avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... spor vechime
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

spor vechime

perioada în care o persoană s-a aflat în ajutor de şomaj,conform Legii 76/2002, perioadă consemnată în carnetul de muncă, constituie vechime în muncă şi se ia în calcul pentru trecerea la o altă tranşă de vechime în muncă ? Fac referire la calculul sporului de vechime care se aplică lunar la salariu şi nu la vechimea pentru pensionare
Cel mai recent răspuns: marybujiuta , utilizator 09:24, 20 Ianuarie 2010
1. Perioada de somaj indemnizat constituie perioada asimilata stagiului de cotizare (vecime in munca) numai pentru pensia de limita de varsta.
2. Nu poate fi considerata vechime in munca pentru acordarea sporului de vechime intrucat in perioada de somaj nu ati prestat munca efectiva.
3. Prin lege anumite perioade nelucrate efectiv sunt luate in calcul pentru acordarea sporului de vechime, ex: perioada CCC pana la varsta de 2 ani.
Buna ziua !
Somajul este considerat stagiu de cotizare pentru calculul pensiei asa cum
si stagiul militar este considerat stagiu de cotizare, dar aceste 2 situatii
nu sunt luate in calcul la sporul de vechime in profesie.
conform art. 15 din Legea 1/1991 "Perioada pentru care o persoană este îndreptăţită să primească ajutor şomaj sau ajutor de integrare profesională constituie vechime în muncă şi în aceeaşi unitate". Plecând de la prevederile acestui articol,persoanelor care au beneficiat de ajutor de şomaj, la revenirea în activitate, le-am luat în calcul această perioadă pentru stabilirea sporului de vechime care se aplică lunar la salariu. La data intrării în vigoare a Legii 76/2002, Legea 1/1991 a fost abrogată. Persoanei mai sus menţionate(beneficiara ajutorului de şomaj conform Legii 1/1991) i se mai iau în calcul perioadele în care a beneficiat de ajutor de şomaj pentru trecerea la altă traşă de vechime în muncă? Dacă nu, vă rog să-mi indicaţi şi baza legală.
1. Daca spuneati de la inceput despre ce e vorba... era mai bine.
2. Pe perioada pana la aparitia Legii 76/2002 se aplica prevederile Legii 1/1991, adica pana in 2002 se iau in calculul vechimii in munca (pentru calculul sporului de vechime) si perioadele de somaj indemnizat.
3. Observati ca in Legea 1/1991 exista si termeni care astazi nu se mai folosesc (ex: vechimea in aceeasi unitate).
cele două întrebări pe care le-am adresat prezintă două situaţii diferite cu care ne confruntăm.
1. o persoană beneficiară de ajutor de şomaj conform Legii 76/2002, mai exact spus a beneficiat de şomaj în 2008 şi acum a depus cerere pentru trecerea la o altă tranşă de vechime în muncă, pentru calculul sporului de vechime lunar.
2. o persoană beneficiară de ajutor de şomaj conform Legii 1/1991, persoană căreia i-am luat în calcul şi perioada de şomaj pentru trecerea la o altă transă de vechime în muncă şi după abrogarea Legii 1/1991, mai clar spus, în anul 2009

Alte discuții în legătură

Somajul de ia in calculul sporului de vechime? MihaelaChirita MihaelaChirita Perioada de somaj este perioada contributiva. Prin urmare este considerata conform legii stagiu de cotizare. Insa la calculul SPORULUI de vechime este luat ... (vezi toată discuția)
Perioada de somaj este considerata vechime in munca? bafo28 bafo28 Buna ziua,sunt in situatia de a fi disponibilizat,somajul este considerat vechime in munca? ...Sau sa incerc sa gasesc un alt loc de munca? Va multumesc ! (vezi toată discuția)
Transe vechime in munca PetronelaA PetronelaA Perioada cat o persoana, actualmente functionar public, a fost in somaj, este considerata vechime in munca pentru trecerea in transa urmatoare de vechime de ... (vezi toată discuția)