Daca prin hotararea de divort care a devenit definitiva si irevocabila, a fost trecuta si o tranzactie cu privire la cererea de partaj, prin care s-au impartit bunurile comune dobandite in timpul casatoriei, acest partaj mai poate fi atacat ulterior (adica dupa 7 ani)?
Multumesc
Convenţia părţilor în sine,chiar că este consacrată printr-o hotărâre judecătorească, este susceptibilă, ca orice contract, de a fi atacată pe calea acţiunii pentru motivele de nulitate prevăzute de lege, in termenele generale.
Tranzactia reprezinta o conventie ce trebuie sa îndeplineasca toate conditiile de valabilitate, fiind nula absolut, daca lipseste una din conditiile esentiale (capacitatea de a contracta, un consintamânt valabil, un obiect determinat, o cauza licita).
Mai este este admisibila actiunea în anulare a unei tranzactii pentru eroare asupra persoanei sau obiectului din proces privitor la care s-a tranzactionat.
Cu toate acestea, consider ca dupa sapte ani, nu mai puteti ataca tranzactia decat pentru cazurile de nulitate absoluta:
- lipsa consimtamantului uneia dintre parti;
- existenta erorii obstacol la incheierea actului juridic;
- sa se refere la obiecte cu privire la care partile nnu pot tranzactiona, respectiv sa nu poata dispune;
- tranzactia se bazeaza pe acte false;
- lipsa cauzei sau cauza este ilicita sau imorala;
- incalcarea ordinii publice;
- fraudarea legii.
Intrebare
crigru
buna ziua tuturor !sunt nou in acest forum( si nu numai)asa ca va rog sa imi iertati eventualele greseli ortografice sau intrebarile puerile ,sincer nu vreau ... (vezi toată discuția)