X are domiciliul la adresa imobil C, unde proprietar este Y, tatal lui X
In 2002 X dobandeste cu drept de cumparare imobilul A
In 2011 X dobandeste cu drept de mostenire de la Y imobilul B
In 2012 X dobandeste cu drept de mostenire de la Y imobilul C unde de altfel X isi are si domiciliul. Imobilul A si C sunt pe raza aceleasi primarii P1, B pe raza altei primarii P2 (cred ca oricum asta e irelevant).
Intrebare concreta:
Trebuia X in 2010 sa mearga la primaria P1 sa declare imobilul A pentru impozitare suplimentara (tinanad cont ca avea domiciliul la C unde nu era proprietar)?. In OUG sunt obligate "Persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri", iar in acel moment X era proprietar doar asupra imobilului A.
Pe de alta parte in 2011 X se duce la primaria P2 pentru impunerea imobilului B. Acolo i se spune ca imobilul B nu pica sub incidenta OUG 59/2010 fiind dobandint prin mostenire.
X trebuie sa mearga acum la P1 cu declaratia de impunere pentru C. Care e ordinea de impozitare, tinand cont ca in momentul de fata imobilul C unde are X domiciul e ultimul dobandit?
Nu prea inteleg de ce va intereseaza ordinea impozitarii, atata timp cat imobilele C si B au fost obtinute prin succesiune si implicit nu intra sub incidenta prevederilor OUG 59/2010...
art 252 alin (2) Cod Fiscal: " (2) Nu intră sub incidenţa alin. (1) - impozitul majorat- persoanele fizice care deţin în proprietate clădiri dobândite prin succesiune legală."
Daca am inteles speta corect, in momentul de fata sunteti proprietarul a trei imobile pentru care datorati impozit nemajorat, ultimele doua fiind dobandite prin succesiune.
Ceea ce ar putea fi de interes in privinta imobilului C este aplicarea art.77 ind.1 alin (3) Cod Fiscal, care prevede:
(3) Pentru transmisiunea dreptului de proprietate si a dezmembramintelor acestuia cu titlul de mostenire nu se datoreaza impozitul prevazut la alin. (1), daca succesiunea este dezbatuta si finalizata în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. În cazul nefinalizarii procedurii succesorale în termenul prevazut mai sus, mostenitorii datoreaza un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.
Calculul si virarea impozitului incumba notarului care a finalizat succesiunea, Dvs. putand sa intrati in posesia actului de proprietate doar in urma virarii acestui impozit, sau exceptarii, dupa caz .
Problema mea e legata strinct de faptul ca in momentul de fata X are domiciliul la adresa imobilului C, iar imobilul A (chiar daca este primul dobandit e dobandit cu titlu de cumparare), fiind in acest moment in proprietatea unei persoane cu mai multe imobile, fiind diferit de adresa de domiciliu si nefiind dobandit cu titlu de mostenire.
Impozit pe cladiri
miha5
Stiu ca in anii precedenti daca am mai multe cladiri- in cazul meu 7 apatamente si 3 case- eram scutita de plata impozitului majorat daca aveam contracte de ... (vezi toată discuția)
Impozit cladire
Suzette
Sunt coproprietar la un apartament cumparat impreuna cu sotul si coproprietar in procent de 50% cu mama mea in urma succesiunii dupa decesului tatalui meu.
... (vezi toată discuția)