avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CCC = Vechime in munca?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CCC = Vechime in munca?

am si eu o nelamurire si sper sa ma ajute cineva, vreau sa stiu daca cei 2 ani de crestere copil intra la vechimea in munca? va multumesc frumos
Ultima modificare: Marți, 20 Martie 2012
lupan2maria, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:44, 21 Martie 2012
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor (care se aplica de la data de 01.01.2011):

Art. 21
(1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1) si art. 9 alin. (5) si (6), precum si pe perioada concediului fara plata prevazut la art. 6, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat .


Art. 22
(1) Perioada in care o persoana beneficiaza de drepturile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1), art. 6, art. 9 alin. (5) si (6) si art. 10 constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor de pensie in sistemul public si a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2) Perioada concediului pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), art. 6 si 10 constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea.

2. Asadar perioada de CCC este vechime in munca si in specialitate, este perioada asimilata stagiului de cotizare la somaj, este stagiu asimilat stagiului de cotizare pentru pensie, este stagiu de cotizare la sanatate.

3. La fel spunea si OUG 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului (valabila pana la 31.12.2010) cu singura deosebire ca perioada de CCC nu era (pana la 01.01.2011) stagiu asimilat stagiului de cotizare pentru somaj.
CE SE INTELEGE PRIN VECHIME SI IN SPECIALITATE? Sa inteleg ca atunci cand nu mai am loc de munca pe care-l am acum,si apoi cu timpul vreau un alt job,si gasesc job ca bona ptr copil,pot sa adeveresc ca am specialitatea asta ca am ingrijit copil?
Tarzan2012:

1. Nici chiar asa!? Nu ati inteles bine.
2. - Daca la intrarea in CCC mama era bucatar atunci perioada de CCC este perioada de vechime in specialitatea de bucatar.
- Aceasta expresie se foloseste mai mult pentru personalul din sectoarele militar, de interne si serviciile speciale.
va multumesc pt raspuns deci pot cere la salariu sa imi fie trecut ca si spor de vechime pt ca inainte sa intru in ccc lucrasem doar 2 ani si cu 2 de ccc ar trebui sa beneficiez de 5 % spor?
dar am uitat sa precizez ca lucrez in domeniu public la primarie si sunt functionar public am trecut la aceasta categorie in timpul ccc, ramane valabil sporul de vechime?

Alte discuții în legătură

Spor vechime marybujiuta marybujiuta perioada în care o persoană s-a aflat în ajutor de şomaj,conform Legii 76/2002, perioadă consemnată în carnetul de muncă, constituie vechime în muncă ... (vezi toată discuția)
Ccc = vechime in munca? edyflo edyflo daca intri in CCC dintr-un somaj de studii , perioada in care ai stat in CCC poate fi socotita ca vechime in munca? (vezi toată discuția)
Somajul intrerupe vechimea la sporul de fidelitate? elidiab elidiab Eu am lucrat in inavatamant, profesor suplinitor, acum sunt in CIC. In 1 aprilie treb sa ma introc la munca, dar in invatamant acum nu sunt posturi ... (vezi toată discuția)