avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1078 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reintegarea refuzata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reintegarea refuzata

Buna ziua,
Iata o problema des intalnita:
-se emite decizia de concediere unui angajat cf. 65 CM
- angajatul o contesta si castiga in fond.
- la cateva zile dupa pronuntare angajatul face cerere de reintegrare

1. Avand in vedere ca hotararea nu a fost comunicata inca partilor, art 289 CM se aplica intocmai? Adica hotararea este executorie de drept de la pronuntare sau de la comunicare?
2. Daca angajatorul refuza reintegrarea pe motiv ca nu i-a fost comunicata inca hotararea, risca incalcarea art. 83 din L. 168/1999?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:45, 25 Noiembrie 2008
Salariatul este reintegrat, i se platesc toate drepturile conform hotararii judecatoresti dupa care urmeaza o noua desfiintare a postului dar de data asta angajatorul trebuie sa respecte Codul muncii si motivatia instantei.
elis a scris:

Daca tot se emit pareri cu privire la caracterul unei hotarari judecatoresti pronuntate intr-un litigiu de munca, va pot spune ca acestea sunt susceptibile de a fi atacate cu recurs sau impotriva lor se pot exercita caile extraordinare de atac.
Prin urmare, angajatorul are mai multe posibilitati de a ataca hotararea instantei de fond.

@Instantlife
1. Art.289 C.mun nu este aplicabil in aceasta situatie, intrucat angajatorul are posibilitatea de a ataca acea hotarare si nici nu risca incalcarea art.83 din Legea nr.168/1996 . El are posibilitatea ca in termen de 15 zile de la comunicare sa-si exercite dreptul de a ataca hotararea cu recurs.
2. Hotararea devine definitiva si executorie din ziua pronuntarii. Hotarare devine irevocabila numai dupa pronuntarea instantei de recurs sau daca nu s-a declarat recurs impotriva acestei hotarari.


Opiniile dvs sunt intotdeauna competente si, de altfel, marturisesc- unul din motivele pentru care m-am inscris pe site. Dar sunteti sigur de ceea ce spuneti la pct 2? De fapt aceasta intrebare ma "macina". Despre recurs sau revizuire se poate vorbi, cu siguranta, dar nu acum.
Da, sunt sigur de ceea ce afirm referitor la data de cand devine definitiva si executorie o hotarare pronuntata intr-un litigiu de munca.
Totul suna ok in teorie, dar cum aplici in practica?
1. Daca dreptul salariatului de a fi reintegrat se naste la data pronuntarii, inseamna ca ar trebui sa-l reintegrezi fara sa cunosti motivarea instantei. Apoi, sa astepti pana la comunicare, redactezi din nou decizia de concediere (care cf. celor spuse de d-l Valeriu trebuie sa tine seama de motivarea instantei- pt a evita o noua solutie nefavorabila pt angajator- din acelasi motiv). Asa sa fie?
2. Toate bune si frumoase dar daca nu mai ai unde sa-l reintegrezi? Daca postul sau a fost scos din schema, sau daca intreg departamentul in care activa a fost desfiintat ulterior? Stiu ca exista teoria ca reintegrarea nu mai este posibila daca postul nu mai exista...Si in acest caz, ce faci? Ii emiti o noua decizie de concediere? De pe ce post?(intreb asta deoarece presupun ca societatea nu dispune de locuri de munca vacante) Cum credeti ca se transpune practic aceasta situatie?

Multumesc din nou pentru ajutor.


Ceea ce se executa dintr-o hotarare judecatoreasca nu este motivarea , ci dispozitivul acesteia - adica ceea ce a decis instanta :)
Punerea in executare a unei hotarari judecatoresti pronuntate intr-un litigiu de munca se poate face :
a) dupa pronuntarea deciziei primei instante, intrucat hotararile pronuntate, in prima instanta, in litigiile de munca sunt definitive si executorii.
b) dupa ramanerea irevocabila a hotararii primei instante.
Ca sa-l reintegrezi trebuie ca la cerere sa fie atasata hotarare instantei prin care s-a decis acest lucru.

Daca decizia de concediere pentru desfiinţarea postului a fost anulata de catre instanta, atunci postul nu s-a desfiintat ... instanta constatand ca desfiintarea postului nu este legala ...:)

Alte discuții în legătură

Castig de cauza desfacere disciplinara contract de munca Krissia . Krissia . Dupa ce mi s-a desfacut ilegal contractul de munca am actionat unitatea in judecata. Azi am vazut pe siteul TMB prima solutie data in cauza, solutie ce este ... (vezi toată discuția)
Executare sentinta irevocabila conelia anghel conelia anghel [i]In legatura cu subiectul prezentat de mine in[b] 22 iunie 2012[/b] (reintegrare pe functie)[/i] [b]doresc parerea unui avocat[/b] sau oricarui alt ... (vezi toată discuția)
Proces intentat angajatorului aroxana22 aroxana22 Buna ziua. Un urma concedierii abuzive de catre angajator am decis sa il dau in judecata, proces in urma caruia am castigat la prima instanta. In aprilie s-a ... (vezi toată discuția)