avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am 3 intrebari punctuale cu privire la metoda de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am 3 intrebari punctuale cu privire la metoda de calcul a restantelor

Buna ziua,

Am 3 intrebari punctuale cu privire la metoda de calcul a restantelor. Legea 230/2007 (si metodologia de aplicare) sunt laconice la acest capitol. Pentru a intelege mai bine ceea ce doresc sa aflu voi da la fiecare punct cate un exemplu (fictiv).

(1) Conform legii penalitatile sunt de maxim 0.2%/zi. Acestea se calculeaza pentru sumele restante de la penultima data de afisare a listei pana la ultima data de afisare.

Exemplu:

Fam. Ionescu are afisata pe lista din Octombrie 2008 (afisata pe data de 15.10.2008) o Restanta de 100 lei si Penalizare Luna (0.2%) de 10 lei.

Pe lista din Noiembrie (care se afiseaza pe data de 15.11.2008) Fam. Ionescu va avea o restanta calculata dupa cum urmeaza:

( 100 lei (Restanta) * 0.2/100 (procentul) ) * 30 (numarul de zile de la data de 15.10.2008 pana la data de 15.11.2008)

Conform algoritmului de mai sus Fam. Ionescu va avea afisata pe lista din 15.11.2008: Restanta: 100 lei, Penalizare Luna: 6 lei, Pen. Anterioara: 10 lei, Penalizare Total: 16 lei; Total cu Pen.: 116 lei.
(nu am mai pus celelalte sume pentru simplificare; cifrele sunt rotunde pentru simplificare)

Este corecta aceasta metoda de calcul? Daca nu, care metoda de calcul se aplica? (argumente, exemple)

(2) In cazul in care Fam. Ionescu achita o parte din restante, cum se recalculeaza sumele datorate?

Exemplu (pe baza datelor de mai sus):

Fam. Ionescu achita pe data de 25.10.2008 suma de 50 lei. Calculul restantelor va fi dupa cum urmeaza:

- intre 15.10.2008 - 25.10.2008 se calculeaza penalizare 0.2% / zi pentru o restanta de 100 lei;
- intre 25.10.2008 - 15.11.2008 se calculeaza penalizare 0.2% / zi pentru o restanta de 50 lei.

In acest caz vom avea afisata pe lista din 15.11.2008: Restanta: 50 lei, Penalizare Luna: 4 lei, Pen. Anter. 10 lei, Penalizare Total: 14 lei, Total cu Pen.: 64 lei.

Este corecta aceasta metoda de calcul? Daca nu, care metoda de calcul se aplica? (argumente, exemple)

(3) Aceasta intrebare este derivata din (2): In momentul in care se face o plata partiala (care nu acopera intreaga datorie) ce se scade?

Exemplu:

Fam. Ionescu are la data de 15.10.2008 o Restanta de 100 lei si Penalizare Totala de 14 lei, in Total: 114 lei. Fam. Ionescu achita 40 lei. Cum se va scadea aceasta suma?

a. se va scadea prioritar din Restanta, devenind Restanta noua: 60 lei, Penalizare Totala: 14 lei (neschimbat, nu se reduce), Suma Totala: 74 lei.
b. se va scadea proportional cate 50% atat din restanta cat si din penalizare totala?
c. se aplica o alta metoda de calcul? (puteti da o explicatie, exemple?)

Va multumesc. // rog trolii (se stiu ei) sa nu se amestece!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:37, 26 Noiembrie 2008
adriantot a scris:

Legea 230/2007 , Art. 49. -
(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile(nota mea: adica cel putin 30 zile inseamna si 31 si 32, etc asa cum hotaraste asociatia) care depăşeşte termenul stabilit pentru plată( oare de ce nu e scris in lege ca acest termen este fix 20 de zile?!- aveti raspunsul in articolul urmator), fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice ( maxim 20 inseamna 0,1,2...19,20 asa cum hotaraste asociatia- oare de ce nu este fix 20 zile de la afisare?? Daca pun termen de plata 25 zile incalc sau nu legea? Dar daca asociatia hotaraste 15 zile T.P. cu aprobarea adunarii generale statutatra, mai incalc legea?
Eu cred ca avem dreptul legal sa hotaram in adunarea generala ca termenul de plata sa fie de zero pana la maxim 20 zile, legat si de fondul de rulment al asociatiei, iar calcularea penalizarilor sa se faca dupa 30 sau mai multe zile de intarziere tot prin hotararea adunarii generale. Legea ne-a dat posibilitatea in aceste plaje sa decidem noi. Daca stabilim un termen de plata mai mare de 20 zile incalcam lege ca si in situatia cand am vrea sa calculam penalizari pentru datoriile sub 30 zile.

am impresia ca dvs cititi mesajele din 3 in 3, daca ati reusit sa sariti mesajul EXPLICIT postat de mine Duminica, 23 Noiembrie 2008, 11:43 , asa ca MA VAD NEVOIT SA REPET INTREAGA EXPLICATIE, POATE REUSITI SA O INTELEGETI:
iata ce spune hg1588/2007:

Art. 25. - (1) Cotele de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, calculate pentru fiecare proprietar din condominiu, vor fi achitate de acestia, dupa caz, in termen de maximum 20 de zile de la data afisarii listei de plata, data care trebuie sa fie inscrisa in lista de plata respectiva.

de asemeni, legea 230/2007 prevede :

Art. 49.- (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.

in concluzie :
20 zile - termenul maxim de plata de la data afisarii intretinerii
30 zile - nr de zile dupa termenul maxim de la termenul stabilit pt plata, dupa care se aplica penalizari
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
50 zile de la data afisarii cotelor de intretinere, termen dupa care se aplica penalizarile
pentru documentare, a se vedea articolele in cauza aflate la linkurile :
www.avocatnet.ro/con ...
www.avocatnet.ro/con... >

ESTE CHIAR ASA GREU DE INTELES, SAU TREBUIE SA VA DESENEZ ?#-o
CITITI CU ATENTIE CELE SCRISE, CU MINTEA LIMPEDE, NU LA UN PAHAR DE BAUTURA SAU LA UN MECI DE FOTBAL SAU LA O PARTIDA DE SEX/DRAGOSTE :P

PS una din atributiile presedintelui este "respectarea legii". administrarea condominiilor se supun legilor romaniei, iar hotaririle asociatiei nu vor deveni NICIODATA legi
adriantot a scris:

(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice ( maxim 20 inseamna 0,1,2...19,20 asa cum hotaraste asociatia- oare de ce nu este fix 20 zile de la afisare?? Daca pun termen de plata 25 zile incalc sau nu legea? Dar daca asociatia hotaraste 15 zile T.P. cu aprobarea adunarii generale statutatra, mai incalc legea?
Eu cred ca avem dreptul legal sa hotaram in adunarea generala ca termenul de plata sa fie de zero pana la maxim 20 zile, legat si de fondul de rulment al asociatiei, iar calcularea penalizarilor sa se faca dupa 30 sau mai multe zile de intarziere tot prin hotararea adunarii generale. Legea ne-a dat posibilitatea in aceste plaje sa decidem noi. Daca stabilim un termen de plata mai mare de 20 zile incalcam lege ca si in situatia cand am vrea sa calculam penalizari pentru datoriile sub 30 zile.

DA. INCALCATI LEGEA
HG 1588/2007 Art. 25. - (1) Cotele de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, calculate pentru fiecare proprietar din condominiu, vor fi achitate de acestia, dupa caz, in termen de maximum 20 de zile de la data afisarii listei de plata, data care trebuie sa fie inscrisa in lista de plata respectiva.

ati gasit cumva in acest text legislativ emis de GUVERNUL ROMANIEI, aprobat de PARLAMENTUL ROMANIEI si validat de PRESIDENTIA ROMANIEI, vreo notificare prin care sa dea dreptul asociatiilor de proprietari sa modifice acest termen ?
fiind un act juridic emis de cele 3, ESTE OBLIGATORIU SA FIE RESPECTAT de catre asociatiile de proprietari, de presedintele, administratorul, comitetul executiv si adunarea generala a asociatiei in cauza

care parte nu o intelegeti ?:foottap:

Deci pana la urma topic-ul s-a blocat la discutia cu nr. de zile... in rest totul este OK!
Bun, felix34 este clar, ai citat corect articolele de lege care se refera la faptul ca asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari. Aici consideram noi ca cele 3 entitati de care pomeneai mai sus ne-au dat dreptul, nu sa modificam termenul de 20 de zile, ci sa ne incadram in acest interval! Deci putem intelege ca asociatia mea poate avea un sistem de penalizari diferit de asociatia de peste stada? Si sigur un alt sistem decat la asociatia dvs. Eu zic ca da si adriantot a observat corect faptul ca legiuitorul chiar asa a dorit acest lucru. Vedeti cum sta treaba? Daca atat art. 49, alin. 2 din L 230, cat si art. 25(1) din HG 1588 prevad ca termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei este de maximum 20 de zile calendaristice, pai chiar asa trebuie inteles:intervalul 1-20, dupa care vine partea din art. 49(1) care stabileste ca " penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata..." Daca se specifica ca termenul este minim 20 de zile, atunci sigur ca situatia era alta (chestii cu intervale).
Cum este situatia la noi: am tot discutat in com. executiv pana s-a hotarat si aprobat in AG termenul de 15+30, deci dupa trecerea celor 45 de zile de la afisare, se puteau calcula penalizari. Acest lucru a functionat pana anul trecut cand in urma unor discutii cu seful serv. As. prop. din primarie, ref. desigur la nr. de zile dupa care se pot aplica penalizari, ne-a sugerat sa aprobam in AG ca acest interval sa fie de o zi, pentru ca legea permite acest lucru, cu conditia sa fie trecute pe listele de plata atat data afisarii cat si data scadenta. In acest fel, cu prilejul AG de anul acesta s-a discutat si aprobat acest lucru, astfel ca in momentul de fata proprietarul are la dispozitie pentru asi achita debitul o perioada de 1+30 de zile (acesta perioada coincide in general cu perioada de afisare a listei de plata), dupa care i se calculeaza penalizari.
Insa, asa cum afirma si elga50, lucrul abia acum incepe sa devina greu... Sigur, cine are programe informatice specializate este fericit, cine nu trebuie sa faca acest calcul manual, ceea ce este foarte greu. Noi ne-am confectionat o "abaca", in care am inscris data afisarii+31, rezultand data de la care se pot calcula penalizari.
Pana la urma ne vom orienta spre un program specializat de calculare si repartizare a cotelor de contributie la asociatie - sunt cateva pe piata, astfel incat in orice moment sa stim cum stam cu penalizarile fiecarui proprietar.
Mult mai bine ar fi ca fiecare proprietar sa-si achite la timp aceste obligatii, insa sunt situatii si situatii. Este foarte, foarte greu! Insa, observatie personala: in general nu cei cu posibilitati materiale modeste sunt restantieri, ci din contra...
Ce are d-le felix34 subiectul in discutie cu sexualitatea, alcoolul, fotbalul. POate mai degraba cu nebunia lupului si muscatura de capra!
Daca nu puteti accepta si alte opinii sau interpretari ale textelor de lege e treba dv. Eu nu pot sa ma aliniez ca in regimurile totalitare la parerea dv numai pentru ca repetati citatele pe care le-am invocat si eu. Nu ma puteti obliga sa am aceeasi opinie cu dv. Mi se pare ca incepem sa avem o tara libera.
Ati auzit de legea 203/2007 Art. 26.? - Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociaţiei de proprietari ori este de natură să producă daune intereselor proprietarilor, aceştia pot ataca în justiţie respectiva hotărâre, în termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Acţionarea în justiţie nu întrerupe executarea hotărârii decât în cazul în care instanţa dispune suspendarea acesteia.
Asadar si daca adunarea generala ar adopta o hotarare contrara legii ... tot se aplica acea hotarare pana e suspendata de instanta , dar intre timp este legala!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Precizari art 49 - 230/2007 - sistemul propriu de penalizari IIC IIC Buna ziua, Am nevoie de ajutorul vostru pentru a lamuri o chestie simpla, dar pentru care am nevoie de o confirmare a celor mai cu experienta. Legea ... (vezi toată discuția)
Afisare intretinere mnmgfd mnmgfd Va rog sa imi spuneti cate zile trebuie afisata intretinerea la vizier? Multumesc! (vezi toată discuția)
Calcul penalitati intretinere stelut stelut Buna ziua! Sunt proprietar intr-un ap. al unei Asociatii de proprietari. Data scadenta pt. plata intretinerii aferente lunii ianuarie a fost 29 februarie. ... (vezi toată discuția)