avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 380 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... este exceptie de procedura?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

este exceptie de procedura?

Buna seara! Va supun atentiei urmatoarea speta: in 2007, instanta desface casatoria sotilor M, iar in privinta numelui dispune ca sotia sa revina la cel purtat anterior, G., cu obligatia „de a face cuvenitele modificari in actele de stare civila”. Acum citeva zile, dl M. primeste citatie in calitate de parat in procesul de partaj deschis de fosta sotie, observand ca actiunea de impartire a bunurilor este formulata de reclamanta sub numele de M, la fel cum apare si pe citatie. Poate invoca exceptia de procedura, ca si cum actiunea ar proveni de la o persoana fara calitate, si sub ce forma? Credeti ca e doar o speculatie cu eventuale sanse de reusita sau chiar un motiv intemeiat de respingere a actiunii reclamantei? Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:55, 23 Noiembrie 2008
Fosat sotie trebuia sa faca modificarile in actele de stare civila in 30 de zile de la data raminerii definitive si irevocabile a sentintei de divort. Daca nu a facut acest lucru si actul de identitate este pe numele luat in casatorie atunci nu se poate invoca o atare exceptie, cu totul alta ar fi situatia daca are act de identitate cu numele avut inainte de casatorie si ar folosi numele din casatorie in cadrul partajului, numai ca si in acest caz ar putea face precizarule necesare. Nu prea ar fi o exceptie .
Aha. Eu ma gindeam k purtarea in continuare a numelui M de catre fosta sotie este un drept pe care ea l-a pierdut odata cu hotarirea de divort. Ca atare, atita vreme cit se pot invoca exceptii de procedura pentru nume scrise gresit... etc, aici avem o actiune si o citatie din partea unei persoane care nu exista (dna M), daca privim dpdv al atributulelor de identificare a persoanei fizice. Ea n-are decit sa faca rectificarile cuvenite si apoi sa revina cu o noua actiune in care sa figureze ca dna G. In tot cazul, merita incercat... ca motiv de aminare. Multumesc , topdan
Eu cred ca merita sa incecati ridicarea exceptiei lipsei calitatii procesuale, intrucat de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii de divort aceasta isi produce efectele.
Va multumesc amandurora pt. raspunsuri
mscutelnicu a scris:

Aha. Eu ma gindeam k purtarea in continuare a numelui M de catre fosta sotie este un drept pe care ea l-a pierdut odata cu hotarirea de divort. Ca atare, atita vreme cit se pot invoca exceptii de procedura pentru nume scrise gresit... etc, aici avem o actiune si o citatie din partea unei persoane care nu exista (dna M), daca privim dpdv al atributulelor de identificare a persoanei fizice. Ea n-are decit sa faca rectificarile cuvenite si apoi sa revina cu o noua actiune in care sa figureze ca dna G. In tot cazul, merita incercat... ca motiv de aminare. Multumesc , topdan

1. Daca hotararea judecatoreasca este definitiva, irevovabila si investita cu formula executorie prevazuta de art. 269 Cod procedura civila, dna. M nu mai are voie sa poarte in continuare acest nume, trebuia sa respecte hotararea si sa faca modificarile in actele de stare civila. Daca nu a facut modificarile, fostul sot o poate obliga sa le faca, pe calea executarii silite.
2. Dispozitiile art. 88 si 100 din Cod procedura civila, dispozitii care sanctioneaza cu nulitatea absoluta citatia si dovada de indeplinire a procedurii de citare nu sunt aplicabile daca actiunea este facuta de doamna M. Agentul procedural a intocmit actele scriind numele trecut de reclamanta in actiune!
3. Calitatea procesuala activa presupune identitatea intre persoana care pretinde un drept si cea care introduce cererea de chemare in judecata referitor la acest drept.
Avand in vedere cele expuse mai sus, achiesez la opinia exprimata de dl. avocat top dan, si apreciez ca nu exista temei legal pentru invocarea exceptiei lipsei calitatii procesuale active a doamnei M.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

proces pentru reincredintare minora sicorn sicorn Buna seara, am avut un proces pentru reincredintare minora iar la al doilea termen avocatul paratei a invocat lipsa calitatii procesuale pasive a mamei ... (vezi toată discuția)
Revenirea la numele anterior conform hotaririi de divort marianna9 marianna9 Fostul sot a introdus divort, cerind ca eu sa revin la numele avut inaintea casatoriei. Hotarirea a ramas definitiva si irevocabila, numai ca, in timpul ... (vezi toată discuția)
Acte dupa divort diana2010 diana2010 buna ziua, problema mea este urmatoarea , in 2008 am divortat si pana in prezent nu am schimbat actele , muncind in prezent in anglia, acum am revenit in ... (vezi toată discuția)