avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am 3 intrebari punctuale cu privire la metoda de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am 3 intrebari punctuale cu privire la metoda de calcul a restantelor

Buna ziua,

Am 3 intrebari punctuale cu privire la metoda de calcul a restantelor. Legea 230/2007 (si metodologia de aplicare) sunt laconice la acest capitol. Pentru a intelege mai bine ceea ce doresc sa aflu voi da la fiecare punct cate un exemplu (fictiv).

(1) Conform legii penalitatile sunt de maxim 0.2%/zi. Acestea se calculeaza pentru sumele restante de la penultima data de afisare a listei pana la ultima data de afisare.

Exemplu:

Fam. Ionescu are afisata pe lista din Octombrie 2008 (afisata pe data de 15.10.2008) o Restanta de 100 lei si Penalizare Luna (0.2%) de 10 lei.

Pe lista din Noiembrie (care se afiseaza pe data de 15.11.2008) Fam. Ionescu va avea o restanta calculata dupa cum urmeaza:

( 100 lei (Restanta) * 0.2/100 (procentul) ) * 30 (numarul de zile de la data de 15.10.2008 pana la data de 15.11.2008)

Conform algoritmului de mai sus Fam. Ionescu va avea afisata pe lista din 15.11.2008: Restanta: 100 lei, Penalizare Luna: 6 lei, Pen. Anterioara: 10 lei, Penalizare Total: 16 lei; Total cu Pen.: 116 lei.
(nu am mai pus celelalte sume pentru simplificare; cifrele sunt rotunde pentru simplificare)

Este corecta aceasta metoda de calcul? Daca nu, care metoda de calcul se aplica? (argumente, exemple)

(2) In cazul in care Fam. Ionescu achita o parte din restante, cum se recalculeaza sumele datorate?

Exemplu (pe baza datelor de mai sus):

Fam. Ionescu achita pe data de 25.10.2008 suma de 50 lei. Calculul restantelor va fi dupa cum urmeaza:

- intre 15.10.2008 - 25.10.2008 se calculeaza penalizare 0.2% / zi pentru o restanta de 100 lei;
- intre 25.10.2008 - 15.11.2008 se calculeaza penalizare 0.2% / zi pentru o restanta de 50 lei.

In acest caz vom avea afisata pe lista din 15.11.2008: Restanta: 50 lei, Penalizare Luna: 4 lei, Pen. Anter. 10 lei, Penalizare Total: 14 lei, Total cu Pen.: 64 lei.

Este corecta aceasta metoda de calcul? Daca nu, care metoda de calcul se aplica? (argumente, exemple)

(3) Aceasta intrebare este derivata din (2): In momentul in care se face o plata partiala (care nu acopera intreaga datorie) ce se scade?

Exemplu:

Fam. Ionescu are la data de 15.10.2008 o Restanta de 100 lei si Penalizare Totala de 14 lei, in Total: 114 lei. Fam. Ionescu achita 40 lei. Cum se va scadea aceasta suma?

a. se va scadea prioritar din Restanta, devenind Restanta noua: 60 lei, Penalizare Totala: 14 lei (neschimbat, nu se reduce), Suma Totala: 74 lei.
b. se va scadea proportional cate 50% atat din restanta cat si din penalizare totala?
c. se aplica o alta metoda de calcul? (puteti da o explicatie, exemple?)

Va multumesc. // rog trolii (se stiu ei) sa nu se amestece!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:37, 26 Noiembrie 2008
felix34 a scris:

elga50 a scris:

Ce inseamna "dupa caz in max 20 zile"?
textul de lege respectiv apartine guvernului, fiind HG (hotarirre de guvern), nu al unuuia dintre noi.
logica iar este defecta, se pare
Cotele de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, calculate pentru fiecare proprietar din condominiu, vor fi achitate de acestia , dupa caz , in termen de maximum 20 de zile de la data afisarii listei de plata
dupa caz = intre 1 si 20 zile, dupa caz, in functie de finantele si timpul fiecaruia
e greu, nu-i asa ? :P

Intradevar e greu d-le. Oare intre 1 si 20 de zile nu este si 15 zile?! Ce parere aveti? Acum va mai este greu?
Ca sa intelegeti de unde provin cele 45 zile va trimit unde doriti dv o hotarare a adunarii generale prin care s-a stabilit ca acel termen care e stipulat in lege de maxim 20 zile a fost stabilit la 15 zile. E conform legii sau nu se intelege? 15 zile de la data afisarii plus 30 zile obligatorii de data aceasta prin lege fac 45 zile. La orice asociatie in functie de hotararea adunarii generale calculul penalizarilor poate fi facut dupa minim 30 zile sau maxim 50 zile in functie de cum stabilim acel "maximum 20 zile de la data afisarii" pentru ca celelalte 30 zile sunt obligatorii.
Scuze pentru incercarea de a fi prea clar!
Ultima modificare: Duminică, 23 Noiembrie 2008
Adriantot, moderator
cred ca ati reusit sa confundati marfa cu ambalajul. legea spune ca locatarul poate plati in maximim 20 de zile. asta nu inseamna ca legiuitorul (parlamentul si/sau guvernul) a lasat la latitudinea adunarii generale a asociatiei sa stabileasca acest termen intre 1 si 20 de zile. daca la dvs s-a luat aceasta decizie in adunarea generala, aceasta hotarire este ILEGALA
imi puteti trimite o astfel de hotarire si pt 19 zile, ca tot ILEGALA ramine. sint nevoit sa repet textul de lege, poate reusiti sa-l intelegeti atit dvs, cit si elga50
hg1588/2007:

Art. 25. - (1) Cotele de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, calculate pentru fiecare proprietar din condominiu, vor fi achitate de acestia, dupa caz, in termen de maximum 20 de zile de la data afisarii listei de plata, data care trebuie sa fie inscrisa in lista de plata respectiva.
vedeti undeva ca adunarea generala poate modifica acest termen maxim de 20 de zile ?
dupa logica dvs, adunarea generala hotaraste ca acest termen sa fie de 2 sau 3 zile, este legal , ca tot intre 1 zi si 20 de zile este cuprins ?#-o
Ultima modificare: Duminică, 23 Noiembrie 2008
ContSters61266, utilizator
Termenul scadent pentru plata cotei de intretinere este stipulat in Statutul asociatiei, pe baza hotararii adunarii generale si el poate fi si de 3 zile, daca asa vrea aociatia. Ce este impus de legislatia in vigoare si obligatoriu de tinut cont este maximul de 20 de zile al termenului scadent si perioada de 30 zile, perioada de gratie, scursa de la termenul scadent, dupa care se pot percepe penalizari.
elga50 a scris:

Termenul scadent pentru plata cotei de intretinere este stipulat in Statutul asociatiei, pe baza hotararii adunarii generale si el poate fi si de 3 zile, daca asa vrea aociatia. Ce este impus de legislatia in vigoare si obligatoriu de tinut cont este maximul de 20 de zile al termenului scadent si perioada de 30 zile, perioada de gratie, scursa de la termenul scadent, dupa care se pot percepe penalizari.
chiar daca termenul scadent este stipulat in statut, acesta trebuie modificat astfel incit SA RESPECTE LEGEA, nu legea sa respecte statutul asociatiei. se pare ca nu aveti niste notiuni elementare de drept, astfel incit nu cunoasteti acest fapt
Legea 230/2007 , Art. 49. -
(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile(nota mea: adica cel putin 30 zile inseamna si 31 si 32, etc asa cum hotaraste asociatia) care depăşeşte termenul stabilit pentru plată( oare de ce nu e scris in lege ca acest termen este fix 20 de zile?!- aveti raspunsul in articolul urmator), fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice ( maxim 20 inseamna 0,1,2...19,20 asa cum hotaraste asociatia- oare de ce nu este fix 20 zile de la afisare?? Daca pun termen de plata 25 zile incalc sau nu legea? Dar daca asociatia hotaraste 15 zile T.P. cu aprobarea adunarii generale statutatra, mai incalc legea?
Eu cred ca avem dreptul legal sa hotaram in adunarea generala ca termenul de plata sa fie de zero pana la maxim 20 zile, legat si de fondul de rulment al asociatiei, iar calcularea penalizarilor sa se faca dupa 30 sau mai multe zile de intarziere tot prin hotararea adunarii generale. Legea ne-a dat posibilitatea in aceste plaje sa decidem noi. Daca stabilim un termen de plata mai mare de 20 zile incalcam lege ca si in situatia cand am vrea sa calculam penalizari pentru datoriile sub 30 zile.

Alte discuții în legătură

Precizari art 49 - 230/2007 - sistemul propriu de penalizari IIC IIC Buna ziua, Am nevoie de ajutorul vostru pentru a lamuri o chestie simpla, dar pentru care am nevoie de o confirmare a celor mai cu experienta. Legea ... (vezi toată discuția)
Afisare intretinere mnmgfd mnmgfd Va rog sa imi spuneti cate zile trebuie afisata intretinerea la vizier? Multumesc! (vezi toată discuția)
Calcul penalitati intretinere stelut stelut Buna ziua! Sunt proprietar intr-un ap. al unei Asociatii de proprietari. Data scadenta pt. plata intretinerii aferente lunii ianuarie a fost 29 februarie. ... (vezi toată discuția)