Am primit in posta un proces-verbal de contraventie referitor la depasirea limitei de viteza admise in trafic.
Problema e urmatoarea:
Procesul verbal era scris in data de 07.08.2011, in care se constata contraventia "savarsita" in data de 07.11.2011! #-o (asta de intampla prin octombrie 2011).
Procesul verbal l-am primit inainte de data "savarsirii" contraventiei. :-/
Mai mult de atat, sanctiunea primita e calculata inmultind punctele de penalizare cu valoarea unui punct de amenda real (in locul numarului de puncte de amenda cu valoarea punctului de amenda). Astfel, nici macar suma amenzii nu corespunde prevederilor legii.
In plus, masina fiind de la firma unde lucrez, in niciuna din datele indicate in procesul-verbal, nu se afla in posesia mea!
Toate aceste fapte le-am mentionat clar in plangerea depusa la judecatoria Carei, ca mai apoi sa citesc pe site ca plangerea a fost respinsa!
Am fost la judecatorie sa vad dosarul, unde motivatia respingerii plangerii e ca fiind nefondata, si ca "procesul-verbal de constatare din data de 7 august prin care se constata (in octombrie) contraventia din 7 noiembrie ramane valabil".
Se observa in dosar de nenumarate ori aceasta neconcordanta a datelor, si cu toate acestea, plangerea a fost respinsa. Ba mai mult, se continua cu "prezicerea viitorului" chiar si in motivarea respingerii plangerii. Iar acest lucru e notat ca fiind irevocabil.
Acum, intrebarea mea este: in Carei timpul se masoara diferit? Legislatia in vigoare prevede aplicarea de sanctiuni in mod profilactic? Ce valoare are in lei un punct de penalizare? :-/
Dar lasand gluma la o parte, ce e de facut in acest caz, deoarece e absurd sa fiu tras la raspundere pentru o fapta care va urma sa o comit (la data respectiva).
Ce cai de atac am?
Din pacate sentinta instantei este definitiva si irevocabila de la data pronuntarii, prin urmare nu mai poate fi atacata cu recurs.
Hotararile irevocabile nu se mai comunica.
Art. 118. - Oug.195/2002
(1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data pronunţării hotărârii judecătoreşti.
___________
Alineatul (2) a fost modificat prin punctul 1. din Legea nr. 202/2010 începând cu 25.11.2010.
(3) Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin. (1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care va efectua menţiunile în evidenţe şi îi va restitui permisul de conducere.
(31) Hotărârea judecătorească prin care judecătoria soluţionează plângerea este definitivă şi irevocabilă.
___________
Alineatul (31) a fost introdus prin punctul 2. din Legea nr. 202/2010 începând cu 25.11.2010.
(4) În termen de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.
___________
Alineatul (4) a fost modificat prin punctul 3. din Legea nr. 202/2010 începând cu 25.11.2010.
(5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.
___________
Art. 118. a fost modificat prin punctul 57. din Ordonanţa de urgenţă nr. 69/2007 începând cu 29.06.2007.
Sa inteleg ca justitia nu mai are nici un rol in tara asta, si eu trebuie sa platesc o amenda pentru o fapta care va urma sa o comit??? Data primirii PV este in octombrie, constatarea s-a facut in august si fapta urma sa se petreaca in noiembrie!
Asta ii justitie sau un roman SF???