avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... investitii masa succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

investitii masa succesorala

in cazul in care unul dintre mostenitori a facut investitii in masa succesorala, inainte de deschiderea succesiunii, se poate cere in instanta recuperarea acestor investitii prin marirea cotei care-i revine lui, si prin micsorarea cotei celorlalti mostenitori? sau se poate cere doar un drept de creanta referitor la aceste investitii?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 12:41, 24 Noiembrie 2008
Nu va putea, în niciun caz, să ceară modificarea cotelor legale.

Dacă a dobîndit un drept de creanţă împotriva defunctului, acesta se divide de drept între toţi moştenitorii (deci şi în privinţa cotei sale, în privinţa acesteia din urmă creanţa stingîndu-se prin confuziune), dar nu afectează cotele legale potrivit cărora se deferă succesiunea.

Liviu S.Bordaş
raportul donatiilor se poate face prin "luare mai putin", deci prin micsorarea cotei celui care este obligat la raport si prin marirea cotei celorlalti mostenitori. am crezut ca aceasta regula se poate aplica si in ceea ce priveste investitiile facute in masa succesorala.
Ultima modificare: Luni, 24 Noiembrie 2008
lolo0112, utilizator
Raportul donaţiilor priveşte aducerea la masa succesorală a donaţiilor primite de la defunct de descendent sau de soţia supravieţuitoare cînd vine în concurs cu descendenţii. E altă instituţie de drept. Nu priveşte speţa expusă.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Descendent renuntator lolo0112 lolo0112 in cazul in care la mostenire vin sotia supravietuitoare si un descendent care renunta la mostenire, ramane unic mostenitor sotia supravietuitoare, sau in ... (vezi toată discuția)
Moºtenire încurcatã... eugen68octavian eugen68octavian Suntem trei fraţi. Tata a murit. Mama trăieşte. În timpul vieţii tata şi mama au realizat împreună mai multe lucruri printre care şi două ... (vezi toată discuția)
Succesiune aniry_28 aniry_28 Bunicul meu a murit acum 3 luni. Cat din bunurile pe care le detinea mosteneste bunica mea si cat copii. Mentionez ca are numai teren extravilan. Este ... (vezi toată discuția)