Sunt angajata la o firma pe o durata de 6 luni, dupa alte 6 luni. Daca mi se schimba programul, atributiile, activitatea zilnica......pana la incheierea acestor 6 luni, lucrez in noile conditii pana in ultima zi a contractului.............refuz apoi semnarea mai departe a contractului ....pot beneficia/cere firmei sa-mi faca actele pentru somaj?
Da,beneficiezi ca ai 1 an total ( 12 luni),ramane acum sa vezi daca vor ei sa te dea in somaj. Daca zici ca si aceste 6 luni sunt pe perioada determinata si iti expira contractul,poti sa nu mai prelungesti si vei intra in somaj.
Mai bine iti poate explica dl Tudor Valeriu sau freeelis.
Multumesc...Ma gandesc sa refuz in conditiile in care programul mi se schimba (in loc de schimbul I) va fi doar un schimb intermediar (sa zicem)...care imi "incurca" socotelile cu copiii , in sensul ca ar trebui sa-mi anagajez bona , iar remuneratiea e aceeasi.....ptr.mai multe atributii.
Deci atributii mai multe,remuneratie....nimic in plus...in schimb...trebuie sa-mi platesc bona....deci? voi ati ramane in cazul meu?
Intrebarea era,daca se poate legal sa cer sa se faca actele de somaj?.... atat timp cat postul nu se desfiinteaza...doar eu refuz sa merg mai departe in conditiile in care pierd pe toate fronturile.
Daca programul ti se schimba din sch 1 in sch.interimar,inseamna ca ar trebui alt contract! Nu stiu sigur....,iar cu bona tu sti daca angajezi sau nu.
Dar ce varsta are copilul/copii tai ptr a sta bona cu el/ei?
Se poate sa ceri sa te bage in somaj,mai inainte un preaviz,apoi dupa 20 zile intri in somaj,dar daca vrea patronul,nu il poti obliga sa te dea in somaj. Daca nu iti convine programul sau...copii....bona...etc,iti dai demisia,dar nu mai iei somaj!
Parerea mea e sa ramai la munca,cu copilul te poti descurca cu cineva sa aiba grija de el,ca daca intri in somaj...si iti expira somajul....greu mai gasesti loc de munca!
Eu am avut experienta asta,...decizia e a ta in totalitate!
Puteti refuza prelungirea duratei c.i.m. daca indepliniti conditiile pentru somaj ... c.i.m. va inceta de drept la data expirarii duratei pentru care a fost incheiat, astfel incat temeiul de drept al incetarii - art.56 alin.1 lit.i C.mun. - va da posibilitatea de a beneficia de somaj.
Intrebarea era daca refuz un act aditional la CIM, am dreptul (evident in temeiul legii ) sa intru in somaj..?...atat timp cat nu se restructureaza postul...deci pe acelasi post se va angaja pana la urma altcineva.
Daca la 30.04.2012 imi expira contractul pe per.determinata....care ar fi pasii de urmat,ptr.a avea dreptul la somaj? (bineinteles,daca pana atunci nu-mi gasesc altceva de munca).
Ma intereseaza strict legal.....daca mi se termina de drept contractul...anunt verbal?,trebuie sa anunt in scris?sub ce fel?Pot cere in temeiul legii sa mi se acorde actele de somaj?
nu vreau sa incurc nici firma............dar nici eu nu pot merge la munca,doar pentru a plati transportul,gradinita, si dupa ora 17.......inca o bona....o bona la care se presupune ca trebuie sa-i las casa pe mana..... M-as duce degeaba la munca.......Poate se gaseste o persoana care nu are aceleasi obligatii ca si mine in plan personal...atat timp cat ti se spune de la inceput un anumit program...poti accepta sau nu un nou loc de munca in functie de interesul personal.