depune actele pentru somaj.
multumesc domnule consilier freeelis,

Am avut o experienta in urma cu 5 ani,lucrasem la o companie mare,si tot asa am primit un preaviz,iar eu nu stiam ce inseamna acest preaviz,stiam doar ca pot pleca,ca voi fi disponibilizat primind niste salarii compensatorii,apoi dupa nr de zile in preaviz,urma sa intru in somaj,si asa s-a intamplat.
Cert este ca acum dupa 5 ani,tot citind pe net despre codul muncii,etc,am observat ce nu stiam atunci si anume: CE INSEAMNA PREAVIZ! Acum imi aduc aminte ca in acel preaviz scria ca pot sa atac in instanta daca nu sunt de acord (cam asa ceva) cea ce nu am facut.
intrebarea mea este:
1) puteam sa raman in continuare la acea companie daca nu eram de acord cu preavizul,daca nu semnam hartiile pe care mi le dadeau sa semnez si daca atacam preavizul?
2) as putea sa ma intorc din nou la locul meu de munca din acea companie? ,ptr ca inca functioneaza,si dupa plecarea mea au mai facut angajari si inca mai fac.
3) Ce greseli am facut si ce pot sa rezolv acum? Mentionez ca uneori tot ce scrie in acele hartii sunt si cuvinte cam grele,ptr intelectuali,ca sa le priceapa,nu si ptr unii oameni de rand. Ex cu insemnatatea PREAVIZ ...!
Preavizul este o înștiințare prin care i se anunță anticipat unui salariat desfacerea contractului de muncă la expirarea unui termen anumit.... Perioada de preaviz este reglementata de codul muncii in articolele 75 si 81.

1) puteam sa raman in continuare la acea companie daca nu eram de acord cu preavizul,daca nu semnam hartiile pe care mi le dadeau sa semnez si daca atacam preavizul?
2) as putea sa ma intorc din nou la locul meu de munca din acea companie? ,ptr ca inca functioneaza,si dupa plecarea mea au mai facut angajari si inca mai fac.
3) Ce greseli am facut si ce pot sa rezolv acum?


1. puteati ramane in conditiile in care se revoca decizia de concediere sau obtineati in instanta anularea acesteia.

2. va puteti reangaja la fostul angajator, in conditiile in care acesta este de acord si se semneaza un nou c.i.m.

3. o greseala ar fi ca nu ati atacat in instanta decizia de concediere in conditiile in care ati fi considerat ca aceasta este nelegala ... o astfel de decizie se poate ataca atat pentru neindeplinirea conditiilor de fond si de forma referitoare la emiterea acesteia.
doar decizia se ataca in instanta , nu preavizul.
daca v-au desfiintat postul si fac angajari pe acelasi post ( similar) aveti sanse sa anulati decizia de concediere prin reorganizare
AV.ANTONELA

nu stiu cum stau lucrurile intre preaviz si decizie. Au trecut 5 ani de atunci asa ca nu stiu ce mai scria in preaviz si ce scria in decizie.
Nu stiu daca se mai poate anula decizia de concediere dupa ce au trecut 5 ani. Ca de atunci am intrat direct in somaj,apoi angajat la alte 2 firme,am avut si CCC,asa ca cum as putea sa atac decizia?

Alte discuții în legătură

Decizie de incetare a cim fara preaviz oprea_rodica68 oprea_rodica68 la incetarea cim nu mi s-a dat sa semnez formularul de preaviz,poate fi anulata decizia in acest caz?ce obbligatii are fostul angajator daca instanta decide ... (vezi toată discuția)
Recurs pierdut inseamna contestatie la executare? ContSters83715 ContSters83715 am pierdut un litigiu de munca la recurs, la fond am castigat, am fost reintegrat, mi s-au platit salarii. Cand am pierdut... mi s-a pus in vedere de pe o zi ... (vezi toată discuția)
Decizie concediere ContSters83715 ContSters83715 Daca am contestat decizia de concediere mult dupa cele 30 de zile, prin PRECIZARE, dar procesul era deja pornit inca de la preaviz.....am pierdut sau nu? (vezi toată discuția)