mscutelnicu a scris:
Aha. Eu ma gindeam k purtarea in continuare a numelui M de catre fosta sotie este un drept pe care ea l-a pierdut odata cu hotarirea de divort. Ca atare, atita vreme cit se pot invoca exceptii de procedura pentru nume scrise gresit... etc, aici avem o actiune si o citatie din partea unei persoane care nu exista (dna M), daca privim dpdv al atributulelor de identificare a persoanei fizice. Ea n-are decit sa faca rectificarile cuvenite si apoi sa revina cu o noua actiune in care sa figureze ca dna G. In tot cazul, merita incercat... ca motiv de aminare. Multumesc , topdan
1. Daca hotararea judecatoreasca este definitiva, irevovabila si investita cu formula executorie prevazuta de art. 269 Cod procedura civila, dna. M nu mai are voie sa poarte in continuare acest nume, trebuia sa respecte hotararea si sa faca modificarile in actele de stare civila. Daca nu a facut modificarile, fostul sot o poate obliga sa le faca, pe calea executarii silite.
2. Dispozitiile art. 88 si 100 din Cod procedura civila, dispozitii care sanctioneaza cu nulitatea absoluta citatia si dovada de indeplinire a procedurii de citare
nu sunt aplicabile daca actiunea este facuta de doamna M. Agentul procedural a intocmit actele scriind numele trecut de reclamanta in actiune!
3. Calitatea procesuala activa presupune identitatea intre persoana care pretinde un drept si cea care introduce cererea de chemare in judecata referitor la acest drept.
Avand in vedere cele expuse mai sus, achiesez la opinia exprimata de dl. avocat top dan, si apreciez ca
nu exista temei legal pentru invocarea exceptiei lipsei calitatii procesuale active a doamnei M.