avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Invalidare contract de renta viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Invalidare contract de renta viagera

Pentru a evita sa imparta casa parintilor cu sora, dupa decesul acestora, fratele, care locuia cu ei, a facut cu acestia un contract de renta viagera, in schimbul casei, fara a-i spune surorii. Dupa niste ani, in care unul dintre parinti a murit, sora a aflat, intamplator, de contractul sus-mentionat. S-ar mai putea face ceva? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 08:51, 22 Martie 2012
Dreptul de a cere reductiunea liberalitatilor excesive este supus prescriptiei de drept comun (3 ani, in cazul de fata - avand in vedere afirmatia potrivit careia sora a aflat de existenta contractului dupa niste ani, timp in care unul dintre parinti a murit - calculati de la data deschiderii succesiunii, adica de la data decesului parintelui).

Tot ceea ce mai poate face sora pagubita este ca la decesul mamei sa invoce in termen util gratuitatea actului, dar numai in ceea ce priveste cota parte a mamei.
Buna seara. Ce inseamna "termen util" si carei instante trebuie sa se adreseze?
Inainte de implinirea termenului de prescriptie, care este de 3 ani de la data deschiderii succesiunii.

Instanta este cea de la locul deschiderii succesiunii (ultimul domiciliu al defunctului)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota succesorala Costi2017 Costi2017 Buna seara, Tatal meu,detine un apartament proprietate personala,o casa batraneasca si un teren intravilan aferent acesteia,plus un teren extravilan (in ... (vezi toată discuția)
Donatie sau testament? aselajusto aselajusto buna , am un apartament lasat de la parinti mei care ,inca traiesc nu am bani sa fac intabulare sau contract de vanzare cumparare , cum as putea sa procedez ... (vezi toată discuția)
Testament sau ce......? johnnydanut johnnydanut Buna seara ! De curand mama mea a decedat si a ramas doar tata. Inainte de moarte au stabilit ca un teren pe care e casa lor sa-mi revina mie iar altul (de ... (vezi toată discuția)