avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort cu minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort cu minor

am un copil minor de 2 ani si doresc sa divortez.mai am o luna in care primesc indemnizatie de somaj.as vrea sa merg la parintii mei,bineinteles ca imi doresc custodia copilului,parintii mei au 2 camere,am avea loc sa stam.nu vreau nimic din ce am dobandit impreuna in timpul casniciei.el este de acord cu divortul,insa nu este de acord sa primesc eu custodia copilului.ce sanse am sa primesc custodia baiatului meu?care ar fi costurile acestor demersuri.multumesc
Cel mai recent răspuns: C.Geta , utilizator 14:14, 25 Martie 2012
Este necesar in cadrul actiunii de divort, sa administrati probe din care sa rezulte ca este in interesul minorului ca locuinta acestuia sa fie stabilita la dvs., respectiv , conditiile pe care le puteti oferi minorului sunt superioare celor ce pot fi oferite de tata.
In privinta exercitarii autoritatii parintesti in mod exclusiv de dvs., daca nu aveti motive temeinice pentru ca instanta sa dispuna in acest sens, se va stabili ca exercitarea autoritatii parintesti sa apartina ambilor parinti.
Criteriile avute de instante in vedere in astfel de cazuri sunt:
-varsta copilului,
-conditiile materiale si morale pe care fiecare parinte le poate asigura pentru o buna dezvoltare intelectuala si fizica a copilului,
-atasamentul fata de copil si al copilului fata de parinte,
-interesul si grija manifestata de parinti fata de copilul lor in timpul convietuirii cat si dupa separarea in fapt si
-alte asemenea imprejurari legate de interesul copilului, fara ca vreunul dintre aceste criterii de apreciere sa fie absolutizat sau altul sa nu fie luat in seama.
Probele ce pot fi administrate sunt:-inscrisuri, martori ( care pot fi rude si afini indiferent de grad), interogatoriu si ancheta psihosociala.
dar eu nu vreau sa nu il privez de prezenta tatalui.vreau,daca e posibil,sa ne fie incredintat amandurora;de exemplu:sa stea cu mine o perioada,apoi cu tatal lui.pb e ca sunt 400 de km distanta intre locul unde as locui eu si cel unde locuieste tatal lui.e posibil sa se solutioneze asta amiabil?
Parintii se pot intelege cu privire la locuinta minorului dupa divort, insa inainte de a decide maniera unei invoieli, este bine sa cunoasteti care pot fi consecintele unei astfel de intelegeri.
Aveti aici cateva detalii in acest sens,
[ link extern ]
insa cum problematica aspectelor legate de minor dupa desfacerea casatoriei, este mult mai ampla , este recomandabil sa consultati un avocat.
De exemplu, distanta mare dintre domiciliile parintilor, este un motiv in plus ca locuinta minorului sa fie stabilita doar la unul dintre parinti, celalalt parinte urmand sa pastreze legaturi personale cu minorul, conform intelegerii amiabile a partilor sau conform unui program de vizita stabilit pe cale judecatoreasca, in situatia in care cei doi parinti nu ajung la un consens asupra modalitatii de exercitare a acestui drept.
multumesc.toate cele bune

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie Catalin-Ioan Catalin-Ioan Ce drepturi si obligatii (responsabilitati) am eu,ca tata,asupra copilului daca ii cedez custodia mamei?sau daca custodia va fi comuna?si ce implica una si ... (vezi toată discuția)
Incredintarea minorilor jolerina jolerina Buna seara!am si eu o intrebare .sunt in divort cu minori , am doi copii 15 respectiv 13 ani.daca eu dovedesc ca am unde locuii .dar nu am inca un salariu ... (vezi toată discuția)
Schimbarea localitatii de domicilui, posibila in custodia comuna? AdiArdelean AdiArdelean Doresc sa stiu daca mama poate sa-si schimbe localitatea de domiciliu (de exemplu, la distanta de 200 sau 600 km, in cazul meu are ambele variante) daca se ... (vezi toată discuția)