avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 380 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Controale la societatile comerciale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Controale la societatile comerciale

Buna seara! As avea mare nevoie de cateva sfaturi! Am auzit ca daca ai o societate comerciala si esti ,,mic'' si fara ,,spate''asigurat,vin in control diferiti inspectori care ,daca nu le dai ,,dreptul'',iti gasesc ,,nod in papura'' si iti dau amenzi de zeci ,chiar sute de milioane. Degeaba! Doar ca sa-si faca planul la amenzi!!. Sa inteleg ca oricat de corecta as fi si in perfect acord cu legislatia ,tot as fi amendata? este posibil?!
Daca imi deschid in mediul rural un magazin general( PFA), unde comercializez si ceva produse alimentare ambalate( pufuleti,cafea,bauturi, tigari) ce trebuie sa fac si sa am grija pentru a evita situatia unei amenzi fara motiv real ? Mai ales ca nu as avea bani sa platesc o eventuala amenda cand eu abia am inceput afacerea.
Astept cu incredere un raspuns de la cineva! multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: yaguaro_1st , utilizator 04:44, 24 Martie 2012
Buna,
In primul rand ai grija sa declari punctul de lucru la admnistratia financiara, declara salariatii prin declaratia 010 si stabileste forma de impozitare (impozit pe venit sau impozit pe profit).
Pentru un magazin cu amanuntul forma de impozitare recomandata este pe profit, zic eu.
Daca tot esti la ANAF achizitionezi si registrul unic de control si registrul de evidenta fiscala.
Tot acolo declari adaosul comercial practicat de unitatea ta, faci copie de pe aceste, de pe CUI si certificatul constatator, de pe contractul CU salubrizarea, autorizatia de la sanepid, de la deratizare si le pui la loc vizibil pe perete.
Trebuie sa ai carnete de sanatate si pentru aceasta trebuie sa faci un contract cu un cabinet de medicina muncii.
Sa ai contract cu o firma de deratizare-dezinfectie, o firma de salubritate, casa de marcat si contract cu o firma de service pentru casa de marcat. Referitor la casa de marcat produsele din magazin vor trebui introduse in casa de marcat si va trebui sa emiti bonuri pe produse, dar daca ai service asigurat se va rezolva de catre ei.
Toata marfa din magazin trebuie sa aiba acoperire in acte si preturile din raft sa corespunda cu cele de pe NIR-uri.
La momentul controlului banii din casa de marcat trebuie sa cada fix pe raportul X pe care Organul de control il scoate in acel moment.
Va trebui sa pui la loc vizibil afis cu adaosul comercial practicat, ca nu servesti bauturi si tigari minorilor si obligativitatea primirii bonului fiscal.
REgistre obligatorii completate la zi:
-registrul de casa;
-NIR_uri;
-raport de gestiune zilnica;
-registrul banilor personali daca este cazul.
Ce sa-ti spun, este greu sa fii in regula dar pe masura ce treci prin incercari te mai intaresti si mai capeti si o anumita siguranta de sine.
Daca imi mai amintesc cevaiti spun.
BAFTA, este un domeniu greu si la propriu si la figurat. Toti lovesc in cei mici pentru ca marile lanturi de magazine au spate si nu se pot atinge de ei.
Multumesc din suflet! Un raspuns complet din partea ta,chiar m-a ajutat.iti multumesc inca o data si astept ..daca iti mai amintesti ceva.:yes:
As vrea sa mai intreb ceva...va rog. Dar daca nu as comercializa acele produse alimentare ci numai nealimentare,ar fi mai bine? ! Sau cei ce vin in control tot trebuie sa-si faca ,,planul''?! Multumesc
O observatie fata de ce s-a detaliat mai sus: -registrul banilor personali nu se mai cere.
fiecare domeniu are punctele lui sensibile pe care echipele de control le stiu foarte bine si pe care se bazeaza intr-o actiune. Le inveti pe toate si te rodezi cu timpul. In Romania nu vei fi niciodata informat decat fie din barfe mici la o coada la administratie fie din bunavointa celor care te controleaza, dar nu te baza prea mult pe asta. Batai de cap si stres sunt.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comert cu amanuntul Clara_Sapun Clara_Sapun am o societate care urmeaza sa vanda produse alimentare (mici, bere, frigarui, piept de pui, aripi pui etc.. la targuri mai preciz zilele orasului) Pana acuma ... (vezi toată discuția)
Cod caen 5211 Magazin nespecializat,comert cu amanuntul,vanzare predominanta de produse alimentare,bauturi,tigari poate comercializa si paine sau este necesara adaugarea ... (vezi toată discuția)
Comert in piete mona_lisa mona_lisa Buna ziua! Am o firma, comert cu produse alimentare , bauturi si tutun, si as dori sa stiu daca doresc sa comercializez inghetata si suc in piete ... (vezi toată discuția)