avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu CIC tata - angajator problema
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu CIC tata - angajator problema

Buna ziua,
Cand se va naste copilul intentionez sa depun cerere la angajator in cel mai scurt timp pentru a intra in CIC, eu fiind tatal.
Angajatorul meu este obligat sa-mi dea numar de inregistrare pe cerere, sa mi-o aprobe cu aceeasi zi? In cat timp este obligat prin lege (si de care lege) sa-mi elibereze adeverinta necesara la CIC? Daca anunt angajatorul cu 5 zile inainte de nastere de intentie, poate sa gaseasca o chichita pentru a ma da afara in aceste 5 zile?
Am nevoie de certificatul de nastere (iese in ziua a 3-a dupa nastere) sau pot merge cu adeverinta de la medic?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:28, 20 Martie 2012
1. Situatia dvs. este reglementata de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 25
(1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art.2 alin. (1), precum si concediul fara plata prevazut la art. 6 alin. (1) si art. 10 alin. (1) si (2). Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul.
...

Art. 26
(1) Constituie contraventie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2), art. 25 si art. 38 alin.(3) si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.

(2) Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1) si aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de catre organele cu atributii de control ale Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
...

2. Daca aveti probleme cu angajatorul din acest punct de vedere, inclusiv cu neeliberarea adeverintei necesare, sesizati ITM si Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS,) cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte necesare suspendare cic Diana_B Diana_B Buna ziua, As dori sa stiu daca este corect ca angajatorul sa solicite unei angajate care doreste sa intre in cic sa depuna in acest sens cererea de ... (vezi toată discuția)
Reintrare in concediu de crestere copil Raluramo Raluramo Buna ziua, ma aflu in perioada de plata stimulent insertie si doresc sa reintru in concediu de crestere copil de la 1 august. Avand in vedere ca lucrez, desi ... (vezi toată discuția)
Intrerupere preaviz cu concediu medical??apoi cic? raduemy raduemy Buna ziua! As dori daca puteti sa ma luminati intr-o problema. De cateva zile am fost anuntat ca sunt pus pe lista de disponibilizari. Am semnat preavizul dar ... (vezi toată discuția)