avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Donatie in caz de divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Donatie in caz de divort

Inca nu am ajuns la asta, dar cum paza buna trece primejdia rea, am si eu o intrebare : Daca sotul primeste o donatie din partea parintilor, si din acea donatie se cumpara un imobil, ce se intampla in caz de divort ? Imobilul a fost achizitionat in timpul casniciei, dar donatia este numai a unuia dintre soti. Presupunem ca in calitate de proprietari sunt trecuti amandoi sotii. Avand in vedere ca mostenirea/donatia nu intra in bunurile comune, ma gandesc la o chestie ceva mai complicata : celalalt sot are dreptul la jumatate din casa, dar trebuie sa ii plateasca primului jumatate din donatie. Sau imi scapa ceva ?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 20:00, 22 Noiembrie 2008
Proprietatea dobandita in timpul casatoriei a fost dobandita prin contributia personala doar a sotului care a vandut donatia.Celalalt sot nu are dreptul la jumatate daca nu a contribuit la dobandirea bunului comun iar acest lucru se va dovedi in cazul unui partaj.
Asta inseamna ca partea care nu a contribuit la achizitionare poate fi trecuta ca proprietar in cartea funciara, capatand drept de decizie asupra imobilului respectiv, dar in cazul unui partaj ramane fara nici un drept asupra imobilului ? Ideea este ca atata timp cat sotii sunt impreuna este civilizat sa aibe amandoi un cuvant de spus, dar intrebarea mea vizeaza evitarea de complicatii in cazul in care se ajunge la o despartire.
Atata timp cat se presupune ca acest imobil este bun comun, da.Prin actiunea de partaj, instanta va constata contributia fiecaruia la dobandirea bunului, atribuindu-l in consecinta.Si se mai poate incheia si o tranzactie in fata instantei daca partea cealalta recunoaste contributia totala a celuilalt sot si vrea sa evite cheltuieli inutile.
Dacă imobilul a fost cumpărat din banii primiţi ca donaţie de unul dintre soţi, el este bun propriu al acelui soţ, în temeiul subrogaţiei reale, indiferent de faptul că în actul de cumpărare figurează ambii soţi.

Aşa fiind, în caz de divorţ imobilul nu intră în masa bunurilor supuse partajului.

Liviu S.Bordaş
Da, sa presupunem ca imobilul nu intra in masa bunurilor supuse partajului, dar ce ne facem, ca in act apar ca proprietari ambii soti si nicaieri in cuprinsul actului, nu se specifica faptul ca imobilul a fost cumparat din banii primiti ca donatie de unul dintre soti!
Ba mai mult, imobilul este intabulat si inscris in Cartea Funciara pe numele ambilor soti!
Daca sotul care considera bunul imobil ca bun propriu vrea sa il vanda, legal fara acordul expres al sotiei, nu poate!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort elisabeta11 elisabeta11 vreau sa divortez di doresc sa stiu cum se procedeaza la partaj, cum se impart bunurile?...2 masini si o casa, mentionez ca imobilul a fost al socrilor mei ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume titular contract vanzare-cumparare Alforyou Alforyou S-a cumparat un imobil pe numele de fata al unei persoane , iar contractul de vanzare-cumparare s-a incheiat pe acel nume. In urma casatoriei , persoana ... (vezi toată discuția)
Se poate câștiga în instanta cu un asemenea caz? mitachealina mitachealina Bună ziua stimați colegi și colaboratori. Va rog ajutati-ma sa salvam un suflet minunat dintr-o situație disperata și critica de ani de zile. După ani ... (vezi toată discuția)