avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Aparari intimat contestatie le executare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Aparari intimat contestatie le executare

Buna ziua! As avea nevoie de mai multe sfaturi: un amic de-al meu a castigat un proces in urma caruia paratul trebuia sa-i pleteasca suma de 7887,58 lei. S-a dus la executor pentru a incepe executarea silita, ulterior trezindu-se cu contestatie la executare; el nu mai doreste sa apeleze la avocat si nu stie cum sa se apere; contestatorul a contesat printre altele si suma perceputa de executor ca onorariu, aceasta fiind de 5920 lei. M-am uitat pe contestatia introdusa de contestator si am vazut ca nu a precizat nimic legat de taxa de timbru si timbru judiciar; cum poate afla amicul meu daca contestatorul a achitat taxa de timbru si care ar fi sanctiunea pentru faptul ca nu s-a precizat in cererea de contestatie? O ultima curiozitate este legata de faptul ca in contestatie, adresa intimatului este gresita (e trecut alt etaj, dar ap. e corect). Se poate prevala amicul meu de acest aspect? Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 19:52, 23 Noiembrie 2008
1. Daca paratul, avand calitatea de contestator in noul litigiu, este una dintre institutiile publice scutite de plata taxei de timbru si a timbrului judiciar, nu exista sanctiune!
2. Daca paratul trebuie sa le plateasca, o poate face pana la primul termen, daca judecatorul de serviciu i-a primit si inregistrat cererea netimbrata. Amicul dvs. poate afla daca a timbrat contestatia consultand dosarul in arhiva instantei.
3. Sanctiunea pentru o actiune netimbrata este anularea acesteia.
4. Potrivit art. 88, pct. 4 Cod procedura civila, "citatia va cuprinde (...) numele, domiciliul si calitatea celui citat"; mentiunea de la acest punct este prevazuta sub sanctiunea nulitatii absolute.
Eu nu m-as prevala de acest aspect, "domiciliul" nu inseamna "etajul" iar amicul dvs. a primit contestatia la executare si citatia. Chiar daca nu a semnat pentru primirea ei, agentul procedural a afisat citatia, instanta putand pronunta o hotarare si atunci cand procedura de citare cu o persoana fizica este indeplinita prin afisare, intrucat procedura de citare este legal indeplinita. Prezenta in instanta a amicului dvs. acopera acest viciu de procedura; respectiv, este exclus sa te duci si sa spui instantei "procedura de citare cu mine este nula"!
Mult succes!
În condiţiile prevăzute de lege, cererea de chemare în judecată va fi declarată nulă dacă nu este plătită taxa de timbru (art.20 alin.3 din Legea nr.146/1997) sau timbrul judiciar (art.9 alin.2 din OUG nr.32/1995).
Netimbrarea cererii se invocă de către pârât pe cale de excepţie, înaintea oricăror excepţii procesuale, însă ea poate fi invocată şi din oficiu de către instanţa de judecată.
:offtopic:
Ma flateaza faptul ca o persoana cu experienta dvs. este de aceeasi parere cu mine, mai ales ca nu este prima oara cand remarc ca opiniile noastre coincid!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie executare mary_stoica mary_stoica Buna seara, Problema mea este urmatoarea: am formulat contestatie impotriva executarii silite si totodata cerere de suspendare a executarii pana la ... (vezi toată discuția)
Apel atomol atomol Buna ziua ! Reclamantul a pierdut procesul pe fond si a facut apel . Paratul nu poate fi gasit pentru a fi citat .si s-a amanat de 8 ori din cauza asta . Nici ... (vezi toată discuția)
Recursul - primul termen - timbru judiciar Pasare1 Pasare1 Daca la primul termen al recursului Instanta de Judecata constata ca nu a fost platit timbrul Juiciar - taxa pentru recurs poate anula Cererea de Recurs ... (vezi toată discuția)