avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... complet schimbat la fond, expertiza admisa, ulterior ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

complet schimbat la fond, expertiza admisa, ulterior respinsa ca nerelevanta

Prin cerea de chemare in judecata intemeiata pe raspundere delictuala civila
am solicitat autorizarea noastra a reclamantilor la refacerea unei constructii distruse de parati, pe cheltuiala acestora.
Am invocat o exceptie de nelegalitate, a fost admisa in contencios.
Dosarul s-a reluat la judecatorie. Fiind admisa exceptia, instanta a admis cererea noastra de efectuare a expertizei tehnice, obiectul expertizei : stabilirea valorii materialelor si a manoperei necesare refacerii constructiei.
A fost desemnat expert in constructii, l-am platit, s-a terminat raportul de expertiza si s-a dat termen paratelor pentru obiectii.
La termenul urmator judecatoarea a fost inlocuita cu alta noua.
Aceasta nu a mai analizat obiectiile, ci a hotarit ca expertiza deja efectuata nu are relevanta, nefiind formulata o actiune in pretentii.

Am doua intrebari:
1) este corect asa ceva, ca un judecator sa admita o proba, cea cu expertiza, iar ulterior fiind inlocuit, judecatorul nou sa respinga ceea ce a admis deja primul ?
2) in situatia de fata, a fost sau nu corect sa se dispuna efectuarea expertizei?
Cel mai recent răspuns: eugen82 , utilizator 16:32, 23 Martie 2012
M-ati vazut de 3 ori...;)

Schimbarea judecatorului infuienteaza solutia initiala vis a vis de probatiune si judecatorii ulteriori nu se pot juca cu ceea ce au decis predecesorii lor in conditii de contradictorialitate.
Din moment ce un judecator care in conformitate cu principiul contradictorialitatii a hotarat ceva nu este deloc conform CEDO sa schimbe el de la sine putere ceea ce s-a stabilit anterior de un alt judecator.

Vis a vis de continuitatea completului am invocat in civil faptul ca la fiecare termen venea un alt judecator.Am invocat atunci, cand chiar nu doream sa judece acel judecator.
Si toti au pasat dosarul de la unul la altul...
Pana la urma a iesit bine pentru mine dar s-au schimbat multi judecatori...
Se invoca tot felul de aspecte...
in concret in situatia din intrebarea mea cu privire la expertiza deja efectuata si platita ce este de facut?
pot sa solicit in caile de atac anularea incheierii prin care a doua judecatoare a considerat expertiza neconcludenta?
nu, nu poti daca o sa castigi pe fond:D
in caz contrar te poti plange in calea de atac de toate aspectele cauzei..chiar nementionate in sentinta
Sint in recurs dupa apel.
Fondul a fost respins, nu ar fi existat fapta ilicita, a fost luata in considerare o dispozitie a primariei, in motivarea sentintei nu s-a mai ocupat deloc de prejudiciu, etc..., adica cu sau fara expertiza era acelasi lucru.
In apel s-a mentinut hotarirea de fond, nu exista fapta ilicita si punct; nici avocatul pe care l-am avut in apel nu a reactionat, desi noi reclamantii am fost si sintem derutati de povestea asta cu uite expertiza, nu mai trebuie expertiza.
Acum in recurs am invocat exceptia de nelegalitate a dispozitiei primarului, s-a admis in contencios, s-a constatat nelegalitatea , dosarul s-a intors la recurs.
Recursul va fi admis, dar ce se va intimpla cu expertiza?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refacere expertiza recurs scarlet scarlet situatia este in felul urmator: am contestat o expertiza la prima instanta, pentru necitare in termenul legal (dar nu trecusem articolele din c. proc. civila) ... (vezi toată discuția)
Refuz incuviintare proba cu expertiza: recurs? Simona-Niculescu Simona-Niculescu Am urmaƒtoarea problemaƒ : intr-un proces civil (daune), instanta a refuzat sa incuviint›eze proba prin expertiza tehnicaƒ construct›ii. Am solicitat ... (vezi toată discuția)
Procedura civila sca baloisibaloi sca baloisibaloi Cum vedeti solutionarea urmatoarei spete ? As dori si motivarea. Obiect , cerere asigurare de dovezi. Instanta admite cererea si dispune efectuarea unei ... (vezi toată discuția)