Eu nu mă mișc prea sigur în lumea legislației (posibil, că nici alții...). Mă gândesc, că întrebarea mea va ajuta și pe alții în situație similară...
Locuiesc într-o chirie privată, existând un contract de închiriere sub semnătură privată, fără autentificare notarială sau martori. În contract, nu este specificat nici o referință la dreptul de retenție. Din câte am observat, nu există un cadru legislativ clar, pentru invocarea dreptului de retenție...
Întrebarea mea: poate să-și exercite locatorul dreptul de retenție asupra bunurilor aflate în locațiune sau nu? Altfel spus: poate să schimbă yala pe apartament? Dacă totuși procedează așa, ce pot face? Există vreo împrejurare juridică, pe care-l pot invoca în cazul în care locatorul vrea să-și exercite acest drept?
in primul rand ca sa faca ceva trebuie sa existe o nemultumire...daca spre exemplu nu-i platiti chiria , poate schimba yala, poate intrerupe utilitatile, este doar proprietar si este titulqarul contractelor. cu dreptul de retentie, si asta este discutabil , in functie de ce conflict aveti si ...de ce tupeu si forta are....
În primul rând, vă mulțumesc pentru răspuns!
Situația este dificilă. Într-adevăr, am restanțe atât la cheltuieli, cât și la plata chiriei. Am ajuns șomer... and that`s it... De fiecare dată, când vine vorba, sunt amenințat cu schimbatul de yală și cu sechestrul pe bunurile mele aflate în imobil, ceea ce îmi face zilele coșmar... De aceea, am pus întrebarea mea pe forum.
Am mai citit și alte opinii în temă, din care îmi reieșea faptul că, fără a hotărâre judecătorească sau clauză contractuală cu referință la dreptul de retenție nu poate fi exercitată, ba mai mult, se consideră caz penal (furt).
În cazul în care locatorul totuși invocă dreptul lui și schimbă yala, pot solicita ajutor din partea poliției sau nu? Cum pot argumenta solicitarea mea?
puteti apela...insa dacqa nu ati platit chiria si utilitatile poate sa va opuna exceptia de neexecutare aa contractului...Politia nu se baga in general...este dreptul proprietarului.
Mm...da...dreptul proprietarului, însă care-i situația cu modalitatea de aplicare... există vreo modalitate de aplicare implicită a dreptului de retenție? Dacă proprietarul dintr-un moment în altul poate refuza accesul în apartament, eu nu am nici o șansă de a se opune în limitele legii? Bineînțeles, poate rezilia contractul în mod unilateral, deci oricum mă poate evacua, dar totuși, nu poate să mă lipsească de bunurile din imobil și nu de pe o clipă pe alta...
Chirie neplatita
negrila
buna ziua
in cazul in care eu societate comerciala nu mai platesc chiria proprietarului tot societate comerciala timp de 2 luni, ma pot da afara si sa nu ma ... (vezi toată discuția)
Inchiriere apartament
Bart
Buna ziua,
am inchiriat un apartament.proprietarul doreste sa intre in casa oricand in lipsa noastra ca sa citeasca apometrele si sa isi ridice chiria. am zis ... (vezi toată discuția)